Autizmus szakértő: "Egyre több az autizmusban érintett gyermek, sőt, egyre súlyosabb a mentális állapotuk!"

• Szerző: Papás Mamás Magazin

"Ha autizmus, akkor mi a megoldásra törekszünk!" - Interjú Kertész Nikoletta Zitával, az autizmus tüneteinek helyreállításával foglalkozó legnagyobb hazai közösség alapítójával.

Kertész Nikoletta Zita hirtelen vált ismertté, amikor 2015-ben segítő szándékkal létrehozta a Soha többé autizmus! elnevezésű zárt Facebook csoportot, ahol egy olyan komplex terápiás rendszert ismertetett, amely hatékonyan tud segíteni autisztikus, ADHD-s és más idegrendszeri zavarokat mutató gyerekeken. Az eredetileg gépészmérnök végzettségű édesanya először funkcionális táplálkozási tanácsadóvá, majd Neurofeedback terapeutává képezte át magát, miközben célja a kezdetektől egy volt: a lehető legszélesebb körben terjessze a modern, hatékony terápiákat és nézeteket.

A csoporthoz csatlakozó 5 000. tag apropóján beszélgettünk Nikolettával az eltelt három és fél év tapasztalatairól, magánéletéről, és többek között arról, hogy hogyan lehet segíteni az autizmusban, ADHD-ban érintett gyerekeken.

Az, hogy 3,5 év alatt, reklám nélkül 5 000 fős-re duzzadt maga a Soha többé autizmus! Facebook csoport, mit jelent? Elképesztően nagy a baj?

Kertész Nikoletta Zita: Egy kis matekkal kezdeném, hogy megvilágítsam, mit jelent az 5 000 fő. Ha ezt a csoportlétszámot viszonyítom Magyarország lakosságához, valamint a legnagyobb ilyen témájú amerikai csoport létszámát az USA lakosságához, akkor elmondhatjuk, hogy ez a világon legnagyobb „autizmus tünetek helyreállításával” (autism recovery) foglalkozó csoport.

Számomra elsősorban azt jelenti, hogy minél több gyermeknek és családjának tudunk segíteni, valamint a szakemberek számára is új lehetőségeket mutatni, hiszen leginkább ők találkoznak először az érintett gyermekekkel. Másodsorban azt is jelenti, hogy egyre elterjedtebb, hogy igenis lehet hatékonyan tenni a tünetek csökkentésének vagy megszüntetésének érdekében.
Végül, és most kivételesen legelőször is azt is jelenti sajnos, hogy egyre több az érintett gyermek és a tendencia pedig az, hogy egyre súlyosabb mentális állapotú gyermek van.

Megvalósult-e az a cél, amivel eredetileg létrehoztad a csoportot?

KNZ: A csoport célja, hogy elérhetővé tegye az információkat a világviszonylatban listavezető „alternatív” ám, modern és hatékony terápiákról, amelyekkel az autisztikus tünetek, illetve sok más idegrendszeri tünet hatékonyan csökkenthető vagy akár végleg megszüntethető, a gyermekek (felnőttek) fejleszthetők, hogy az érintettek önálló, és a családtagjaik is emberhez méltó életet élhessenek.

A cél tökéletesen megvalósult, sőt már más csoportokban is illetve felnőtt csoportokban is egyre elfogadottabb tény az, hogy a „diéta”, azaz a funkcionális táplálkozás alapelvei, vagyis a tejmentes, gluténmentes, cukormentes táplálkozás alapvetően befolyásolja a testi és az idegrendszeri működést, méghozzá pozitívan.

Miben más ez a közösség, mint a többi autista gyerekeket nevelők, szülők csoportja?

KNZ: A csoport legfőbb erőssége, hogy mi a megoldásra törekszünk. Ez egy nagyon nagy szülői motivációs csoport is egyben, keresünk, kutatunk, egymásnak adunk tanácsot. Szerencsére több orvos-szülő és orvosok, táplálkozási szakemberek is segítik a háttérből a munkánkat, nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is.
A törzstagok már évek óta aktívak a tanácsadásban és egyre több új tag tanul bele, és így segítjük egymást folyamatosan.

Ha egy autista szülő még csak most szembesült az élethelyzetükkel, akkor szerinted mi az első és legfontosabb teendője, hogy "ne veszítsen időt"?

KNZ: Az első a „diéta” megkezdése, azaz az étrend azonnali megváltoztatása, amely előtt ételallergia, valamint cöliákia, gluténérzékenység és lehetőség szerint ételintolerancia vizsgálat szükséges.
Természetesen ezek nélkül is el lehet kezdeni, de hasznos tudni, hogy fennáll-e ebből bármi, valamint az óvodákban, iskolákban ezen eredmények alapján sokkal könnyebb meggyőzni a témában még kevésbé jártas gasztroenterológusokat is, hogy állítson ki igazolást a mentes étkezéshez.
A második pedig az általunk összegyűjtött hatékony fejlesztő terápiák azonnali felkutatása a lakóhelyen.


Kertész Nikoletta Zitával és Bartha Ákossal - az MTV/M2 Petőfi csatornáján - készült közös riportot a képre kattintva nézheted meg, vagy a cikk alján megtalálható videóban.

Azontúl, hogy az egész ellátórendszert, úgy ahogy van, rendbe kellene tenni, mi az, amit az óvónők, pedagógusok, gyógypedagógusok, iskolaigazgatók megtehetnének, hogy megkönnyítsék az autista családok életét?

KNZ: Kétféle helyzettel találkozunk. Egyik, amikor az intézményi szakemberek örülnek, ha a szülő maga is hatalmas erőfeszítéseket tesz a gyermekéért a magánfejlesztések területén és igyekeznek együttműködni, és sok esetben ők maguk is tovább képezni magukat.
A másik eset pedig, mikor elhatárolódnak a szülő által alkalmazott terápiáktól. Ez elkeserítő, ugyanakkor találkoztunk olyan helyzettel, mikor a gyermek számára jelent hátrányt.

Sokszor az étkezés tekintetében is megnehezítik a szülők dolgát. Pedig, ha egy „átlagos tejallergiás” gyereknek fontos a tejmentes étrend, vagy egy cukorbeteg kisgyermeknek is a speciális étrend, akkor miért ne lehetne elfogadni, hogy az idegrendszerileg érintett gyermekek esetén is igenis van ennek létjogosultsága. Lehet, hogy ezt nem tanították 30 éve az orvosi egyetemen, de tapasztalat annál több van róla.

Mi számít a legnagyobb eredménynek a csoport kapcsán?

KNZ: A legnagyobb eredmény az, hogy hetente újabb és újabb szülő számol be a saját sikerükről.

Mi történt veled azóta, mióta elindult a csoport? Milyen célok lebegnek előtted?

KNZ: A csoport 3,5 éves alapítása óta az én kisfiam, Nimród nagyon sokat fejlődött. Sajnos a beszédfejlődés területe az, amivel küzdünk. Beinduló félben látszik már régóta, de pár ördöglakatot még ki kell nyitni nála, hiszen a testi-szervi funkciózavarok területén folyamatosan találok még tennivalót, amelyek sokszor fejlődési ugrást eredményeznek.

Mivel nem tudok Nimród miatt a civil munkahelyemre, a gépgyártástechnológiába visszatérni, és Nimródnak szüksége volt egy új terápiára, így Győrben alapítottam egy Neurofeedback terápiás fejlesztő központot, amellyel már több mint 2 éve nagy sikereket érünk el gyermek és felnőtt klienseink esetén is, ahogy Nimródnál is.

A Neurofeedback szakmai kihívás számomra és kapcsolódva az autizmus komplex terápiához hivatás is.
Hálás vagyok a sorsnak, hogy valamilyen sugallat révén rávitt erre az útra, hiszem, most már gyakorlatilag a Neurofeedback terápia jelenti kis csonka családunk megélhetési forrást is, mert édesapjuk pár hónappal ezelőtt váratlanul elhunyt.

SZERETNÉL TE  IS SEGÍTENI A GYŐRI CSALÁDNAK? ÖTLETED, JAVASLATOD VAN, VAGY ADOMÁNNYAL TÁMOGATNÁD A 6 ÉVES AUTISTA NIMRÓD SPECIÁLIS KÜLFÖLDI KEZELÉSÉT? - IDE KATTINTVA MEGTEHETED!

Mivel tudod biztatni az 5 000. csoporttagot?

KNZ: A személyes történetem és sok csoporton belüli és hasonló elven működő külföldi csoportok eddigi sikertörténetei mind biztatásul szolgálnak.


Kertész Nikoletta Zita Neurofeedback tréning közben a Győri Neurofeedback Központban

Soha többé autizmus! csoporttagok mondták

Kertész Nikoletta Zitával folytatott interjú után néhány csoporttagot is megkérdeztünk. A legjellemzőbb hozzászólásokat idézzük.

"A diéta jelentőségét itt ismertem meg. Amióta kiderült a gyerekemnél az ekcéma oka (tejfehérje), és bevezettük a tej-, glutén-, és cukormentes étrendet, azóta ugrásszerű fejlődés indult meg nála. A vaspótlásnak köszönhetően újra eszeget a lurkóm."

"Valószínű, magamtól is eljutottam volna ide, ahol most tartunk, de a csoport legalább másfél évnyi munkát spórolt meg nekem. Nem könnyű, de nem is garaboncia. Munka, kitartás, küzdelem. Nem hinni kell a diétában, hanem csinálni."

"Nekem sokat segít a csoport a folyamatos önképzésben - akár a fejlesztések akár a táplálkozás és az egészség fejlesztés területén."

"A csoport segít abban, hogy a lendület megmaradjon, mert versenyt futunk az idővel... Nem mindegy, hogy milyenek a mindennapok, én csak reménykedem, hogy valamennyire sikerült megmentenem a fiam gyerekkorát."