Megverték az iskolában az autista fiút, öngyilkos akart lenni

Vascsővel támadtak az autista kisfiúra iskolatársai, aki a mai napig nem tudja feldolgozni a történteket. A fotó csak illusztráció.

„Egy vascsővel ütöttek rá tizenkétszer – emlékszik vissza a történtekre Jake Warfield édesanyja. Diane a Daily Mail-ben beszélt az átélt borzalmakról azért, mert szeretné elérni, hogy másokkal már ne fordulhasson elő hasonló eset. – Egy életre tönkretették a fiamat a zaklatói, mert folyamatosan rémálmok gyötrik, újra és újra átéli a verést” – számolt be az édesanya.

Mi az az autizmus?

Az autizmus spektrumzavar egy komplex fejlődési zavar, amely befolyásolja a gyerek eltérő szociális képességét, kommunikációját, játékát, gondolkodását, tanulási képességét és viselkedését.
Autista felnőttek, írók beszámolóiból egyértelműen kiderül, hogy az autizmus nehézségeivel küzdők a beérkező ingereket másképpen fogadják és eltérően dolgozzák fel.

A tünetek jellege, intenzitása eltérő lehet. Az autista emberek - eltérő idegrendszeri fejlődésük okán - általában nem értik meg mások szándékát, így nem is tudják felmérni a jó- és rossz szándékú embereket, nem tudnak pontosan különbséget tenni például vicc és gúny között, sőt, nem tudják beleképzelni magukat más helyzetébe, így még inkább ki vannak téve iskolai és munkahelyi zaklatásnak. Számos fejlesztési móddal megkönnyíthető az autista emberek élete, és általában elmondható: minél korábban indul el a fejlesztés, annál nagyobb eredményekre lehet számítani.

Többször is bántalmazták az autista gyereket

Diane elmesélte, hogy 11 éves autista fiát két egymást követő napon is megverték az iskolában. „Mikor megtudtam, hogy mi történt, úgy döntöttem, hogy nem engedem iskolába Jake-et, amíg a zaklatókat el nem kapják, és meg nem büntetik” – mondta az édesanya, akiben még álmában sem merült fel, hogy fia nehézségeit a biztonságosnak vélt környezet tovább fokozza.

Öngyilkos akart lenni az eset után a fiú

A fiút annyira megviselték az átélt borzalmak, hogy néhány héttel a zaklatás után öngyilkosságot kísérelt meg. Az anya azóta is rendszeresen jár terápiára a fiával, ennek ellenére úgy érzi, Jake valószínűleg mindig emlékezni fog a verésre. „Azóta két év telt el, Jake-nek azonban még mindig gondot jelent társaságba járni, vagy olyan helyre, ahol sok ember van” – magyarázza Diane.

Az édesanya sorstárs szülőkkel járja az iskolákat, hogy érzékenyítse a brit diákokat, ezáltal felhívja a figyelmet az iskolai zaklatás messzemenő következményeire.

A fotó csak illusztráció, forrás: Freepik.