10 benti játék 3-10 éves gyerekeknek! Vicces játékok szülinapra Anna óvó nénitől!

2018 Március 01. • Szerző: Balázs Anna

Szülinapi zsúrra, gyerek összejövetelekre ajánlunk szórakoztató csapatjátékokat óvodás, kisiskolás gyerekeknek. Ezek a vicces játékok elsősorban benti játékok, így akkor is lehet ezeket játszani, amikor nincs különösebb alkalom, csupán kint barátságtalan, hideg az idő, és van hozzá elegendő gyerek.

Anna óvó néni gyűjtött össze 10 vicces benti játékot, amit elsősorban szülinapi zsúrokon, kisebb gyerek összejöveteleken lehet szórakoztatásképpen bevetni. Különösebb előkészületet nem igényelnek a játékok, csupán egy kis fantáziát. Ezekkel a benti játékokkal bármilyen gyerekösszejövetel hangulata feldobható, amire örömmel fognak visszaemlékezni a kicsik.

1. Gyűjtsd össze lábbal - 3 éves kortól
Két csapat versenyez egymással. Anya kiszór mindenféle tárgyakat a földre, amit lábujjal kell felszedni, és visszatenni a vödörbe. Az időt e közben mérjük, az a csapat kapja a pontot, amelyik a gyorsabb.

2. Kiesős játék - 3 éves kortól
Anya kikészít annyi széket körbe ahány gyerek van, és elindítja a zenét. Ha leáll a zene, akkor mindenki leül a hozzá legközelebb eső székre. A második körben anya 1 széket kivesz. Leállítja a zenét. Aki nem tudott leülni, kiesett. Addig kell játszani a játékot, amíg 1 nyertes nem marad.

3. Seprűs játék - 3 éves kortól
Körben áll mindenki, anya elindítja a zenét. A feladat egyszerű: tovább kell adni a seprűt a melletted állónak; akinél megáll a zene, az a gyerek kiesett. Nagyon vicces játék tud lenni.

4. Tánc lufival - 3 éves kortól
Minden gyerek választ magának egy párt. Kapnak egy lufit, szembe állnak egymással és a pocakjuk közé rakják a lufit, úgy kell táncolniuk különböző stílusú zenékre, hogy nem esik le a lufi.
Különböző  változatai ismertek a játéknak, lehet például tárgyakkal variálni, például gyufás skatulyát adunk, és azt kell megtartani más testrészen, például a homlokon.

5. Fazék ütő játék - 3-7 éves kor
Szükség lesz hozzá egy fazékra, amit elhelyezünk a szobában lefordítva. Az egyik gyerek kezébe adunk egy nagyobb fakanalat és bekötjük a szemét. A többi gyerek megforgatja a bekötött szemű gyereket, majd továbbra is bekötött szemmel elindul a fakanállal a fazekat keresve. A társai hideg-meleg vezényszavakkal segíthetik, hogy megtalálja a fazekat. Ha rácsapott a fazékra, a hangból tudni fogja, hogy sikerült.

6. Még egy mozdulat játék - 4 éves kortól
A gyerekek körben állnak. Az egyik gyerek mutat egy mozdulatot a társának, aki mellette áll (a többiek ezt nem látják), a második gyerek elmutogatja az előző mozdulatot és ő is hozzáad egyet. Az utolsó játékos már kész koreográfiát fog elmutogatni.

7. Keksztorony - 4 éves kortól
Minden gyerek kap legalább 5 darab háztartási kekszet. A homlokukon egyesével kell felépíteni a tornyot.  Lehet csapatban is játszani, az a csapat nyer, amelyiknek a tagjai előbb tudják fölépíteni a tornyaikat.

8. Boszorkányos játék - 5 éves kortól
A gyerekek egymás mögé állnak libasorban, majd megfogják egymás derekát. Az első gyereknél (lehet anya is) van egy seprű. Anya elindítja a zenét, a gyerekek összekapaszkodva táncolnak, a seprűs boszi (anya) vezeti a sort. Ha megáll a zene a boszinak oldalra fordulva kell megérintenie a seprűvel a sor végén álló gyerek fenekét. Az utolsó azonban nem hagyja magát, elfordulhat ameddig a karja engedi, ugyanis a sornak nem szabad szétszakadnia. Ha sikerül megérintenie, az utolsó gyerek kiáll a sorból. Háromszor lehet próbálkozni, ha nem sikerül megérinteni akkor is kiáll (győztesen) az utolsó gyerek. És így megy tovább a játék a boszi mögött álló gyerekig.

9. Zsipp-zsupp játék – 5-7 éves kortól
A gyerekek körben ülnek székeken, anya a kör közepén a játékmester. Ha még nem biztosak a gyerekek abban, hogy melyik a jobb, illetve bal kezük, adhatunk a jobb karjukra egy szalagot, gumit jelzésként. A jobb kezük lesz a zsipp kezük, a bal kezük a zsupp kezük. Anya rámutat az egyik gyerekre és zsipp-et vagy zsupp-ot mond. Ha anya zsipp-et mond, a gyermek a jobb oldalán ülő nevét mondja, ha zsupp-ot, a bal oldalán ülő nevét. Ha pedig zsipp-zsuppot mindenki helyet cserél, és mehet tovább a játék.

10. Amerikából jöttem - 7 éves kortól
Ketten kimennek a szobából, és választanak egy mesterséget, amelyet két szóval kell kifejezniük. Például fát vágni, ruhát varrni, utcát seperni. Miután a mesterséget kiválasztották, bejönnek a szobába a többiekhez és ezt mondják: "Amerikából jöttünk. Mesterségünk címere: F-V. Tehát csak a két kezdő betűt szabad mondani és kézzel, lábbal némán kell elmutogatni a foglalkozást, például a favágást. Ha sokáig nem találja ki a csapat, akkor két-két betűt még lehet mondani, például FA-VÁ. Aki a mesterséget kitalálja, az megy ki, miután maga mellé választott egy társat.

Fotók a cikkben: freepik.com

Szerkesztette: Balázs Anna óvónő