5 ok, hogy miért ne okostelefonnal, tablettettel kössük le a babát, kisgyereket!

2018 Július 09.

A babák akár pár hét alatt függővé válhatnak. Mit okoz babáknál, kisgyerekeknél, ha állandóan az okostelefonon, tabletten lógnak?

A mai gyerekek többsége az okostelefonok és tablettek által olyan vizuális ingeráradatban él, ami nehezíti egyes képességeik egyenletes fejlődését. 
Egyre több baba, kisgyerek nem kapja meg a kiegyensúlyozott fejlődéshez szükséges verbalitást, például élő mesehallgatást, mert helyette a szülők a hosszabb nyugalom kedvéért okostelefonnal kötik le a gyerekeket.

A babák hetek alatt képernyőfüggővé válhatnak
Evolúciós adottságunk, hogy a mozgó kép erősebb inger, mint az álló. A babatévén ideális sebességgel mozognak a mesefigurák ugyan, mivel azonban a középagyi rendszer stimulálódik, a baba le sem tudja a meséről venni a szemét, így egy babák akár néhány hét alatt képernyőfüggővé válhatnak.

A szülők örülnek a korai internethasználatnak
Egy 2015-ös külföldi kutatásból kiderül, hogy az 1 éves babák 11%-a, a 2 éves babák 26%-a foglalatoskodik valamilyen applikációval. A kiugró számokat szakemberek úgy magyarázzák, hogy a legtöbb szülő az internetben a lehetőségek kiszélesedését látja, amit a gyerekeknek ideje korán meg kell tanulniuk.

Mit okoz, ha a baba, kisgyerek állandóan okostelefonozik, tablettezik?

1. Függőséget alakít ki
Az internet nem csak a felnőttek, hanem már a gyerekek esetén is kimutatható függőséget tud okozni. Ha egy baba nem kapja meg a napi adagját, akkor az okostelefon, tablett megvonása nyugtalanságot, alvászavart is okozhat.

2. A hiszti kiváltó oka lehet
Ne számítsunk rá, hogy a kütyüfüggő gyerek egyszer csak magától abbahagyja a számítógépezést. Sok szülő azért nem meri megvonni a gyerektől az okostelefont, tablettet, mert biztosan tudja, hogy annak kiadós hiszti lesz a következménye.

3. Késlelteti a beszédfejlődést
Tévedés azt gondolni, hogy a beszéd a gépi (televíziós, számítógépes) hangoktól is megfelelően fejlődik. A baba beszédének kialakulásához a felnőtt mimikájára, arcizmainak megfigyelésére, a hang megformálásának mintájára ugyanúgy szüksége van. 
Egy 3 éves kisgyereknek már bővített mondatokban kellene beszélnie, óvodás korára segítséget kell tudni kérnie. A megkésett beszédért sok esetben a túlzott kütyühasználat felelős.

4. Antiszociálissá tesz
A beszédértés, beszédképzés agyi területei a szociális hatások révén fejlődnek. A kütyühasználat egyértelműen ront a szociális, kapcsolatteremtési képességek egészséges kialakulásán, nem fejlődik a fantázia, a verbális kódolás, a figyelem fókuszálása, a belső mentális kép kialakulása sem, egyeseknél autisztikus tüneteket okoz.

5. Megnehezíti az elalvást
A lefekvés előtti kütyühasználat gyerekre és felnőttre is kifejezetten káros. A túl sok fényinger, villódzó fények a központi idegrendszert éberen tartják, illetve megakadályozzák a melatonin, azaz az alvásciklust irányító hormon termelődését.

Fotó: Freepik