Miért tartják az anyukák a baloldalukon a gyermeküket? Tudósok derítették ki ennek okait

Te is a bal oldaladon tartod és hordozod a gyermekedet függetlenül attól, hogy ezt valaki tanította volna vagy megkért volna rá? Biztosan soha nem gondolkodtál el rajta, hogy miért tartják az anyukák a bal oldalon gyermeküket. Bár nincs olyan, hogy jó vagy rossz oldal a babánk megtartásához, de a tudósok mégis régóta keresték erre a helyzetre a magyarázatot.

Sokáig nem volt számukra sem tiszta ennek a magatartásnak az oka, és hogy valójában mi is állhat ennek a szokásnak a hátterében: a jobb kéz dominanciája, mintakövetés, ergonómiai ok vagy egészen más vezet ehhez a magatartáshoz. A Szentpétervári Egyetem kutatási eredményéről a Huffington Postban olvashatunk. Úgy tűnik, hogy az orosz tudósoknak sikerült feltárni a megoldást. Az emberi viselkedés megértéséhez az állatvilágot kezdték el vizsgálni. Kiderítették, hogy a rozmárok és a repülő rókák populációi is a baloldalukon tartják kicsinyüket, így arra a következtetésre jutottak, mentális és lelki kötődés állhat a történés hátterében.

Az eset megértéséhez meg kell ismerkedni egy kicsit az agy struktúrájával és működésével. A jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát, illetve lehetővé teszi számunkra az érzelmek tudatosulását és feldolgozását. A tudósok feltételezése szerint ez késztet minket anyákat arra, hogy a bal oldalunkra tegyük a gyermeket, ezzel aktiválják agyunk jobb féltekéjét, jelentősen megnövelve ezzel az emóció iránti érzékenységet, ami pedig lehetővé teszi a csecsemőnk igényeinek azonnali felismerését.

A tudósok elképzelését több faj viselkedésmódja is alátámasztja – publikálják a kutatásról. A már említett rozmár anyák kétszer nagyobb valószínűséggel pihentetik borjaikat a baloldalukon, mint a jobbjukon. Ez a szoptatásnál leginkább jellemző testtartás is. Elemezték azt is, hogy a borjak előszeretettel tartózkodnak anyjuk baloldalán akár úszás közben is. Andrej Giljov, a Szentpétervári Állami Egyetem munkatársa azt nyilatkozta: „a baloldali testhelyzet az élőlények fejlődésének eredmény, az emlősök különböző csoportjaira jellemző tevékenység”.

Vagyis a tudósok által feltárt tények alapján a szokás létrejötte régóta fennálló magatartási forma, sőt, több millió éves lehet, és az érzelmi kötődést, a figyelem koncentrációját segítheti.

A tanulmány teljes egészében a The Biological Letters The Royal Society folyóiratban jelent meg.

A boritókép: publicdomainpictures.net

Címkék: gyerekek, kutatás