Növeli a gyerek intelligenciáját, elősegíti a növekedést, és minden gyereknek szüksége van rá - Mi az?

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Ha rendszeresen megöleled a gyermekedet, akkor nem csak a kiegyensúlyozott szellemi-érzelmi fejlődéséhez járulsz hozzá, hanem intelligens is lesz - állítják a kutatók.

Az ölelés szorosan kapcsolódik a biztonságérzethez. Ha szomorúak vagy sebzettek vagyunk, akkor egy meleg ölelés képes a fájdalmunkat enyhíteni.
És ellenkezőleg is igaz: amikor boldogok vagyunk, akkor is egy hatalmas öleléssel osztjuk meg barátainkkal, családtagjainkkal a jó hírt, az örömünket.
Mindannyian tudjuk, hogy egy meleg ölelés milyen jó érzés tud lenni.

Ám nem csak az érzelmeinket tudjuk kifejezni az öleléssel, hanem más előnyöket is jelenthet. Egy tudományos vizsgálat kiderítette, hogy csak azzal, hogy 20 másodperig átöleljük a gyermekünket, nem csak intelligensebb lesz, hanem boldogabbnak és magabiztosabbnak fogja magát érezni - nem beszélve arról, hogy a szülő-gyerek kapcsolatot szintén szorosabbra fűzi.

7 tudományos érv, amiért fontos, hogy minél gyakrabban öleld meg a babát, kisgyereket

1. Az ölelés növeli az intelligenciát

Egy kisgyermeknek a szellemi fejlődéséhez különböző szenzoros stimulációkra van szüksége. A bőr- és testkontaktus, amit az ölelés során is megtapasztalunk, egyike a legfontosabb gyerekkori ingereknek - ezek szükségesek ahhoz, hogy egészséges szellem és erős fizikum alakulhasson ki.

A nevelőotthonokban, ahol a csecsemőkre kevesebb figyelem és törődés jut, ott a babák szinte egész nap a rácsos kiságyban töltik az idejüket - ők később, nagyobb eséllyel szenvednek el kognitív sérüléseket is.
A kutatók arra jutottak, hogy azok a kórházi csecsemők, akik naponta 20 perces taktilis stimulációban részesültek 10 héten keresztül, nagyobb fejlődési ugrást produkáltak.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy nem minden ölelés képes ilyen változásokat előidézni, csak az, amely a testi kontaktussal járó, és a gondoskodás, illetve a gyengédség érzetét kelti. A lágy ölelés pozitív módon képes stimulálni az agyat gyerekeknél, ami hozzájárul az egészséges fejlődésükhöz.

2. Az ölelés elősegíti a növekedést

Amikor a kisgyerek nem jut hozzá a fizikai érintéshez, a test táplálékfelvétele is módosul. Ezt a fejlődési hiányosságot lehet javítani tapintással, öleléssel.

3. Az ölelés immunerősítő

Amikor szorosan átöleljük a gyereket az oxitocin nevű hormon, amit másképpen boldogsághormonnak is neveznek, felszabadul a szervezetükben. Ez a hormon jelentős és pozitív hatással van például a növekedésre is.
Az oxitocin-szint megemelkedése erősíti az immunrendszert, a pajzsmirigyhormonok plazmaszintjét csökkenti, ami beindítja a gyógyulási mechanizmust, például a sebgyógyulást.

4. Az ölelés megakadályozza a dühkitörést

Az ölelés képes a kisgyerek érzelmi kitöréseit is kordában tartani. Amikor a gyerek sír, vagy dühkitörése lesz, akkor a leghatásosabb, ami őt ilyenkor megnyugtatja, az az anyai ölelés. A legtöbb szülő tévesen azt hiszi, hogy ilyen esetekben azért nem megfelelő vigasztalásként megölelni a gyermeket, mert ez egyfajta pozitív visszacsatolása, dicsérete annak, hogy helytelenül viselkedett - ám ez közel nem ilyen egyszerű.

Amikor egy gyerek hiszti rohamot kap, az azért fordul elő, mert elveszti a kontrollt az érzelmei felett. Az érzéseit sem rendezni, sem elfojtani nem tudja.
Az érzelmek rendezése úgy működik, mint az autóban a fék- és a gázpedál együttes rendszere - ez a kettő képes a sebességet kontroll alatt tartani. Az idegrendszerben ugyanez a helyzet: vannak izgalmi és nyugalmi fázisok, amelyek külön-külön működnek.

Amikor egy kisgyerek üvöltve sír, akkor az izgalmi ág (gyorsulás) aktivizálódik, míg a nyugalmi ág (fékezés) inaktív állapotba kerül.
Lehetetlen lenne a helyzetet azonnal kontrollálni, mert a féket is és a gázpedált is padlóig nyomni egyszerre nem lehet, mert az autó irányíthatatlanná válik (hiszti roham).

A hiszti roham alatti szülői ölelés segíti elkerülni az érzelmi krízist, mert a jóérzésért felelős oxitocin a meleg öleléstől felszabadul és szétárad a szervezetben, ezáltal a stresszhormonszintet azonnal lecsökkenti.

Arra ügyeljünk a hiszti roham kitörésekor, hogy először nyugtassuk meg a gyereket, és csak ezután következzen a lecke.

5. Az ölelés segít az érzelmi krízist legyőzni

Közvetlenül a születés után az idegrendszer még éretlen, tehát az újszülött csecsemő nem képes az érzéseit uralni, ezért érzik magukat kiszolgáltatottnak erős érzelmek hatására.

Ilyen esetben megemelkedik a kortizol szint, és a véráram segítségével eljut az agyba. Mivel a csecsemők még nem képesek a stresszes helyzetekhez alkalmazkodni, ezért a stressz hormon hosszan tartó hatása erősen befolyásolhatja a gyermek fizikai és pszichés fejlődését is. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy túlzott stressz hormon hatása az immunrendszert veszélyezteti, például károsan hat a memóriára vagy a verbális kommunikációra a fejlődés során, még akár depresszióhoz is vezethet.

Az oxitocint (a felszabadító lágy ölelés által) képes azonban a stressz hormonok szintjét csökkenteni, és azok káros hatásait megakadályozni. Az ölelés tehát segít abban, hogy a gyerek megtanulja az érzelmeit magában rendezni.

6. Az ölelés boldoggá teszi a gyereket

Az ölelés optimizmust vált ki, és önbizalmat épít. Az oxitocin hatása miatt a gyerek azt érzi, hogy szeretik, hogy nem kell félnie, és mindezek fokozzák az önbizalmát.

7. Az ölelés szoros szülő-gyerek köteléket alakít ki

Azzal, hogy a gyerek megéli a bizalmat, a szeretet, és hogy nem kell félnie semmitől, a szülő-gyerek kapcsolat erősödik.

A cikkben található ajánlások csupán információk, és nem helyettesítenek semmilyen orvos szakmai tanácsadást.

Fotók: Freepik
Forrás: Külföld / Agnotis, BabyGaga