"Mondd azt, hogy: Mammma!" - Mikor mondja ki a baba az első szavát?

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Amikor a baba először mondja ki azt, hogy "mama", az a legcsodálatosabb pillanat egy édesanya életében. Hogy melyik életkorban lehet erre a felemelő pillanatra számítani? Cikkünkből ez is kiderül.

"Mondd azt, hogy "mammmma" - kérleljük időről-időre a babát. De ez közel sem olyan egyszerű számára, mint gondolnánk.

Minden egyes sírás, nyafogás, nyögdécselés egy-egy lépés ebbe az irányba - a hangkiadása ugyanis trenírozza a hangszálakat, amely a beszéd előfeltétele.
De ne aggódjunk, mert addig is, amíg a baba a hangszálait erősítgeti, figyeli a környezetének hangjait, legfőképpen a szüleiét.

Játszadozás a hangokkal

A beszéd tanulása nagyon szorosan kötődik a halláshoz. Már a születés utáni első néhány hónapban megpróbálkozik a baba azzal, hogy a környezetében hallott hangot lemásolja, imitálja. A baba nagyon gyorsan megtanulja, hogy hogyan és mire tudja használni a hangszálait.
Gurgulázik, kacarászik, játszadozik a hangokkal - ezek lesznek a következő lépések.

Gőgicsélés

A 4. hónaptól fokozatosan kezd el a baba gőgicsélni.
Elkezdik a magánhangzókat a mássalhangzókkal összekötni, így születnek a "dadadadada"-típusú hangzók. Talán a kisbaba pont ebben a beszédfejlődési fázisban ki is mondja, hogy "bababababa" vagy, hogy "mamamamama", amit többen a baba első szavaként értékelnek.

"Mamammamamama" - ez első szónak számít?

Még akkor is, ha most egy kis csalódást okozunk: ezeket a hangokat a szakértők még nem tekintik tudatos "első szónak". A "mammamamamá"-t a baba könnyen megformálja, tetszik neki a hangzása, örömmel tölti el az, hogy ki tudja mondani. Ha belemegyünk a baba játékába, és visszamondjuk neki a "mammamamamá"-t, akkor az még inkább fog tetszeni a babának! A baba imádni fogja, ahogy anya szeme rászegeződik, és együtt játszanak. A baba ilyenkor figyeli anyát, figyeli a mimikáit - fontos állomása ez a nyelvi fejlődésnek.

Gügyögésből dallamos szófoszlányok

A gügyögés szépen lassan átvált dallamos beszéddé körülbelül a hatodik hónaptól kezdődően. A hangmintánk alapján a baba megpróbálja a beszéd dallamát utánozni. Ilyenkor különösen tanácsos a baba számára meséket felolvasni, mondókákat mondogatni, hogy a baba a természetes beszédet minél többször hallja, hogy azokat hamar el tudja sajátítani.
Ebben az életkorban még nem mondja ki az első szavait, de már nem kell sokat várni.

Az első tudatos "Mama"

Ugyan a babák csak 11-12 hónapos kor körül mondják az első szavakat, de már hónapokkal korábban képesek szavak felismerésére.
Innentől kezdve indul a baba "egyszavas beszédfázisa". Felismeri a saját nevét, tudja, hogy mit jelent az, hogy "mama", "apa, "anya", sőt már oda is fordul ahhoz a személyhez, aki hozzá beszél.

Forrás: Külföld
Fotó: Freepik