„Nem! Ezt nem engedem!” – ezt kell hangosan kiabálnia a gyereknek

2023 Március 16. • Szerző: PMM

Szakértők magyarázzák el, hogy hogyan készítsük fel gyerekeinket arra a hétköznapi helyzetre, amikor egy rossz szándékú idegen próbálja meg őket leszólítani az utcán.

Mit tanítsunk arra a helyzetre, ha a gyerekünket leszólítja egy felnőtt az utcán, és például felkínálja, hogy kaphat egy csokit, ha szeretne. Mit kellene ilyenkor tennie, illetve mire tanítsuk meg a gyereket, ha hasonló helyzetbe kerül? Hiszen számtalan olyan szituáció adódhat, amikor minden szülői éberség ellenére a gyereknek saját maga kell döntést hoznia és helytállnia.

A szülők egy bizonyos kor után nem lehetnek mindig ott a gyerekeik mellett, hiszen van az a szituáció, amikor a gyerek már egyedül közlekedik az otthon és az iskola vagy a barátai lakása között. A nagyobb gyereknek, aki már kellően érett az önállóságra, már képesnek kell lennie felismerni azt is, hogy nagyon nincs rendjén, ha egy felnőtt cukorkával kínálgatja őt, vagy túl közel akar férkőzni hozzá a buszon. Azt a gyereket, akit már önállóan hagyunk közlekedni, neki azt is meg kell tanítanunk, hogy ilyen helyzetre hogyan reagáljon.

„Nem! Ezt nem engedem!” – ezt kell hangosan kiabálnia a gyereknek

A legfontosabb, hogy a gyerek ismerje a saját határait. Ha egy idegen hozzá akar érni, akkor hangosan rá kell szólni, hogy: "NEM, EZT NEM ENGEDEM!". Minél hangosabban szól, és minél határozottabban tud fellépni a gyerek, az őt molesztáló személy annál inkább megretten, és visszahőköl, főképp, ha a környezetben más felnőttek is jelen vannak. De nem csak idegenek esetén kell ezt tudnia alkalmazni a gyereknek, hanem szintén nemet kell tudni mondania a szomszéd bácsi vagy a rokon bácsi közeledésének.

Vészhelyzetben sikítani vagy elszaladni kell

- A lányaim pontosan tudják, hogy a testük felett csakis ők maguk rendelkeznek - meséli egy ikerlány párt nevelő édesanya, aki azt is hozzáteszi, hogy idejekorán megtanította nekik, hogy hogyan kell határozottan nemet mondani, és azt, hogyan sikítsanak vészhelyzetben. A sikítással azt lehet elérni, hogy mások figyelmét azonnal magukra vonják, akik a segítségükre tudnak sietni. - A sikítást többször is hangosan gyakoroltuk lányaimmal - emlékszik vissza a lányos anyuka.

Tanítsuk meg a gyereknek, hogy mikor mondjon határozott nemet

- A gyerekeknek különösen jó érzékük van ahhoz, hogy ezekre a helyzetekre ráérezzenek - magyarázza Ralph Schliewenz gyermek-pszichoterapeuta. - Fontos, hogy erre az érzékükre megtanuljanak hagyatkozni és ezáltal nemet tudjanak mondani. Tehát, amit a szülőknek a gyerek felé kell közvetíteniük, az az, hogy a gyerek hallgasson a megérzésére, és legyen figyelmes, akár gyanakvó - mondja a szakértő.

- Egy gyerek akkor tud jól reagálni egy hasonló vészhelyzetben, ha megfelelő az önértékelése - magyarázza Kathrin Forch hamburgi gyermekpszichológus. - Ugyanis egy magabiztos gyerek bátrabban tud nemet mondani, mint egy önbizalomhiányos gyerek, aki nem tartja magát sokra - magyarázza.

A gyerekek hozzá vannak szokva, hogy a szülőkre, felnőttekre mindenkor hallgatniuk kell. De nemcsak azt kell nekik megtanítanunk, hogy mindenképpen hallgassanak a felnőttekre, hanem azt is, ha az adott helyzet indokolja, akkor igenis álljanak ki magukért, tudjanak vitatkozni, érveket felhozni, ha kell visszabeszélni - tanácsolja a gyermekpszichológus.

Gyakran maguk a szülők azok, akik túlságosan hiszékenyek, és nem veszik tudomásul, hogy ez a világ már sokkal veszélyesebb, mint amiben ők felnőttek - meséli tapasztalatát Schliewenz.

Szakértők: a gyerek legyen éber, de ne rettegjen állandóan

A hétköznapokban sokat segít, ha egyértelmű szabályokat beszélünk meg, például azt, hogy a testvéreknek mindig együtt kell maradniuk, és nem veszíthetik el egymást, még szem elől sem.

A szakemberek szerint a legtöbb gondot azonban az okozza, hogy a szülők nem tudják, hogyan beszéljék át ezeket a sokszor kényes témákat a gyerekeikkel. Kezdetben ebben nyújthatnak segítséget a mesék és a könyvek, amelyek felkészítik a kicsiket, hogy mit jelent nemet mondani, vagy, hogy a testem felett én magam rendelkezem, illetve ugyanide lehet sorolni azokat a gyerekkönyveket is, amelyek megtanítják a gyerekeknek, hogy hogyan kell helyesen közlekedni az utcán.

A szülőknek helyesen kell egyensúlyozni aközött, hogy éberségre, mégse félelemre tanítsák a gyermekeiket. - Nem szabad úgy nevelni a gyerekeket, hogy mindig minden dolog mögött valami rossz rejtőzik, és mindentől félni kell, mert ez oda vezethet, hogy egy idő után senkiben nem fognak tudni megbízni - hangsúlyozza Kathrin Forch gyermekpszichológus.

- Ezért fontos, hogy a szülők a pozitív érzésekre, jó érzetekre is fókuszáljanak, és arra érzékenyítsék gyerekeiket. Hiszen biztosan kötődő gyermekeket szeretnénk, akik alapvető bizalommal rendelkeznek - teszik hozzá a szakértők.

Jó titkok, rossz titkok

Szülőként megtaníthatjuk gyermekeinknek, hogy léteznek "rossz titkok" és léteznek "jó titkok", amit úgy tudunk nekik elmagyarázni, hogy az egyiktől jól, míg a másiktól kifejezetten rosszul érezzük magunkat.

Nagyon fontos, hogy ezekről a "rossz titkokról" nekünk szülőknek bármikor be tudjanak számolni. Azt kell üzennünk gyermekeinknek, hogy "mi mindig itt vagyunk, és készek vagyunk arra, hogy meghallgassuk őket, nekünk bármikor elmondhatnak bármit".

Ezt úgy lehet elérni a kisgyereknél, hogy a hétköznapok során valóban odafigyelünk rájuk, valóban meghallgatjuk őket, bármilyen apró-cseprőnek, furcsának vagy nevetségesnek tűnnek is a panaszaik. Ahhoz, hogy egy gyerek el tudja mesélni a szüleinek, hogy mi történt vele, ahhoz arra van szükség, hogy a felnőtt rá szánja az idejét a hétköznapok során.

Forrás: Külföld
Fotó: freepik.com