6 furcsa tény újszülött babákról, ami mindenkit meglep

2020 Május 24. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Melyik a legkifinomultabb érzékszervük az újszülött babáknak? Miért mozdulatlanok születés után hirtelen a frissen született csecsemők? Miért nem "klausztrofóbiásak" az újszülöttek? Válaszok és még több érdekesség a cikkben!

Az újszülött babákról, időről-időre újabb és újabb dolgok derülnek ki, vannak olyanok, amelyek évezredes tapasztalatok, és vannak olyanok is, amelyre a tudomány csak újabban világított rá - ezek mindegyike rámutat arra, hogy az újszülött babák igazi kis csodalények.

Az alábbiakban csak néhány érdekességet listázunk a sok közül, a sort még egészen hosszan lehetne folytatni.

1. Kitűnő a szaglásuk

Az újszülött minden érzékszerve közül a szaglás a legkifinomultabb. A kisbabák már kéthetes korukban tévedés nélkül felismerik az édesanyjuk tejét, és előnyben részesítik más női tejekkel szemben. Emiatt a "kényes orr" miatt létező jelenség például az is, hogy az újszülött csecsemők életük első pár percében képesek akár csukott szemmel is megtalálni édesanyjuk mellét, azaz a fő táplálékforrásukat.

2. Születés utáni azonnali "elrejtőzés"

Szakemberek megfigyelték, hogy születéskor, amint kibújik a baba az édesanyja pocakjából, rá körülbelül 2 percre az újszülött babák hirtelen mozdulatlanná válnak. Szakértők szerint ennek evolúciós magyarázata van, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy ösztönös: az újszülött csecsemő az idő hajnalán vélhetőleg csendes mozdulatlansággal és "kivárással" védte magát a ragadozók támadásától.

3. Nincsenek könnyeik

Az újszülött babák még nem tudnának könnycseppeket kimorzsolni a szemükből, ugyanis még nem fejlettek a könnycsatornáik – ugyanezen a tény miatt az újszülött csecsemőknek gyakran begyullad a szemük, ami az esetek többségében néhány hét alatt magától elmúlik.

4. Nincs még térdkalácsuk

Ha jól szemügyre vesszük az újszülött babák hurkás combjait, megfigyelhetjük, hogy a hurkák alatt bizony nem találhatók ott a térdkalácsok. Az újszülötteknek ugyanis születéskor a lábszáruk és a combcsontjuk között finom porcok vannak, ami később bekeményednek, és abból lesz majd a térdkalács.

5. Szeretik a szűk helyet

Megfigyelések szerint az újszülött babák szeretik a szűk helyet, amely az édesanya szűk méhének érzetéhez hasonlít. Régen erre találták ki a pólyát, illetve a világban még ma is több kultúrában tetten érhető, hogy az újszülött csecsemőt a nyugodt pihenéshez alaposan, de nem szorosan betekerik.Az újszülött bepólyázása, szellőző és puha anyaggal való körbe tekerése segít utánozni az anyaméhben átélt szűk helyet. (Az újszülött baba pólyázását csak addig szabad használni, amíg a baba meg nem tanul átfordulni).

6. Imádják a fehér zajt

Édesanyák gyakran tapasztalják, hogy ha megy a mosógép, be van kapcsolva a porszívó, vagy a baba a zajos autóban utazik, akkor az a babát nemhogy nem zavarja a hangzavar a nyugodt pihenésben, hanem ellenkezőleg, még könnyebben álomba is ringatja őket.

Nos, egy 1990-ben megjelent tanulmány tudományosan is bebizonyította, hogy a fehér zaj keltésével elősegíthető az újszülött baba könnyebb elalvása. A vizsgálat során újszülött babákat figyeltek meg, akiknek elalvás előtt lejátszották a speciális hangokat. Az eredmény pedig: az újszülött babák 80%-a a fehér zajok hallatán 5 percen belül elaludt.

Fotók: Freepik