Pszichológus: "Ebből a 7 dologból én már tudom, hogy valaki jó szülő-e"

2019 Április 04. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Ki a jó anya? Ki a jó apa? Sokan sokféle választ adnának erre a kérdésre. A népszerű pszichológus erre így válaszolt.

Hogy mitől lesz valaki jó apa vagy jó anya? Ha ezt a kérdést nyilvánosan feltesszük, akkor végtelen vita kerekedik ki belőle: szoptatás-nem szoptatás, hordozó kendő - babakocsi, együttalvás a gyerekkel vagy külön kiságy...

Nem csak a témákat lehetne hosszan sorolni, ami a szülői hozzáállást árnyalja, hanem a felfogásbeli különbségeket, különböző szempontokat is. Egy biztos, ami a gyerek számára legfontosabb: az a feltétel nélküli szeret.

Nadene van der Linden ausztrál klinikai szakpszichológus számára 7 árulkodó jel létezik, ami szerinte arra utal, hogy a szülők bizony jól teszik a dolgukat. Ezeket soroljuk most fel.

1. A gyermeked kinyilvánítja irántad az érzelmeit

Akár haragot, akár dühöt, szomorúságot, csalódottságot vagy félelmet érez a gyermeked, hozzád fordul segítségért, mert tudja, hogy nálad mindig támaszra talál.

- Mindig aggódom, amikor egy gyerek eltitkolja az érzéseit a szülei elől, mert az a szülő-gyerek viszony problémájára utal. Ahelyett, hogy a gyerekedet elutasítod ilyenkor, mutasd ki neki, hogy komolyan veszed az érzéseit, és legyél nyitott felé.

2. A gyermeked hozzád fordulhat, ha segítségre szorul

Ez a legnagyobb elismerés egy szülőnek, mert az jelenti, hogy biztos hálót vontál a gyermeked köré, mert mindig visszatérhet hozzád, ha gondja van.

3. A gyermekednek nem kell félnie a reakciódtól, ha elárul neked valamit

Ez a viselkedés a fenti kettővel szorosan összefügg. Vannak szülők, akik a kommunikációjukkal bekorlátozzák a gyereket, vagy azért, mert túlreagálnak valamit, vagy, mert túlóvják a gyereket azzal, hogy nem mernek előtte beszélni, esetleg sértő módon beszélnek vele.

- Mindig szomorúan hallgatom, amikor a szülők így nyilatkoznak: "A gyerekem az egyetlen támaszom ebben a sorscsapásban". De a szülőknek kell lennie a támasznak, és soha nem a gyereknek!

4. A válaszaid se nem kritizálnak, se nem ítélkeznek

Soha ne szidd úgy a gyereked, hogy "Lusta vagy!", "Irigy vagy!"...
Ne a gyerekeket bíráld, hanem a viselkedését.

Ahelyett, hogy azt mondanád: "De irigy vagy, hogy nem adsz kekszet másnak. Na, ma ezért nem kapsz vacsorát", inkább ezt mondd helyette: "Nézd meg, minden kekszet megettél mielőtt más is megkóstolhatta volna, pedig mindig meg szoktuk egymást kínálni. Szerinted hogyan lehetne ezt most helyrehozni?"

5. Támogatod a gyermekedet abban, hogy a tehetségét kibontakoztassa

A hobbik és érdeklődési körök pont arra valók, hogy a gyerek ráérezzen arra, hogy valamit egyedül is véghez tud vinni, arra saját erejéből is képes.
Nagyon könnyen kudarcba fullad az, ha a felnőtt a saját vágyait erőlteti rá a gyerekekre, ha hobbiról, különóráról van szó. A gyerek ilyenkor nyomás alatt érzi magát, és szorongó lesz, ha csalódást okoz, emellett nem érzi, hogy az ő érdeklődése, elképzelése is értékes lehet.

6. Szabályokat állítasz fel, hogy megóvd a gyermekedet

A jó szülők világos és érthető szabályokat állítanak fel a gyerekeik számára. Ha a gyerek számára nincsenek szabályok meghatározva, akkor elveszettnek érzik magukat. A határok és a szabályok kellenek a gyerekeknek, mert azok segítenek nekik abban, hogy szeretve és értékesnek érezzék magukat - még akkor is, ha ezek ellen időnként lázadoznak.

7. Jóvá teszed a hibádat

Mindenki hibázik. Még a legjobb szülők is hibáznak. Sokat. Ám a jó szülő belátja a hibáit, és meg is próbálja azt kijavítani.

- Ha néha kiabálsz a gyerekkel, vagy túlreagálsz dolgokat, akkor fontos, hogy ezután tudj bocsánatot kérni a gyerekektől. Magyarázd el neki, hogy miért borultál ki annyira, mi volt az oka az indulataidnak, viselkedésednek.

Szakértő: Nadene van der Linden ausztrál klinikai szakpszichológus, író, blogger

Forrás: Külföld / Familie.de, Mother.ly