Hogyan támogassam babám immunrendszerét? Védőnő tanácsai

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Miért járj minél többet játszótérre a babával, kisgyerekkel? Hogyan tudsz kárt okozni, ha nem hagyod a gyerekeket eleget „koszozni”? Mivel járhat a túlzásba vitt tisztaság? Védőnő válaszol, aki elárulja, hogyan támogasd a legegyszerűbben gyermeked betegségekkel szembeni ellenálló képességét. (x)

A kellemes, kora tavaszi időjárás beköszöntével már alig várjuk, hogy minél több időt töltsünk babával, kisgyerekekkel a szabadban, a jó levegőn. Amikor a baba, kisgyerek először játszik a homokozóban, először veszi birtokba a többi gyerekkel együtt a játszóteret, kihívás elé állítja a még éretlen immunrendszerét.

Kár és felesleges lenne ilyenkor csak azért kerülni a játszóteret, a gyerekközösséget, hogy a - baktériumokkal és mikroorganizmusokkal járó - "koszforrások" elől kitérjünk, ugyanis az ezekkel való rendszeres találkozások által fejlődik, a baba, kisgyerek betegségekkel elleni védekezőképessége.
Ne feledjük, az egészséges immunrendszer nem azt jelenti, hogy a kicsi egyáltalán nem lesz beteg, hanem, hogy a fertőzéseket képes komplikáció nélkül leküzdeni.

Sokat tehetünk szülőként azért, hogy gyermekünk fejlődését támogassuk! Tippek a védőnőtől

Pálinkás Zsanett védőnő és gyermekápoló közel 15 éve foglalkozik babákkal, kisgyerekekkel. Elmondása szerint, ha a kisgyereket megfelelően tápláljuk, hagyjuk, hogy minél többet mozogjon a szabadban, nem óvjuk túl az otthoni steril környezettel, biztosítjuk a baba számára elegendő mennyiségű alvást és ügyelünk a betegségek utáni megviselt bélflóra regenerálására, akkor szülőként rengeteget tettünk azért, hogy gyermekünk kevésbé legyen beteges a bölcsődébe, óvodába kerüléskor, illetve egészségesen fejlődjön.

- Külön ki kell hangsúlyoznom, hogy 6 hónapos kor után, tehát a hozzátáplálás megkezdésekor fontos, hogy mikor milyen ételt vezet be az anyuka a baba étrendjébe - hívja fel a figyelmet a szakember. - Még nem váltható ki azonnal minden étkezés, emiatt rendkívül fontos 6 hónapos kor felett is a folyékony tejalapú táplálék a baba étrendjében-teszi hozzá.

- Gyakori tapasztalatom, hogy az anyukák azt hiszik, hogy 1 éves kor felett mindegy, hogy mit eszik a baba. Ez sajnos tévhit. Ráadásul 1 éves kor után a babák még fogzanak,elkezdhetnek válogatni, vagy egyoldalúan táplálkozni, ami tovább nehezítheti a változatos étkezés biztosítását. Ez hatással lehet az immunrendszer működésére is. A folyékony tejalapú táplálás folytatása, azon belül is a junior gyerekitalok kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy a mindennapi étkezéseket változatossá és tápanyagban gazdagabbá tegyék a válogatós vagy nehezebb időszakban is - mondja.

Talán nem mindenkinek jut eszébe elsőre, hogy gyerekitalból ételt és italt is lehet készíteni, ezért a védőnő azt tanácsolja, hogy olyankor például, amikor a baba betegség miatt nyűgösebb, étvágytalanabb, és elutasítja a kanalas, darabos ételeket, jó megoldás lehet a gyerekitalokból készített tápláló gyümölcsturmix  vagy pépes finomság.


Fotó: Freepik

Tavasszal irány újra a játszótér

A játszótér nem csak hihetetlen fejlesztő terepe a gyerekeknek, hanem az a hely, ahol napi szinten mozoghat, futkározhat nagyokat a gyerek. Ne feledjük, a fizikai aktivitás gyermekkorban nagyon fontos, mert növeli a természetes antitestek számát, ezáltal támogatja az egészséges immunrendszer kialakulását.

A játszótéren a sok nagymozgás, azaz a kúszás, mászás, létrázás, csimpaszkodás, egyensúlyozás, billegés által a kisgyerek próbára teszi ügyességét, amivel egyrészt fizikai erőnlétét csiszolja, ráadásul egy sor kognitív képessége is fejlődik a játszótéri eszközök használatával.
Azok a babák, akik még nem tudnak kúszni-mászni, számukra még az egyszerű hintázás is fejlesztő hatással bír. – Nagyon sok gyermekfejlesztés a hinta gyakorlatra épül, mert hihetetlenül fejleszti a babák, kisgyerekek idegrendszerének érését – fűzi hozzá Pálinkás Zsanett. A hinta ringató mozgása oldja a félelmet, a szorongást és a feszültséget, ami által sokkal kiegyensúlyozottabb, boldogabb lesz a kisbaba napközben, este pedig könnyebben alszik majd el.

- Szerencsére egyre több játszótér gumiborítással fedett, ezért munkám során arra biztatom az anyukákat, hogy szép, napsütéses időben bátran tegyék le a még csak mászni tudó babát a gumiborításra, hogy minél többet mozoghasson a kicsi a szabadban. Kényelmes ruhába öltöztessük őket, amit nem sajnálunk, ha kiszakad, hogy a baba kedvére mászhasson, kapaszkodva lépegethessen és felfedezze a világot. Ne korlátozzuk a mászni tudó babát kizárólag a hintába - tanácsolja a védőnő.

Túlzásba vitt tisztaság bajt is okozhat

Nagyszüleink még tudták, hogy a kisgyereket bátran engedni kell a szabadban "koszosnak lenni", mert azzal, hogy a gyerek az utcán, a porban játszik, a számára fontos baktériumokkal és mikroorganizmusokkal találkozik.
A józan alapszabály ez esetben is igaz: semmit nem szabad túlzásba vinni, hiszen a baktériumoknak való túlzott kitettség káros is tud lenni, ahogyan a túlzott sterilitást is kerülni kell. Nem tanácsos például otthon a lakásban mindig mindent fertőtleníteni, állandóan antibakteriális tisztító szereket használni.

Mára már több tudományos kutatás bizonyította, hogy mennyire káros tud lenni a kisgyermekkorban a túlzott sterilitás, később akár allergia kialakulásához is vezethet.

Hiába próbáljuk túlóvni az otthoni steril környezetben a babát, amint bölcsődébe kerül, a kis szervezete felkészületlenebb lesz a bölcsődei fertőző megbetegedésekkel szemben. Hagyjuk tehát, hogy a 2-3 éves gyerek pocsolyába ugrálgasson, faágakat gyűjtögessen, koszozzon, sarazzon a szabadban, mert ezek hosszú távon mind az immunrendszerét fogják erősíteni.

De mit jelent pontosan a túlsterilizálás? Melyik életkorban mennyit szabad sterilizálni? Pálinkás Zsanett védőnő az alábbiakat tanácsolja:

  • 0-3 hónapos kor között: napi sterilizálás szükséges, mert a bélflóra még csak kialakulóban van, és fogékonyabb lehet a betegségekre is a baba
     
  • 3-6 hónapos kor között: 2-3 naponta szükséges kifőzni a cumit, edényeket, eszközöket. Minden egyes étkezés után már nem kell sterilizálni, elegendő az alapos átmosás és öblítés;
     
  • 6 hónapos kor felett: hetente egy alkalommal elegendő kifőzni, sterilizálni az eszközöket - innentől kezdve lehet szabadabban kezelni a "kosz kérdést", már csak a betegség időszakában kell körültekintően eljárni.

További hasznos tanácsok és szakértő segítség az anyasághoz: nutriklub.hu