Ezekkel a játékos feladatokkal ügyesítheted a 8-24 hónapos babát - mozgásra ösztönző gyakorlatok

2020 Április 24. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Baba mozgásfejlesztés: egyszerű gyakorlatokat mutatunk, amivel a 2 év alatti babák mozgását ügyesíthetjük.

A baba személyisége hónapról-hónapra bontakozik ki és válik egyre érdeklődőbbé a környezete iránt. A mozgásfejlődés is havonta más szakaszba lép. Bár a babáknál fontos, hogy mindenki más ütemben fejlődhet, azért vannak életkori határok, ameddig bizonyos mozgásformákat jó, ha elsajátít. Olvasd tovább: 0-12 hónapos baba mozgásfejlődése című cikkünket! »»

Néhány egyszerű példát mutatunk arra, hogyan ösztönözhetjük a 2 év alatti babákat, kisgyerekeket mozgásra, ami már csak amiatt is nagyon fontos, mert a mozgás nem csak kicsik izmait erősíti, hanem jótékony hatással van például a beszédfejlődésükre is.

Felhúzódzkodás rácsos kiságy mellett

kb. 8 hónapos kortól

A mászó gyerekek előszeretettel próbálnak meg felhúzódzkodni, felkapaszkodni bármire, ami a közelükben található. Ebben nekünk, szülőknek nem kell beleavatkoznunk, mert a felhúzódzkodás az egyenes gerinccel való járás előkészítése. Nekünk csupán az a dolgunk, hogy ehhez biztonságos környezetet teremtsünk.

Tésztadarabok bedobása kartondobozba

9 hónapos kortól

A feladathoz válasszunk különböző formájú és méretű száraztésztát, illetve egy olyan kartondobozt, aminek a tetejére - a gyerek korához mért kisebb vagy nagyobb - nyílást vágunk. Kérjük meg a kisgyereket, hogy a száraztésztákat egyenként dobálja be a doboz nyílásán.
Mindamellett, hogy a kisgyerek remekül fog szórakozni, észrevétlenül fejlődik a szem-kéz koordinációja, valamint a kezecskék forgató mozgása, ami többek között később az írástanulásnál lesz fontos.

Babacsúszda

12 hónapos kortól

Nagyon jó mozgásfejlesztő gyakorlat, csúszhat rajta lefelé vagy a hátát, karjait erősítve felfelé is mászhat rajta - akár szabadban, akár szobában próbálkozik rajta a kicsi.

Újságpapír tépkedése

12 hónapos kortól

Szintén erősíti a kézfejet és az ujjakat, kiválóan oldja a feszültséget, és sokáig képes lekötni a gyerekeket.

Becsomagolt tárgyak kibontása

12 hónapos kortól

Hasonló feladat, mint az újságtépkedés, csak még azzal az izgalommal is párosul, hogy mit rejt a csomagolópapír.

Autók tologatása "alagútban"

15 hónapos kortól

Építsünk "mesterséges" alagutat, amin a baba, kisgyerek még kényelmesen átfér, és kérjük meg rá, hogy miközben végigkúszik, -mászik, tolja át alattuk a kisautóit.
A gyerekek általában hamar megértik, hogy mi a feladat, amit természetesen játéknak tekintenek.

Korongok felhelyezése egyenes rúdra

18 hónapos kortól

Vágjunk ki kartonpapírból különböző méretű korongokat, és kérjük meg rá, hogy egy rúdra tegye rá azokat. Rudat készíthetünk régi használt játék vagy bármilyen más eszköz rúdjából (játékpartvis, játékporszívó csöve, stb.). A játék szintén a szem-kéz koordinációt és a finommotorikát fejleszti.

Cérnahengerek felfűzése zsinórra

18 hónapos kortól

Cérna minden háztartásban fellelhető. A gyakorlathoz nem kell több, mint 3-5 cérnahenger. A kisgyereket kérjük meg, hogy fűzze fel ezeket egy stabil zsinórra, madzagra. A feladványt természetesen lehet könnyíteni (wc-papír gurigákkal) és nehezíteni azzal, hogy a zsinór hosszán, a cérnahengerek számán, stb. változtatunk. Ezek a mozdulatok készítik elő az ujjacskákat a jóval finomabb kézügyességet igénylő gyöngyfűzésre.

Gyurmázás

18 hónapos kortól

A gyurmázás amellett, hogy kiválóan fejleszti az ujjak, a kézfej finom izmait, a kreativitást, a szem-kéz koordinációt, és egy sor más képességet is fejleszt. Ha tehetjük, minél gyakrabban gyurmáztassuk a gyereket, hogy a kombinált mozgásforma egyszerre minél több agyterületet kapcsoljon be.

Korongok felhúzása törött rúdra

20 hónapos kortól

Ügyes apukák kialakítanak megtört rudat úgy, hogy az teljesen balesetmentes legyen, és ezúttal a cél az, hogy a kisgyerek vízszintesen is és függőlegesen is át tudja vezetni a korongokat az akadálypályán. Ennél a feladatnál már ügyeljünk rá, hogy a kicsi a három író ujjával fogja a korongokat. A feladat tipikus írás-előkészítő feladat, ahol már bekapcsolódnak a csuklók is.

Játék csavaros tetőkkel, befőttes üvegekkel

20 hónapos kortól

Különböző üveget, és perpalackokat teszünk a kisgyerek elé, és egy picit távolabb rájuk illő méretű fedőket, palackokat. Megmutatjuk a kisgyereknek, hogy hogyan kell rácsavarozni a tetőt az üvegre. Eleinte intézzük úgy, hogy sorozatos sikerélményei legyenek a kisgyereknek, és majd csak utána nehezítsük a feladatot. (A babákat, kisgyereket ne hagyjuk egyedül a kupakokkal, mert azokat a szájukba vehetik. Figyelem az üvegek törés veszélyére is ügyeljünk).

Egyensúlyozás vonalon

24 hónapos kortól

Fogjunk egy vastagabb, színes ragasztószalagot, amit ráragasztunk a járófelületre. Kérjük meg arra a kisgyereket, hogy haladjon végig a vonalon úgy, hogy egyik lábát a másik elé helyezi, miközben összeér a lábujja a másik lába sarkával. Az egyensúlyozás közel nem egyszerű feladat, ellenben rengeteg mindent fejleszt kisgyerekkorban. A feladat lényege, hogy a kisgyerek a saját mozgását egyre jobban kontrollálja, és az egyensúlyérzékét fejlessze.
A gyakorlathoz a kezet szét lehet tárni, mert úgy könnyebben fog menni az egyensúlyozás a kicsiknek.

Gyöngyfűzés

24 hónapos kortól

Temérdek számú, formájú, témájú gyöngyöt kínálnak a játék-webshopok. A feladat, hogy a relatív kis lyukakon át kell fűzni a gyöngyöket.

Öntögetés

24 hónapos kortól

Egyik csészéből kell átönteni a borsót, babot, tésztát a másik csészébe. Eleinte a sikerélmény megszerzésére használjunk nagy csészéket, majd nehezítésképpen egyre kisebbeket. Miközben a kisgyerek öntöget, félreönt, és hibázik, kérjük meg rá, hogy szedje össze a kiesett borsószemeket - ezzel a csipeszelő mozgást is előkészítjük az ügyesítő gyakorlattal. Közben beszélhetünk neki arról is, hogy a hibát mindig ki lehet javítani - ilyenkor ne a hibát hangsúlyozzuk, hanem a megoldásra való törekvést. Ne hagyjuk egyedül a kicsit a feladat közben, mert az apró tárgyakat feldughatja magának a kis orrába, balesetveszélyes lehet!

Fotó: Freepik