0-12 hónapos baba mozgásfejlődése – Mikor kell orvoshoz fordulni?

• Szerző: Pálinkás Zsanett

„Baj-e, ha a baba 7 hónaposan még nem kúszik?” - cikkünkből többek között ez is kiderül, valamint az, hogy milyen mozgásfejlődési lépcsőfokon halad át a baba hónapról-hónapra.

Egy babás csoportban olvastuk egy aggódó édesany következő kérdését: „Baj-e, ha a baba 7 hónaposan még nem kúszik?”
A poszthoz rengeteg anyuka hozzászólt, de egy hozzáértő szakember sem, ezért mi Pálinkás Zsanett védőnő-babatáplálási tanácsadó szakértőnkkel jártunk utána a válasznak, miközben megtudtuk azt is: milyen mozgásfejlődési elmaradásoknál kell feltétlenül szakemberhez fordulni.

A baba személyisége hónapról-hónapra bontakozik ki és válik egyre érdeklődőbbé a környezete iránt. A mozgásfejlődés is havonta más szakaszba lép. Bár a babáknál fontos, hogy mindenki más ütemben fejlődhet, azért vannak életkori határok, ameddig bizonyos mozgásformákat jó, ha elsajátít.

Hason fekvés - amit a legtöbb baba nem szeret

A babák testi fejlődésére jellemző, hogy a fejüktől lefelé haladva először a nyaki izmok erősödnek, amelyek biztosítják a fej megtartását, ezt követik a vállak, a mellkas és a hát alsó része. Ezért is fontos, hogy a kisbaba egyre többet legyen napközben hason, mert úgy tud erősödni a fej, majd a törzsemeléshez szükséges izomcsoportja.

Ha kezdetben nem szeret hason feküdni, akkor annak az az oka, hogy nehéz megtartania hosszabb ideig a fejét. Legyen a gyakorlás folyamatos, kezdetben 1-2 percnél tovább ne legyen hason fekvő helyzetben a baba. Majd fokozatosan emelni kell a hason töltött idő mennyiségét.

Sokat segíthet, ha az anya lehasal kisbabája elé vagy mellé és próbálja elvonni a figyelmét akár kedvenc színes játékaival. Napról napra egyre hosszabb ideig lesz majd képes tartani a gyermek a fejét. Amikor rájön, hogy hason fekve sokkal többet lát a környezetéből, mint háton fekve, megszereti a hason fekvést is. Ahhoz, hogy a baba elsajátítsa a különböző mozgásformákat (forgás, gurulás, mászás), kemény talajra van szüksége! A legjobb, ha 1-2 hónapos kortól kezdve sokat van lent a földön, akár egy habszivacson, hogy kedvére gyakorolhasson.

EZ IS ÉRDEKELHET: ÍGY GÁTOLJA AZ OKOSTELEFON A 3 ÉV ALATTI GYEREKEK FEJLŐDÉSÉT »»

Mozgásfejlődés hónapról-hónapra

Újszülött baba

Már az első pár hétben az újszülött baba képes hason fekve fejét forgatni és rövid ideig megemelni. A természetes és veleszületett fogóreflex is egyre erősebbé válik, a keze automatikusan megragad mindent, ami a tenyerébe kerül.  

2 hónapos baba

A 2 hónapos baba kíváncsian szemléli az őt körülvevő tárgyakat és tanulmányozza az arcokat, főleg az édesanyja arcát. Felfedezi a kezeit, hason fekve ügyesen emeli a fejét. Ez az emelés még nem teljes, körülbelül 45 fokos és csak rövid ideig tart.  Már képes lehet arra is, hogy alkaron támaszkodva picit megemelkedik és úgy néz körbe.

3 hónapos baba

A 3 hónapos baba már képes irányítani a testét, gerince hosszabbá és egyenesebbé válik. Az egyre inkább erősödő nyakizmai lehetővé teszik, hogy a fejét a testével egy vonalban tartsa, és egyre tovább tudja tartani hason fekvés közben. Kinyitja és bezárja az öklét, tárgyak után nyúl és magabiztosan mozgatja a karját és lábait. Állásba emelve kirúgja magát.

4-5 hónapos baba

A 4-5 hónapos baba hasról oldalra, esetleg már a hátára is meg tud fordulni. Alkarján stabilan nyitott tenyéren támaszkodik, fejét, lábát megemeli. Könnyebb tárgyakat stabilan meg tud fogni. Egy pillanatra sem szabad egyedül a pelenkázón vagy az ágyon hagyni, hiszen hamar megtörténhet a baj!

6-7 hónapos baba

A 6-7 hónapos baba mindkét irányba fordul hasról hátra és hátról hasra is. Már négykézláb hintáztathatja magát, és kúszással esetleg gurulással közlekedik egyik játéktól a másik felé. A talaj felé közelített lábaival rugózni kezd. Igyekszik felülni, bár még egyensúlyérzéke nem biztos, hogy készen áll rá. Ha magától nem tud felülni a csecsemő, nem szabad erőltetni vagy kitámasztva ültetni, mert nagyon megterhelheti a gerincét.

A stabil ülés nagyon sok gyakorlást igényel a baba részéről. Ahogy a baba erősödik és fejlődik az egyensúlyérzéke, egyre jobban szeret majd ücsörögve játszani, hiszen arra is rá fog jönni, ülve sokkal többet láthat a körülötte lévő világból.

8-9 hónapos baba

A 8-9 hónapos baba szabályosan váltott kézzel, lábbal kúszik. Négykézlábra állva hintáztatja magát popsiját gyakran feltolja. Álló helyzetben súlyát sem tudja megtartani, csak rövid ideig, ezért ezt sem javasolt gyakorolni a babával. Még akkor sem, ha ölbe tartva gyakran kirúgja magát és próbál felegyenesedni. Mindennek megvan a maga ideje.

10-11 hónapos baba

A 10-11 hónapos baba lábai megerősödtek és egyre erősebbé válnak. Előfordulhat, hogy már önállóan kapaszkodva fel tud térdelni, majd állni, esetleg megteszi első lépéseit.  

12 hónapos baba

12 hónapos baba egyre aktívabb. Folyamatosan próbálkozik a kapaszkodva lépegetéssel és amikor készen áll rá önálló lépéseit is megteszi. Majd egyre ügyesebben megtanul önállóan járni.

Mikor kell szakemberhez fordulni?

A mozgásfejlődés során figyelembe kell venni a baba születési körülményeit és egyéni fejlődési ütemét egyaránt. Azonban vannak olyan esetek, amikor javasolt szakember segítségét kérni, aki a baba mozgását alaposan megfigyeli és ha szükségnek tartja tornagyakorlatokat is előírhat.  
Javasolt gyermekorvosnak vagy Dévényes szakembernek jelezni:

-    az 1 hónapos baba fejét egyáltalán nem forgatja egyedül és nem emeli fel, szemével és fejével nem követi a mozgásokat, valamint hangra sem reagál.

-    2 hónapos baba ülő helyzetbe húzva két kezénél fogva egyáltalán nem képes megtartani a fejét, vagy hason fekve sem próbálkozik a fej megemelésével.

-    a 3 hónapos baba hozzá szólva nem fordul a hang irányába, nem forgatja a fejét önállóan és hason fekve nem tudja hosszabb ideig fejét megemelni.

-    a 4-5 hónapos baba még soha nem fordult oldalra vagy hasról hátra. Valamint hason fektetve nem támaszkodik a könyökére vagy a kezére.

-    a 6-7 hónapos baba nem nyúl hason fekve tárgyak után és nem tudja magát megtartani a kezére támaszkodva. Nem szívesen nézelődik hason fekve. Nem fordult még át egyik irányba sem. Ha 7 hónapos korban nem tud pár másodpercig megülni támaszték nélkül vagy nem próbálkozik a kúszás mászás mozdulataival.

-    a 8-9 hónapos baba nem tud önállóan felülni és nem gyakorolja a kúszás mozdulatait.

-    a 10-11 hónapos baba nem próbálkozik kúszni, négykézlábra állni és mászni, vagy nem tud ülni stabilan támaszték nélkül.

-    a 12 hónapos baba nem húzza fel magát kapaszkodva állásba és nem próbál így lépegetni.

Játékok és mozgásfejlesztés

Nemcsak szépek, de hasznosak is és a baba fejlődését nagyban előremozdítják az ágya fölé helyezett mozgó, színes vagy zenélő játékok, mivel segítik az izmok megerősödését a nyújtózás miatt. A színes játékok, csörgők, amelyeket a baba kedvére nézegethet, ütögethet, rázhat vagy rágcsálhat nagyszerűek a szem-kéz koordináció és kognitív készségek fejlesztésére egyaránt és emellett még szórakoztatóak is. Időnként javasolt cserélni a gyermek körül a játékokat, hogy ne unja meg őket. A baba hintába ültethető, ha már stabilan tud egyedül ülni. A babahintába a mozgásfejlődésre és idegrendszer fejlődésére is jótékony hatással van. További hasznos készségfejlesztő játékötletekről egy éves korig itt olvashatsz.

Szakértő: Pálinkás Zsanett védőnő, babatáplálási tanácsadó
A Nutriklub tanácsadójaként 7 éve segíti a hozzá forduló várandós és kisgyermekes édesanyákat. Folyamatosan támogatja az anyukák felkészülését gyermekük érkezésére, a kisbabák táplálására és szoptatására, gondozására egyaránt.

Fotó a cikkben: Freepik