Autizmus gyorsteszt babáknak! Nem csak szakemberek, szülők is könnyen elvégezhetik (videó)

Videó: Ezzel az egyszerű fejtartás teszttel kiszűrhető a baba eltérő fejlődése, illetve esetleges fejlődési zavara.

Amerikai kutatók összefüggést találtak a baba fej- és nyaktartása, illetve az autizmus spektrumzavar között.

Az otthon is egyszerűen elvégezhető fejtartás teszt pozitív eredménye nem jelenti azonban azt, hogy a baba autista lenne, csupán kockázatnövekedést jelez - figyelmeztetnek a szakemberek.

A baltimori Kennedy Krieger Intézet munkatársai egy gyorstesztet dolgoztak ki, amely már 6 hónapos kortól jelezheti az autizmus tünet együttessel járó szociális és beszédfejlődési zavarok meglétét babáknál.

A kutatók több éven keresztül vizsgáltak babákat, kisgyerekeket, és kísérték figyelemmel fejlődésüket 30 hónapos korukig. A vizsgálat során arra jutottak, hogy azon gyerekek, akiket később autizmussal diagnosztizáltak, 90 százalékuk nem tudta megtartani a fejét és nyakát 6 hónapos korban, a korának elvárható módon (lásd lenti videó).

A magas kockázatú csecsemők kétszer olyan gyakran mutattak lemaradást, mint az alacsony kockázatú babák.

Hogyan működik az autizmus fejtartás teszt?

Ehhez a teszthez hátára kell fektetni a babát, majd a hüvelykujjunkat kínáljuk, amibe a baba belekapaszkodik. Miután felkeltettük az érdeklődését, fel kell húzni őt szépen lassan a kézfejénél fogva ülő testhelyzetbe.

Ha a baba feje hátrabicsaklik, az fejlődési zavar fennállását jelezheti, mert egy 6 hónapos babának már tudnia kell kontrollálnia a fejet tartó izmokat.

- Lehetet ebben a tesztben valami, mert amikor kisfiam alig pár hetes volt, a gyerekorvosunk azt ajánlotta, hogy végezzünk napi gyakorlatot a babával, mert nem úgy tartja a fejecskéjét, ahogy ilyenkor már szokták - mondja portálunknak Heni, egy autista kisfiú édesanyja. - Akkor a gyermekorvos azt javasolta, hogy napi 4 alkalommal 1-2-3-4 számolásra szépen ültessem fel a babát úgy, hogy a kézfejét fogva ülő pozícióba húzom, ezzel gyakorolva a fejtartást. Kisfiamnál az autizmust 3,5 évesen diagnosztizálták. Álmomban sem gondoltam rá, hogy a babakori fej(nem)tartása egy jel volt annak idején... - mondja az anyuka.

A pozitív teszt nem jelenti azt, hogy a baba nyilvánvalóan autista. Nem minden baba, aki nem tartja meg a fejét 6 hónapos korában, autista, ugyanakkor mindenképpen motoros elmaradást jelez. Ha a szülők ezt tapasztalják a babánál, akkor szakember segítségét kell kérni, mert a korai beavatkozás jelentősen javítani tudja az eredményt.
Az autizmus ma már egyre korábban és egyre könnyebben felismerhető. A korai fejlesztésnek óriási szerepe van.

Ez az intézet által készített videó mutatja azt, hogy milyen az, amikor a baba nem tudja megtartani a nyakát, fejét.

Ez a videó pedig azt láttatja, hogy milyen a tipikus, azaz elvárható nya-k és fejtartás ebben a korban.

Autizmus spektrumzavar

Az autizmus alapvetően befolyásolja a gyermek szociális kapcsolatteremtő képességét, kommunikációját, játékát, képzeletét, gondolkodását és viselkedését. Széles spektrumot felölelő, átfogó rendellenesség, melyben a tünetek jellege, súlyossága, intenzitása jelentősen eltérő lehet.

A nagyon súlyos állapottól a normalitásig tartó széles spektrumon helyezkednek el a tünetek. A klasszikus gyermekkori autizmus zavarban a gyerekek kapcsolatteremtő készsége látványosan sérült, csak minimálisan képesek kommunikálni a körülöttük lévőkkel, magatartásuk súlyosan repetitív, a változásokat szélsőségesen, nehezen tolerálják.

A spektrum másik végén vannak a jól funkcionáló autisták, akik szokatlanul ugyan, de kapcsolatot teremtenek másokkal, a nyelvhasználatuk sajátos, érdeklődésük eltérő a tipikusan fejlődő társaiktól, időnként túlzottan intenzív. A klinikai kép az autizmus mértékétől, a társuló egyéb rendellenességektől, a gyermek értelmi állapotától és személyiségétől függően rendkívül sokszínű: nincs egyetlen viselkedés, egyetlen tünet sem, amely mindig jelen van, sem olyan, amely kizárná az autizmus diagnózisát. (Forrás: dr. Balázs Anna. Autizmus Autizmus Spektrum Zavar. Szakmai irányelvek. NEFMI Autizmus alapítvány.)

Cikk forrása: Kennedy Krieger Intézet