Több mint 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

Az előző évhez képest mintegy 27%-kal többen, közel 126 500-an jelentkeztek 2023-ban a felsőoktatásba, többségük állami ösztöndíjas képzésekre.

Közel 126 és fél ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést a 2023. szeptemberben induló képzésekre. A legtöbben, a jelentkezők több mint 69 százaléka alapképzést jelölt meg első helyen, osztatlan képzést közel 10 százalékuk, felsőoktatási szakképzést 4 százalékuk, 17 százalékuk pedig mesterképzést.

A tavalyi évhez képest erősödött a vidéki egyetemek iránti érdeklődés. Szintén az átlagnál jobban nőtt az érdeklődés az MTMI képzések, azaz a műszaki, informatika természettudományi képzési területek szakjai iránt, valamint az agrár, a pedagógusképzés, az orvos- és egészségtudomány képzési területekre is.

Gazdálkodási és menedzsment, pszichológia, ápolás és betegellátás, kereskedelem és marketing, mérnökinformatikus, illetve óvodapedagógus képzésre jelentkeztek legtöbben első helyen az alapképzések közül.

Az idei felvételi eljárásban a jelentkezők számára kedvezően változott a pontszámítás: az alap- és osztatlan képzésekre készülőknek (általános felvételi követelményként) már nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük. Egyes szakokon a korábbi közzétett érettségi követelményekhez képest a felsőoktatási intézmények elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett. Emellett megszűnt a jogszabályi minimumponthatár is.

Legkésőbb 2023. április 20-ig elindult az e-ügyintézési időszak, a felvételizők az E-felvételiben nyomon követhetik a rögzített adataikat, ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumaikat, illetve azok feldolgozottságát, elbírálását, valamint láthatják a rögzített/átvett eredményeiket és a felvételi pontszámaikat is. 2023. július 12-ig van lehetőségük a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumaik, eredményeik feltöltésére, valamint egyetlen alkalommal módosíthatják a jelentkezési helyek sorrendjét. A ponthatárok, a felvételi eredmények kihirdetésére várhatóan 2023. július 26-án kerül sor.

Forrás: oktatas.hu
Fotó: freepik.com