Miért ne óvd a gyereket túlzottan a kosztól? A túl steril környezet veszélyei

2019 Március 04.

Egy gyerek egye meg nyugodtan a konyha padlójára leesett ételt vagy sarazzon a kertben önfeledten, mert ezek a legjobb dolgok, ami egy gyerekkel történhet - vallja Jack Gilbert amerikai professzor.

Egy gyerek egye meg nyugodtan a konyha padlójára véletlenül leesett ételt vagy sarazzon a kertben nyugpdtan, mert ezek a legjobb dolgok, ami egy gyerekkel történhet - vallja Jack Gilbert amerikai professzor. A kosz nem a gyerek a barátja, a túlzásba vitt tisztaság ugyanis komoly bajokat okozhat.

Szabad-e óvni a kisgyerekeket a kosztól?

A szülők előszeretettel sterilizálják túl a kisgyermekek környezetét, csak azért, mert nem tudják, hogy a mikrobák mennyire jótékony hatással bírnak az emberi szervezetre - írja az Independent. A brit lap megkérdezte a Chichagoi Egyetem baktériumok hatásait kutató professzorát, mennyire érdemes védeni a gyermekeket a környezetben hemzsegő mikroorganizmusoktól. A válasz röviden: egyáltalán nem szabad túlzottan óvni a gyerekeket a kosztól, sőt, érdemes a lehető legtöbb lehetőséget megragadni, hogy a kicsik kapcsolatba kerüljenek a körülöttük hemzsegő baktériumokkal.

- A legtöbb szülő még mindig úgy véli, hogy a bacik ártalmasak, pedig ez így nem igaz. A legtöbb baktérium támogatja az immunrendszert - magyarázza Gilbert professzor, a “Kosz jó” című könyv társszerzője. A természet működésének félreértése miatt a szülők néha túlsterilizálják a gyermeket, például azzal, hogy ha a kertben játszó, sarazó gyerekről aggodalmukban azonnal lemossák a piszkot. Pedig erre nem lenne szükség, nyugodtan a kisgyerek arcán lehetne hagyni a sarat - tanácsolja.

Mennyire kell óvni a gyerekeket az állatoktól?

Hasonlóan nagy tévedés, hogy a gyerekeket minél távolabb kell tartani az állatoktól a kórokozóktól miatt, amire főképp a városi szülők hajlamosak. Pedig, ha egy kutya beleliheg a gyermek arcába, az inkább jótékony a gyerek immunrendszerére nézve, mint nem.

Földre esett étel, földre esett cumi

A professzor szerint semmi gond sincs azzal, ha a lakás padlójára lehullott ételt a gyerek felveszi, és megeszi: annak ellenére, hogy arra pillanatok alatt rátapadnak a földön lévő mikrobák, teljesen nyugodtan el lehet fogyasztani, mert semmi baja sem lesz tőle a gyermeknek. Sőt, ellenkezőleg, edzheti a gyerek ellenálló képességét.

Egy svéd tanulmány azt vizsgálta, milyen hatással van a gyermekekre a cumik fertőtlenítése. Arra a megállapításra jutottak, hogy kevesebb allergiás, asztmás és ekcémás gyermek volt azok között, akiknek a cumiját - ha az leesett a földre - a szülők egyszerűen letörölték és visszaadták, szemben azokkal, akik a cumit egyből lefertőtlenítették, és úgy adták vissza. - Aki annyira sterilizálja a lakását, mint egy kórházi műtőt, az nem jót, hanem rosszat tesz a gyermekének. A gyerekek immunrendszere rendkívül érzékeny lesz, előbb-utóbb fogékonnyá válik az allergiára és az asztmára, sőt a kóros agyi működésre is.

Antibakteriális szappan - több mint felesleges?

Az antibakteriális kézmosókat a gyermekek esetében el kellene minden szülőnek felejtenie, mert többet árt, mint használ. A szappanos víz teljesen elegendő a legnagyobb kosz leöblítésére is. A gyermekek immunrendszere azért volt régebben sokkal erősebb, mint manapság, mert korábban a gyerekek jóval több mikroorganizmussal találkoztak a környezetükben élő állatok, növények és a termőföld miatt.