Babanyelv: Jó-e ha babanyelven beszélünk a babához?

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Egyáltalán nem mindegy, hogy az anya hogyan beszél a kisbabához - állapítja meg egy új tudományos kutatás.

Dada, tütü, tenti... - A babanyelv teljesen abszurdnak hat azok számára, akik még nem gondoztak kisbabát. És az is megfigyelhető, hogy legtöbbször csak a szülők értik meg, hogy mit akar a kicsi, mert a babák általi rövidítések vagy becézgetések minden családban mást-mást jelentenek.

Kisgyerekes szülőként felmerül a kérdés, hogy mi a jobb: belemenni a baba nyelvi játékába, és babanyelven beszélgetni a kicsihez, vagy egyből a tárgyakat helyesen, mindenféle becézgetések nélkül megnevezni, és eleve a jó elnevezésre megtanítani a babát?

Az Edinburgh-i Egyetem tudósai ugyanerre keresték a választ, pontosabban arra, hogy milyen hatással van a gyerekre, ha a szülei babanyelven nevezik meg a körülötte lévő tárgyakat.

A babanyelv hozzájárul a nyelvi fejlődéshez

Az eredmény talán meglepő lesz sokunknak: a tudósok ugyanis arra jutottak, hogy a babanyelv a nyelvi készségeket készíti elő, tehát nagyon is szükséges. Minél több szót használ egy kisgyerek "babanyelven", annál gyorsabban tanulja meg majd a "rendes" anyanyelvet.

A kutatók 47 babát vizsgáltak a tanulmány során, akiknél 9, 15 és 21 hónapos korban mérték le a szókincsüket.
Megállapították, hogy azok a babák, akik 9 hónaposan gyakrabban hallották a szavak babanyelvi változatait, később, 21 hónapos korukra több új szót voltak képesek megtanulni.

Mindezekből az következik, hogy a babanyelv hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb szókincsre tegyen szert a gyerek.

MENNYI SZÓT KELL TUDNIA AZ 1-3 ÉVES GYEREKEKNEK? - Kattints tovább a cikkre!

I-hangzók és szóismétlések segítik a babákat

A kutatás során azt is megfigyelték, hogy azok a szavak, amik "i"-re végződnek (például nyuszi), tetszenek a babáknak, és ezekkel a szavak jelentését is könnyebben beazonosítják az adott nyelven belül.

Hasonlóan könnyű nekik, ha hangutánzó szóról van szó (kopp-kopp) vagy ismétlődésről (például: "pá-pá").

- Az eredményeink arra világítanak rá, hogy a becézések, a rövidítések, az ikresítés, szóismétlések, és a babanyelv egésze nagyban hozzájárul a nyelvi fejlődéshez bármely nyelven, így gazdagabb szókincsre tehet szert a gyerek, akinek a szülei ezeket gyakrabban használják - állapította meg Dr. Mitsuhiko Ota, a kutatás vezetője.