Megdőlt a tévhit, a 14 hónapos babák már ezt is tudják! (Tudomány)

2020 November 30. • Szerző: MTI

A babák képesek logikai úton kikövetkeztetni mások preferenciáit egy részben hazai tudósok bevonásával végzett kutatás szerint.

Már a 14 hónapos babák is sikeresen használnak logikai következtetéseket, hogy a társas világról tanuljanak, olyan helyzetekben is, amikor a közvetlenül rendelkezésükre álló adatok hiányosak - derült ki abból a tanulmányból, amely csütörtökön jelent meg a Nature Communications című szaklapban.

14 hónapos babák már képesek logikai következtetésekre

Közép-európai Egyetem (CEU) Babakutató Laborjában végzett kutatássorozatban azt vizsgálták, hogy a 14 hónapos, még nem beszélő csecsemők képesek-e nyelv előtti logikai műveletekre (például logikai kizárásra), hogy kikövetkeztessék a mások viselkedését vezérlő motivációkat.

A kutatási eredmények szerint - az uralkodó szemlélettel ellentétben - ami azt sugallja, hogy a csecsemők és kisgyerekek még nem képesek logikai műveletekre, a babák már 14 hónapos korban használják a logikai következtetések egyik alapvető formáját. Ami különösen meglepő, hogy az így szerzett tudást be is tudják építeni más következtetésekbe, melyeket a társas világról alkotnak - írják.

A szerzett tudást a társas ismereteikbe építik be

Ezzel a kutatók elsőként szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy a csecsemők nem tehetetlenek olyan helyzetekben sem, amikor a közvetlenül megfigyelhető információk hiányosak. A hiányzó információ nem akadályozza meg őket abban, hogy megfelelően értelmezzék mások cselekvéseit és következtetéseket vonjanak le az azokat vezérlő okokról.

A csecsemők a logikai kizárást már alkalmazzák

A beszámoló szerint ez azért lehetséges, mert képesek arra, hogy logikai műveleteket a társas világról szerzett ismeretek bővítésének szolgálatába állítsák. Ehhez annyit kell tenniük, hogy figyelembe veszik a releváns lehetőségeket, és kizárják azokat, amiknek a tapasztalataik ellentmondanak. Az így kapott eredmény felhasználható akár mások motivációjának megismerésére is - olvasható a közleményben.

Kutatók: Nicolo Cesana-Arlotti (Johns Hopkins University), Kovács Ágnes Melinda (CEU), Téglás Ernő (CEU)

Forrás: MTI
Fotó: Freepik