Füllyukasztás a babánál: igen vagy nem?

• Szerző: PMM

Egyesek szerint a füllyukasztás gyerekeknél nemcsak esztétikai, egészségügyi, hanem etikai kérdés is.

A füllyukasztás baba- és kisgyermekkorban, számos kultúrában mélyen gyökeret vert szokás, aminek elsősorban esztétikai okai vannak. Mindemellett sokan ellenzik, mondván, a füllyukasztás nem más, mint legalizált testi sértés.

Az, hogy a szülők miért választják a füllyukasztást, annak leginkább személyes és hagyományra visszavezethető okai vannak.

Egyes külföldi országokban egyre többen emelik fel a hangukat ez ellen a hagyomány ellen. Az Egyesült Királyságban például internetes aláírásgyűjtést szerveztek, hogy jogszabályilag szűnhessen meg a baba, kisgyerek füllyukasztása. De valóban magas a kockázata és etikailag is elfogadhatatlan?

Miért nem szeretik az ellenzők a füllyukasztást gyereknél?

Az ellenzők szerint, a csecsemőknél, babáknál a fülcimpákon lévő lyukacskáknak semmilyen pozitív hozadéka nincs. Szerintük az egész procedúra csak felesleges szenvedés a babának, valójában fájdalommal jár, és ijedelmet vált ki bennük.

Szerintük a füllyukasztás csak a szülők kedvéért történik, azaz esztétikai okok miatt kell értelmetlenül szenvedtetni a kislányokat. Sokan azzal "takaróznak", hogy a baba egy hangot sem hallatott, miközben a fülét lyukasztották, "mert nem fájt neki". Ez azonban nem teljesen így van.

A csecsemők, babák idegrendszere még éretlen, éppen ezért helyzet- és érettségfüggő, hogy milyen reakciót vált ki belőlük a beavatkozás. Az agyban már ebben a korban is végbemennek olyan idegi folyamatok, amelyek feszültség és a stressz hatására, azaz szúró fájdalomra keletkeznek.

Fennáll a fertőzés veszélye füllyukasztás után?

Habár különböző speciálisan erre az eljárásra kifejlesztett fülbelövő eszközök, füllyukasztók, gyűrűk léteznek ma már, amelyeket fertőtlenítő és bőrbarát szerekkel kezelnek, mégis egyes gyerekek - az egyéni érzékenységük miatt - nem reagálnak ezekre túl jól. Előfordulhat, hogy az ártalmatlannak induló a lyukasztásból fülgyulladás alakul ki. A következő tüneteket érdemes figyelni lyukasztás után:

  • duzzanat,
  • bőrpír,
  • genny,
  • tapintásra való érzékenység (a baba fájdalmasan sír, ha megérintik a fülét).

Ha a kisbabán a fenti tünetek valamelyikét véljük felfedezni, akkor ne várjunk arra, hogy ezek a tünetek maguktól elmúlnak. A fertőzésnek hosszan tartó kihatása lehet, például allergiás reakciót, perichondritist (fülkagylógyulladást), keloidképződést (kóros hegszövet képződést) válthat ki. Ha a fenti tünetek bármelyikét fedezzük fel a babán, kisgyereken, azonnal forduljunk gyermekorvoshoz. Ne próbáljuk meg magunk eltávolítani a fülbevalót, mert azzal túlzott fájdalmat okozunk, és a rosszul végzett beavatkozás csak további mikrosérülésekhez vezet.

Testi sértésnek számít-e a füllyukasztás?

A kisgyermekek füllyukasztását tiltó kampányok arra próbálnak rávilágítani, hogy a beavatkozás a testi sértés egyfajta formájának számít, sőt, nemi kérdés is. Az extrém ellenzők úgy látják, ez nem más, mint "a nők felcímkézése" kulturális okokból. Természetesen vannak ennél sokkal rosszabb visszaélések, amikkel foglalkozni kell, de fülbelövés akkor is a szülő döntésének rákényszerítése a babára.

Miért szeretik a szülők a füllyukasztást?

Másik oldalról a szülők természetesnek tartják, hogy ezt a női tradíciót tovább viszik, és nem látnak semmi kivetnivalót abban, hogy a kicsi fülbevalót kap. Két fő érvet sorakoztatnak fel döntésük mellett. Az egyik, hogy a fülbevaló amellett, hogy szép, már egészen kiskorban láttatni engedi, hogy a baba kislány, és nem kisfiú. A másik érv, hogy a szülők azt gondolják "később jobban fájna a gyereknek, jobb rajta túllenni".

Egyes kórházak azonnal a születés után felajánlják a füllyukasztás lehetőségét, ami ideális a szülő számára, hiszen professzionális és steril kórházi körülmények között történik az egészségügyi eljárás.

Mint minden más esetben, itt is elmondható, hogy a szempontok és vélemények különböznek, és mindenkinek igaza van, mindenkinek van igaza.

Forrás: Külföld