15 érdekesség újszülött csecsemőkről, babákról ami téged is meglephet

2018 November 08. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Hány órát sír átlagban egy újszülött csecsemő? Mennyivel kevesebbet alszanak a kisbabás anyukák, mint más nők? Megtippelhető-e babakorban, hogy mekkora lesz a talpméretünk felnőtt korban? Válaszok a cikkben!

Kezdjük azzal, hogy már maga a születés egy felfoghatatlan csoda, amit a tudatunkkal csak nehezen vagyunk képesek megérteni. Hasonló csodák, rácsodálkozni való érdekességek bőven akadnak a baba első életévében is. Ezeket gyűjtöttük egy csokorra.

1. 
Az újszülött baba testében lévő vérmennyiség körülbelül egy csészényit tesz ki.

2.
Egy újszülött csecsemő átlagosan napi két órát tölt sírással. 

3.
A babák körülbelül 6 hónapos korukra tanulják meg, hogy a tárgyak egymástól függetlenek. Ha például egy 6 hónaposnál fiatalabb baba lát az utcán egy kutyát, és a következő napi sétánál is lát egy másik kutyust, akkor azt gondolja, hogy ugyanarról a kutyáról van szó, mert abból indul ki, hogy mindig ugyanazzal az ebbel találkozik, akár hol is jár.

4.
Körülbelül 7 hónapos korukig a babák egyszerre tudnak levegőt venni és nyelni. (A szülők 75%-a, miután ezt elolvassa, le is teszteli).

5.
A babák fogása olyan erős, hogy lelógatva őket (ne próbáld ki otthon!), akár saját testsúlyukat is elbírják.

6.
A babáknak születéskor még nincs kialakulva a térdkalácsuk. A térd ilyenkor még csak porcokból áll, és ha megröntgeneznénk a baba térdeit, nem is látszódnának a felvételeken, ugyanis csak az élet 6. hónapjában alakulnak ki a csontos szerkezetek.

7.
Ha a kisbabád annyit nőne folyamatosan, mint élete első 12 hónapjában, akkor a 18. születésnapjára már 5 méter magas lenne.

8.
Ha a test ugyanolyan ütemben nőne, mint az agy, akkor 1 hónapos korára 80 kilogrammot nyomna a baba.

9.
Az anyukák a baba első életévében évi akár 44 nappal kevesebbet alszanak, mint mások, akiknek nincs kisbabájuk.

10.
12 hónapos babádnak a talpmérete körülbelül fele akkora, mint amekkora felnőtt korában lesz.

11.
A kisbabád agya úgy működik, mint egy mécses: mindenre figyel, amit a környezetében észlel. A felnőttek agya úgy működik, mint egy zseblámpa: egy bizonyos tevékenységre, dologra fókuszál, a "hátteret" kikapcsolja.

12.
Álló testhelyzetben az emberek medencéje kisebb, mint más főemlősöké. Ez az egyik oka, hogy a babák úgy születnek meg, hogy tulajdonképpen még nem fejlődtek ki teljesen, különben nem férnének át születéskor a medencecsonton. Tehát mindannyian "koraszülöttek" vagyunk, sőt, egyes orvosok a baba első három hónapját a terhesség "4. trimeszterének" is nevezik.

13.
A legtöbb babának az 5-8. hónapban bújik ki az első fogacskája, 2000 esetből 1 alkalommal fordul elő, hogy a baba fogakkal jön a világra, mint ahogy például Napóleon vagy Julius Cézár is.

14.
Megszületéskor az újszülött csecsemőd magában hordozza a speciális emberi mozgások mintázatait, amelyeket a megfelelő sorrendben gyakorolnia kell majd élete első egy-másfél évében.
Az elemi mozgásminták a több millió éves emberi evolúció genetikai információi, és az a funkciójuk, hogy irányt mutassanak az emberi mozgásformák elsajátításához.

15. 
Az újszülött minden érzékszerve közül a szaglás a legkifinomultabb. A kisbabák már kéthetes korukban tévedés nélkül felismerik anyukájuk anyatejét, és előnyben részesítik más női tejekkel szemben.