Miért rosszabbak a gyerekek az anyjuk közelében?

2020 Április 16. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A gyermeked mindenhol egy angyal, de ha te a közelében vagy, akkor kibújik belőle a kisördög? Jó hírünk van: ez nem csak nálatok van így.

Két csodálatos, udvarias, vicces, kedves, visszafogott és okos gyermek édesanyja vagyok. De mindezek, csak akkor igazak, amíg haza nem érünk, és magunkra nem zárjuk a külvilágot. Amúgy mindennek az ellenkezője érvényes!

Ha otthon nemet mondok, akkor a kicsi azonnal a földre veti magát, sír, üvölt. A nagy pedig azért hisztizik, mert nem kütyüzhet. "Látni sem bírlak!" - kapom a szemrehányásokat egymás után, és azon tűnődöm, hogy hova lett a másik két gyerekem...

Miért nem szabad magadat hibáztatnod?

Ne aggódj, ugyanezt az érzést számos anya éli meg, bárhol máshol a világon. A tündéri angyalkák, akik addig meg sem tudtak lenni nélküled, hirtelen kis ördögökké változnak, akik minden apróság miatt felkapják a vizet, és csak hisztizni tudnak. De miért is?

A választ egy amerikai blogger anyuka fogalmazta meg zseniálisan, akinek egy érdekes cikken akadt meg a szeme - következő a címmel "Tanulmány: a gyerek 800%-kal rosszabbak az anyjuk közelében".

Nos, Kate, a blogger anyuka így gondolkodik erről:

"Ez azért van, mert te anyaként egy kikötő vagy! Menedék. Te az az igazodási pont vagy gyermeked számára, akit mindenféle problémával fel lehet keresni. Ha te nem tudod jól megoldani a helyzetet, akkor ki más?! Te az a szemeteskuka vagy, ahova a gyerekek minden kellemetlen érzéseiket, gondolataikat, nyűgüket, bajukat ki tudjuk dobni".

Képzeld csak el, hogy milyen nehéz lehet a kisgyermeked számára, hogy egész nap jól viselkedjen: betartani a szabályokat az oviban, minden rászólás után fegyelmeznie magát, folyton követnie az utasításokat, alkalmazkodni a csoporthoz, a rendhez.

Senki nem akar negatív szerepben tetszelegni, másoknak feltűnni, még a legkisebbek sem. És mit tesznek nap mind nap a gyermekeink? Az óvodában, iskolában igyekeznek betartani a szabályokat, alkalmazkodnak másokhoz, szépen csendben ülnek, szót fogadnak, nem beszélnek, nem teszik azt, amihez a leginkább kedvük lenne. Fegyelmezik magukat. És, amikor a gyerek végre otthon vannak, minden nehéz súly hirtelen lezúdul róluk.

Minden harag, elfojtott düh, bánat, rossz élmény, ami napközben a kicsit feszítette, mind-mind semmivé válik, ahogy a gyerek biztonságban érzi magát. Anya és az édes otthon biztonságot adó falai mindenért kárpótolják őt.

Jó esetben az otthon az a hely, ahol a kisgyerek azt tehet, amit csak akar, olyan lehet, amilyen lenni akar. Tudja, hogy ott van neki Anya, aki átöleli őt, megvigasztalja, aki nem haragszik, akkor sem, ha egy kicsit kiereszti magából a gőzt. Anya mindig megvédi őt, mindentől.

A kicsik óvoda, iskola után elmesélik nekünk otthon a legbelsőbb félelmeiket, aggodalmaikat, megosztják velünk ezeket, amikre nekünk, anyukáknak ajándékként kell tekintenünk.

Ezért, amikor a gyermeked a földön fekve bőmből, toporzékol, és dührohama van, akkor egy pillanatra állj meg, és jussanak eszedbe a miértek is.
Ha a gyerek otthon jól érzi magát, akkor jó munkát végeztél, és megadtad neki a legtöbbet, amit meglehetett.

Forrás: Külföld
Fotó: Freepik