Meddig szoptassak? Szakértő véleménye

2019 Május 23. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Tapasztalt szoptatási tanácsadó mondja el, hogy milyen jellemző indokokkal hagynak fel édesanyák a szoptatással, egyúttal tanácsot ad, hogy mit lehetne másképpen tenni és gondolni.

Már a kérdés is sokakat érzékenyen érint, mert a téma személyes és kényes, ráadásul nem könnyű rá pontos választ adni. Ugyanolyan nehéz kérdés, mint amikor tanácstalanok vagyunk az első bébiétel kipróbálásának idejét illetően.

Meddig szoptassunk? - részben kulturális kérdés is

Az átlagos szoptatási idő világviszonylatban: körülbelül 30 hónap, amibe bele tartozik az afrikai Kung törzs a 3-4 éves átlagos szoptatási idejével ugyanúgy, mint modernek számító francia anyukák, akik javarészt 6 hetes korukig szoptatják a babáikat, vagy el sem kezdik az anyatejes táplálást.

Az eltern.de német szülői portál közvélemény kutatást végzett a témában, amelyben 800 édesanya vett részt. Válaszaikból kiderült, hogy a német édesanyák hozzávetőlegesen a baba 12 hónapos koráig szoptatják a kisbabáikat, ami a németek esetén a szoptatási idő kitolódását jelzi.

EZ IS ÉRDEKELHET: A SZOPTATÓS ANYUKÁK AGRESSZÍVEBBEK, MINT A TÁPSZERES BABÁK ANYUKÁI? KUTATÁS »»

Meddig akarok én szoptatni? – tudományos megközelítés

Számos tanulmány rávilágított már arra, hogy a minél hosszabb ideig tartó szoptatás kizárólag egészségügyi előnyökkel jár, ezért ajánlja az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy, amennyiben az kedvező a babáknak és az anyának is, akkor életkornak megfelelő hozzátáplálás mellett 2 évre vagy akár tovább is kitolható az anyatejes táplálás időszaka. Azt mindenképpen érdemes észrevenni, hogy ennek szüksége közel sem olyan mértékű a fejlett, nyugati-európai országokban, mint a fejlődő országok esetén, hiszen a fejlett európai országokban bármikor hozzáférhetünk egészséges, értékes és elegendő bébiételhez.

Józan ésszel belátható, hogy érdemes mindaddig szoptatni, ameddig erre lehetőség adódik, mert az anyatejes táplálásnak csak előnyei léteznek.

Szakértő: "Sokan még mindig azt hiszik, hogy a szoptatás szerencse kérdése"

Vivan Weigert német szoptatási szakértő, szoptatási tanácsadó, oszteopata, homeopata, több babaegészségügyi könyv szerzője, elmondja a német eltern.de portálnak, hogy a legtöbb édesanya, akik pár hét után felhagynak a szoptatással, általában azzal indokolják csalódottan döntésüket, hogy "nekik egyszerűen nem sikerült". A szakértő szerint az újdonsült édesanyák fejében a szoptatás kérdése még mindig egyfajta szerencsekérdés. Az anyukák beletörődve azt gondolják, hogy az egyik nőnek megadatik a szoptatás lehetősége, míg a másiknak nem.

EZ IS ÉRDEKELHET: LENYŰGÖZŐ ANIMÁCIÓ, AMELY MEGMUTATJA, MI TÖRTÉNIK SZOPTATÁS KÖZBEN »»

A könyv szerzője szerint azonban ez nem szerencse kérdése, mert ha a laktációs tanácsadás megfelelő lenne és az édesanya kellő támogatást élvezhetne, akkor a szoptatásra szinte minden nő képes lenne. Tudja, hogy markáns véleményével kisebbségben van, amit az anyukák nem is szeretne meghallani, szerinte azért nem, mert támadásnak veszik. Mind mondja, az anyukák fejében ez valahogy így csapódik le: "Mindenki tud szoptatni, csak te nem".

Szakértő: "Ha nem megy a szoptatás, kérjetek segítséget!"

A könyv szerzőjétől távol áll a vádaskodás, ő nem elítélni, sokkal inkább bátorítani szeretné a szoptatás nehézségeivel küzdő anyukákat.
- Csodálatos adottságotok van, anyatejjel teli melleiteket nyújthatjátok csecsemőiteknek. Ha nem megy a szoptatás, akkor kérjetek bátran szakszerű segítséget - mondja Vivien.

A szakember elmondja, hogy az ideje korán felhagyott szoptatásnak jellemzően két oka van: az anyukának fájdalmat okoz a szoptatás, illetve az anyuka úgy érzi, hogy a baba nem jut elegendő anyatejhez.

Vivien elmondja azt is, hogy a szülést követő első óra hihetetlenül nagy jelentőséggel bír a későbbi szoptatás sikerét illetően, ezért minden eszközzel támogatni kell az olyan gyakorlatokat, ahol a baba és az anyuka együtt tölthetik el ezt az értékes időt. - Még jobb lenne, ha a babát legelőször édesanyja mellére helyeznék, és csak ezt követné mindenféle egyéb rutineljárás a szülészeteken - véli.

Szakértő: "A negyedik hónap táján megváltozik a baba szopizási szokása"

A negyedik hónap táján azonban a kisbabák szopizási szokása valamennyire megváltozik, pontosabban figyelmük könnyen elterelődik az evésről, játszadozni kezdenek a mellel, elfordítják a fejüket más izgalmas ingereket keresve, és nem esznek eleget, amit természetesen éjszaka akarnak bepótolni. A kimerült anyuka egy idő után mit gondol magában? Azt, hogy: "Biztosan nem elegendő a babának a tejem".

Hogy mi lehetne a megoldás? Vivien szerint a babákat napközben legalább 3 óránként mellre kell helyezni, és gyakran váltogatni az oldalakat, hogy ezzel is kitoljuk a szoptatásra fordított időt.

- Gyakran tapasztalom azt, hogy az édesanyák azt hiszik, nincsen befolyások a szoptatási ritmus befolyásolására. Sok édesanya akkor adja fel a szoptatást, amikor már annyira kimerült a nem alvástól, hogy jobbnak látja a szoptatással leállni. A megoldás az lenne, ha akképpen változtatnánk meg a szoptatási ritmust, hogy bőségesen adunk a babának napközben, és éjszaka adunk nekik ritkábban, kevesebbet, illetve egy bizonyos idő után egyáltalán nem etetjük a babát éjszaka - erre a 7-8 hónapos babákat már könnyen át lehet állítani. Természetesen törekedni kell arra, hogy a baba nem maradjon egyedül a frusztrációjával, az átállás ne legyen drasztikus, hanem ebben őt támogatni kell - mondja. - Higgyük el, a babák az "új szoptatási rendet" könnyen elfogadják, és ahhoz könnyen, akár 2 hét alatt is hozzá tudnak szokni, ami az éjszakai átalvásnak is kedvezni fog. Így nem csak a baba, hanem a mama is kipihentebb lehet - teszi hozzá.

- Ha azonban az édesanya úgy érzi, hogy 6 hónap elteltével szeretné abbahagyni a szoptatást, akkor azt is el kell fogadni, és meg kell érteni, A szomorú csak az, ha ez nem a saját döntése, hanem valaki vagy valami más kényszeríti rá. A szoptatás bármikor abbahagyható, amikor az anya úgy érzi, hogy annak eljött az ideje. Ne akkor hagyjuk abba a szoptatás, amikor más jónak tartja, hanem akkor, amikor mi magunk érezzük úgy. Az anyatej kincs, akkor is, ha a baba csak pár hétig kapja, és akkor is, ha sokkal tovább. Ezért a szoptatásra mindig büszkének kell lenni - összegzi a szoptatási szakértő.

Közösségi vélemények

Az, hogy ki meddig szeretne szoptatni, és valójában meddig szoptat, teljesen egyéni döntés, amelynek hátterében különböző okok állnak. Vannak édesanyák, akik már akár két küzdelmes hónap után feladják a szoptatást, és akadnak olyanok is, akik az óvoda bejárata előtt még megkínálják gyermeküket anyatejjel, mert így érzik ezt megfelelőnek. Ne feledjük, különbözőek vagyunk, akiket különböző hatások, élmények és tapasztalatok érnek, elítélni, megszólni senkit nem szabad.

Íme, néhány vélemény, amiket édesanyák írtak:

Amíg a gyereknek jó
„Emlékszem, nekem fura volt először a hosszú szoptatás gondolata, és nem is terveztem, hogy nagyon sokáig szoptatok, végül mind a kettő gyerek 2 éves kora után szokott le. Mindenki csinálja úgy, ahogy neki jólesik, és ameddig úgy látja, hogy a gyereknek jó”.

EZ IS ÉRDEKELHET: 9 ÉVES KORIG SZOPTATTA A KISLÁNYÁT AZ ANYUKA, BÜSZKÉN VÁLLALJA »»

Mindenki maga tudja
„Ezt mindenki máshogy gondolja... Első fiamat 17 hónapos koráig szoptattam, 1 éves korától kezdtem elválasztani, nem ment egyik napról a másikra, de jó volt így. Második fiam most lesz 5 hónapos, őt is 1-1,5 éves koráig szeretném szoptatni. Amúgy én korábban kezdtem az ételeket is bevezetni, de erről is megoszlanak a vélemények”.

"Nem vagyok prűd, de van, ami fura"
„Igazából nem nagyon értem azt, aki tovább szoptat, de persze nem ítélem el érte, csak engem ne kezdjen el győzködni, hogy az milyen jó. Mindkét fiamat körülbelül 10-11 hónapos korukig szoptattam, az utolsó 2 hónapban már csak reggel-este. Őszintén szólva, nekem nyűg volt a szoptatás, akármilyen természetes és bensőséges dolognak is tartja mindenki. Persze örülök, hogy részese voltam egy kisebb csodának, de attól még elég fura dolog, hogy a mellem erre is jó, sőt ez az eredeti célja. (…) Arról nem szólva, hogy sok gyerek simogatja és becézgeti az anyja cicijét, csak úgy. Nem vagyok prűd, de ez nekem olyan fura, még ha a gyerekeimről is van szó…”

Fotó: Pixabay