Gyógyítható-e az autista, ADHD-s, elmaradt beszédfejlődésű gyerek diétával? Anyukák mesélik el az étrendváltozás tapasztalatait! Szülői sikertörténetek

2018 Február 01. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Samunál szellemi fogyatékosságot állapítottak meg, ma már csak beszédben tér el az óvodás csoporttársaitól. Benedek súlyos autizmusa már babakorában jelentkezett, ma már az iskolára készül a család. Zsuzsanna gyerekeiről teljesen lekerült az autizmus diagnózis. Autista, ADHD-s, ekcémás, eltérő fejlődésmenetű gyerekek szüleinek sikertörténeteiről olvashatsz cikkükben.

Kertész Nikoletta Zitával folytatott legutóbbi interjúnk során természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy a csoport tagjai milyen pozitív eredményeket értek el a győri édesanya által ajánlott komplex terápiás rendszerrel.
Előző írásunkban már több olyan sikertörténetről olvashattatok, amelyek neurodegeneratív zavarral, autizmussal, ADHD-val, epilepsziával vagy akár "csak" ekcémás bőrtünetekkel élő gyerekek nem várt „gyógyulási folyamatairól” számoltak be. A gyógyulás kifejezés itt szándékosan áll idézőjelben, hiszen a szakirodalom szerint az ASD, ADHD állapotok egy élethosszon át elkísérik az érintett személyt.

Az előző cikk folytatásaként ebben a cikkünkben szintén olyan szülők mesélik el saját történetüket, akik nem törődtek bele a szakirodalom végérvényes megállapításába, hanem volt bátorságuk megkérdőjelezni azt.

A 3 hónapos Samu lebénult, súlyos szellemi fogyatékosságot állapítottak meg nála. Az oviban ma már boldogan játszik együtt a kortársaival - Zsanették története

Samu körülbelül 3 hetes volt, amikor először tápszert írtak fel neki, mert nem volt elég tejem. Az addig normálisan fejlődő baba elkezdett görcsölni, majd szépen lassan bekeményedtek az izmai. 3 hónapos korára szinte teljesen lebénult. Dévény tornán nagyjából rendbe hozták, de a mozgásfejlődése jelentősen megcsúszott. Annyira feszesek voltak az izmai, hogy nem tudott fogni. 4,5 éves lehetett, amikor az óvoda jelezte, hogy a gyerekkel súlyos gondok vannak. Dühkitörések, antiszociális viselkedés, képtelen volt szabályt követni, és nem beszélt. Enni nem volt hajlandó, csak sajtos pirítós kenyeret.

Jó néhány gyógypedagógus megállapította, hogy a gyerek súlyosan szellemi fogyatékos. Innen egyenes út vezetett a klinikára egy alapos kivizsgálásra. Diagnózis: súlyos beszédelmaradás, nagymotoros fejlődési rendellenesség, autizmus, ADHD, stb. Kódot akkor még nem kaptunk, azt mondták, majd fél év múlva kontroll vizsgálaton visszatérünk rá. Közben kapott egy integrációs gyógypedagógust, akitől teljesen megvadult. A hölgy váltig állította, hogy Samu autista, csak a vak nem látja. A végén a fiam köz- és önveszélyessé vált.

Ekkor hallottam először a diétáról, és végső elkeseredésemben adtam neki egy esélyt. 2017 januárjában kezdtük el, és márciusra Samu már rajzolt, kifestőzött, labdázott. Barátkozott az oviban, együtt játszott a testvéreivel. Beindult a beszédfejlődése, mára összetett mondatokban kommunikál, monoton hanghordozása is megszűnt. Költözésünk után hamar beilleszkedett az oviban, örömmel teremt kapcsolatot más gyerekekkel. A dührohamok minimalizálódtak, a szemkontaktust tartja. Társasjátékozik, nem okoz neki gondot a szabályok betartása. Mindezt 1 év leforgása alatt! Az autista kisfiam mára csak nagyjából beszédben tér el a kortársaitól.
S. Zsanett

  

Szofi éveken keresztül napi 4 órákat aludt. Ma 12-13 órákat - Helláék története

Szofi 3,5 éves volt, amikor rátaláltam egy Nikivel készült interjúra, amin megakadt a szemem, hogy talán a diéta nekünk is segíthet. Akkora Szofi már 3,5 éve napi 4 órákat(!) aludt, rengeteget üvöltött, csak tépte volna le magáról a ruháit, látomásos rohamai voltak. Elvégeztek nála egy EEG-vizsgálatot, ami azt mutatta ki, hogy ébrenléti állapotban az agy hátsó területei domináns théta hullámokat generálnak, illetve a rohamok alatt nem tudták, hogy mi történik ezalatt pontosan.


Amikor rájöttem az esetleges összefüggésre a tejjel, leültem a gyerekkel, és megbeszéltük, hogy onnantól semmi tejterméket nem fogyaszthat. Elsoroltam neki, hogy miben lehet tej, és minden terméket elolvastunk, mielőtt megette volna. Miután már nem fogyasztottunk többet tejterméket, 1 hét alatt óriási változás állt be Szofinál. Megtanult aludni! Azóta is napi minimum 12-13 óra alvásra van szüksége, hogy az immunrendszere stabilan működjön, és ne legyen morcos macska.
Seres Hella,
Seres Hella funkcionális táplálkozási és életmód tanácsadó weboldalához kattints ide 

20 hónapos babánál sikerült az autizmust még időben „elcsípni” – Anita története

A Soha Többé Autizmus! Facebook csoportot az Ikres anyukák csoportban javasolták nekem. Iker fiaim ma 20 hónaposak. Egyiküknél, Máténál volt gyanítható az autizmus spektrumzavar két korai tünetet, a névre nem hallgatás és nem mutogatás miatt. Alapjában véve kisfiam egy szeretetgombóc, mosolygós, jól alvó és jól evő gyerek. Az autizmus felvetődése után azonnal belevetettem magam az autista fórumokba, és éjszakákon át csak olvastam, azt kutattam, hogyan tudnék kisfiamon segíteni.
Egy idő után arra az elhatározásra jutottam, hogy belevágok a diétába. Azóta - minimális diétahiba mellett - tej- és gluténmentesen esznek a srácok. Az étrendváltás mellett elkezdtem még Dr. Nemechek protokollját is, amiről számtalanszor szó van a csoportban.

Máté korábban nem figyelt, és úgy vettem észre, hogy már a beszédértés is nehezen megy a számára. Korábban a játszóházban csak rohangált le-föl, ha éppen nem szaladgált, akkor leült pár percre autó kereket pörgetni. A diéta óta viszont a korához képest kiszínesedett a játéka: konyhával funkciószerűen játszik, csúszdázik, könyveket nézeget, barátkozik. A szaladgálással egybekötött autókerék-pörgetés teljesen eltűnt.

A diéta előtt bármit kértem, kérdeztem tőle csak nézett rám, mint aki nem érti, hogy mit akarok. Ma a kéréseket teljesíti. Hol van ez-az kérdésre szépen mutogat. Kérdésekre reagál, keres és megtalálja a tárgyat, amit kérek tőle. Természetesen nem tökéletes a viselkedése, de ahhoz képest, amilyen volt, óriási a fejlődés! Hamarosan kezdjük a TSMT-tornát. Diagnózisunk nincs és remélem nem is lesz. Tapasztalataimat bíztatásként írtam le azok számára, akik még csak gyanakodnak, és magukra vannak hagyva a kétségeikkel, és jó szívvel tanácsolom azoknak is a csoportot, akik még mindennek az elején állnak.
P.Anita

Lekerült az autizmus diagnózis és ADHD lett belőle – Zsuzsannáék története

Kislányom, Anna 8 éves. Pontosan 3 éves korában kapta meg az autizmus diagnózist. Kislányom az autisztikus tünetek mellett annyira szenzoros volt, hogy hozzáérni sem lehetett. Ebbe egyszerűen nem akartam belenyugodni, így lázas kutatásba kezdtem az interneten. Szerencsére gyorsan rábukkantam a speciális bélregeneráló étrendre és az akkor még csak nehézkesen elérhető laborvizsgálatokra, speciális étrendkiegészítőkre.

1 évvel ezelőtt a szakértői bizottság levette az autizmus diagnózist és ADHD, azaz figyelemzavarral társult hiperaktivitás diagnózist kapott.
Mára Anna teljesen átlagos általános iskolába jár, osztálytársaiktól még nagyítóval sem lehetne megkülönböztetni. A mentes étrendet továbbra is tartjuk, és a fejlesztéseket sem hagytuk abba.
H. Zsuzsanna

3 évesen autizmus diagnózist kapott, ma egy teljesen átlagos iskolában tanul, és kiváló intellektusával emelkedik ki kortársai közül– Krisztáék története

3 évesen diagnosztizálták kisfiamat autizmus spektrumzavarral. Beszélni még alig tudott, nem volt szobatiszta, rendkívül nyűgös volt, állandóan beteg volt, és félt a gyerekektől. Fejlődése sok területen elmaradt kortársaitól. Viselkedése, állapota naponta változott. Soha nem tudtuk, milyen napra ébredünk. Tudott azonban írni, olvasni és számolni. Már akkor látszott, hogy rendkívül okos gyermek. A diagnózis hetében elkezdtük a fejlesztést és a hozzáállásunk változása azonnal meglátszott a kicsin. A beszéde szinte azonnal meglódult. Hát így kezdődött...

Azt, hogy ma elmondhatjuk, hogy kisfiam gyakorlatilag enyhe ADHD-s, számtalan dolognak köszönhetjük:
1: TSMT, HRG, később Alapozó terápia a beszéd-és viselkedés fejlődéséért, Hallásterápiák a túlhallás miatt és a szociális fejlődésért, Neurofeedback a megfelelő agyi területek harmonizálásáért és a viselkedés normalizálásáért. Craniosacralis terápia, Biorezonancia és sok más.
2: Tej,- glutén- és finomított cukormentes étrend azért, hogy mindezek hatékonyak legyenek. Azért, mert gyermekünk egészséges bélflórája az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működésének elengedhetetlen feltétele.
3: Laborvizsgálatok sora és a biomedicinális támogatás nélkül csak egy helyben toporogtunk volna. Megszűntek a betegségek és az idegrendszeri érintettség. Visszajött a szemkontaktus, értelmes kommunikáció váltotta fel az echoláliát.
4: Homeopátia: megerősítette az immunrendszert, kivezette a toxinokat, nehézfémeket a szervezetből.

Szerencsések vagyunk, mert szinte minden használt. Mára egy rendkívül okos, szinte minden téren átlagon felül teljesítő kisgyermekké vált, akinek ugyan vannak néha nehézségei, furcsaságai, de egy imádni való, figyelmes, jó humorú, kedves, fantáziadús és rugalmas kisfiú. Már nincs messze az alagút vége, látszik a fény. Lassan átszállhatunk egy menetrend szerinti vonatra...
C. Kriszta

TOVÁBBI SIKERTÖTRÉNEKEKÉRT KATTINTS IDE »»

"Az étrend közel sem csodagyógymód, hanem kemény munka, amelyet orvosi felügyelet mellett szükséges folytatni"
Az étrendi terápiák jó részét az anyukák a Soha Többé Autizmus! csoport megalapítása előtt kezdték el. A csoport 3 éves fennállása óta rengeteg sikertörténetet posztolnak a csoporttagok, sőt egyre több a „nem autista” csoporttag is.
- A tünetek csökkentéséhez, akár teljes megszűnéséhez önmagában csak az étrendi változás nem elégséges, bár kétségtelenül ez a legfőbb terápiás pillér, azaz az építkezésen a ház alapja. A szervezet hatékony tápanyagokkal való ellátása, valamint a tehermentesítés is a terápiarendszer részét képezi. A fejlesztő terápiák pedig elengedhetetlenek. Ez nem „csodagyógymód”, hanem kemény munka a család részéről, amelyet orvosi felügyelet mellett szükséges folytatni - hívja fel a figyelmet Kertész Nikoletta Zita.