Milyen lesz a baba szemszíne? Lehet-e kék szemű a gyerek, ha mindkét szülőjének szeme barna?

2020 November 30. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Mi okozza a kék szeműséget? Lehet-e két barna szemű szülőnek kék szemű a gyermeke? És fordítva? Mikor alakul ki a végleges szemszín? A válaszokért olvass tovább.

Egy 2008-as koppenhágai kutatás szerint a kék szem egy genetikai mutáció eredménye, ami 6-10 ezer évvel ezelőtt ment végbe, előtte ugyanis mindenkinek barna szeme volt.

Minden ember, akinek ma kék a szeme, egy közös ősre vezethető vissza, a kék szeműek mind tőle örökölték meg azt az írisz melanin-ellátását korlátozó "kapcsolót", ami a kék szem kialakulásáért felelős.
Tehát a kék szem kialakulását a melanin nevű pigment hiánya okozza a szemben. Ez ugyanaz az anyag, ami a haj és a bőr színét is adja. A kék szeműség mutációja egyszerűen kikapcsolja a szemben a melanin termelését.

6-12 hónapos kor körül alakul ki a végleges szemszín

Főleg világos bőrű csecsemők érkeznek kék szemmel és szőkén a világra, és csak később, amikor beindul a melanintermelés barnul be a hajuk és szemük.
A végleges szemszín általában a 6. és a 12. hónap között alakul ki.

Egyik szülő barna szemű, a másik kék

Genetikus szakemberek magyarázata szerint, a szemünk színét a két szülőnktől származó egy-egy gén határozza meg. Ha az egyik szülőnek barna szeme van, míg a másik szülőnek kék, akkor a baba szinte biztosan barna szemű lesz. Sok leendő szülő kék szemű angyalkáról álmodozik, ám ne feledjük: a barna szeműségnek is megvan a maga előnyei. Egy külföldi kutatás rámutatott, hogy a barna szemű emberekben általában jobban megbíznak az embertársaik.

Mindkét szülő szeme barna

Visszakanyarodva az esélylatolgatáshoz, nem kizárt, hogy két barna szemű szülőnek végül mégis kék szemű gyermeke szülessen, de ez csak akkor lehetséges, ha az egyik szülőben ott van a kék szemszínért felelős gén. Könnyen előfordulhat tehát, hogy ha valamelyik nagypapának vagy nagymamának kék a szeme, azt az unoka örökölni fogja. Ám a kékszemű gén akár generációkon keresztül is lappanghat egy családban, mire megjelenik.

Mindkét szülő szeme kék

Az ellenkezője is megeshet: két kék szemű szülőnek barna szemű gyerekei.

Nézd meg a videót, ahol mindenféle szemszín párosítását sorra vették.