Baba altatása: 10 baki, amit az újdonsült szülők gyakran elkövetnek

2019 Április 09. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A babák altatásába sok kezdő szülőnek beletörik a bicskája, pedig jó néhány altatási baki kivédhető lenne. Ezeket soroljuk fel most.

Ez a cikk nem arról szól, hogy ujjal mutogassunk rád, hogy hibázol, hiszen hibázni mindenki szokott, sokkal inkább arról, hogy a friss szülők milyen tipikus hibákat vétenek a kezdetekkor, ha a baba altatásáról van szó. És mivel egyszerűbb más kárán tanulni, és elkerülni a felesleges bakikat, ezért most közreadjuk a 10 legjellemzőbb altatási bakit.

1. Következetlenség az altatás kapcsán

Apa későn ér haza a munkából, de szeretne a babával is egy kis időt eltölteni, ezért a baba fektetési ideje jóval későbbre tolódik.
Ugyanez történik, ha utazások miatt felborul a napközbeni rutin, és kitolódik a fektetés ideje.
Legyünk reálisak: ez mindenkivel előfordul, és emiatt nem is szabad magunkat hibáztatni. Ugyanakkor mindenképpen törekedni kell arra, hogy a babának legyen egy állandó napirendje, és betartsuk nála a fektetési időpontokat. Ha túl sokat változtatunk az altatási szokásokon, és mindig máskor tesszük le a babát aludni, akkor a baba jetlag-et él át, azaz az "időzónaváltás-szindróma" miatt alvászavar alakulhat ki, mert cirkadián ritmusa felborul.

Tanács:
Mindig ugyanabban az időpontba tegyük le a babát aludni - ez a babát megnyugtatja, és előkészíti a jó alvást. A babák a felnőttekkel ellentétben egy "izgalmas" nap után nem tudnak egykönnyen elaludni - erre mindenképpen gondolni kell.

2. A fáradtság jeleit ignoráljuk

Habár a babák még nem beszélnek, attól még egyértelműen kommunikálnak velünk. Amikor álmosak, akkor is félreértelmezhetetlen jeleket küldenek nekünk:

  • dörgölik a szemüket
  • ásítanak
  • grimaszolnak
  • kevesebbet mozognak
  • bömbölnek
  • mereven megfeszítik a testüket

A kisgyerekek fáradtságának jelei szintén egyértelműek:

  • kellemetlenkednek, hisztiznek
  • mereven bámulnak maguk elé
  • bújósak lesznek
  • "ügyetlenné" válnak

Ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a jeleket. Ilyenkor nem történik más, mint a szervezet stressz hormonokat bocsájt ki, ami az alvást még nehezebbé teszi.

Tanács:
Időben reagáljunk az álmosság, fáradtság jeleire. Tegyük le a babát, kisgyereket pihenni, amint lehet.

3. Túl sok inger a baba körül

A babák még intenzíven figyelik a környezetükben fellelhető tárgyakat, ami számukra hihetetlenül izgalmasnak tűnnek. Ez lehet a kiságy feletti forgó, egyes éjszakai világítások, és sok más hasonló érdekesség. Sokszor ezek miatt az ingerek miatt nem tud elaludni a baba.

Tanács:
A babát majdnem sötét szobába tegyük le aludni. Amiatt még nem kell aggódnod, hogy félni fog, mert a félelemérzet majd csak később alakul ki nála. Az elalvást segíthetik olyan zenedobozok, mint amilyenekben a dallam egyre lassabb és lassabb ütemben altatja a babát. Az egyre lassuló ütem megnyugtatja a csecsemőket.

HOGYAN TÁMOGASSAM A BABÁM IMMUNRENDSZERÉT? VÉDŐNŐ TANÁCSAI! »»

4. Rossz kondicionálás

Éjjel három óra van, amikor arra ébredsz, hogy a baba kitartóan sír. Kialvatlanul, nyúzottan kikelsz az ágyból, és minden trükköt bevetsz, hogy a babát visszaaltasd. Elkezdesz vele sétálni a lakásban, hintáztatod, beleteszed a babakocsiba, ütemesen rázogatod benne, beülteted az autóba, és mész pár kört a ház körül, stb. Ezek jó technikák lennének ugyan, de könnyen szokássá (függőséggé) válhatnak, ezért jól gondold meg, hogy mivel kényezteted el a babát.

Tanács:
Alapvető, hogy a síró babát mindig meg kell nyugtatni. Megnyugtatni simogatással, puszilgatással, bújással, ringatással lehet. Ha később nem akarsz éjjelente babakocsit tologatni, és más trükkökkel fárasztani magadat, akkor aprólékosan szoktasd hozzá a babát, hogy megnyugodni, ezek nélkül a felesleges "rituálék" nélkül is meg lehet.

5. Váltás az együtt alvásról a kiságyra

Az, hogy a babát magad mellett, magatok között a szülői ágyban, vagy külön altatod, ez egyedül a te döntésed. Ha a babákat megkérdeznénk, akkor biztosan azt mondanák, hogy anya közelében a legjobb aludni. Ám az együtt alvásnak is megvannak a maga hátrányai.

Az úgynevezett Co-Sleeping megzavarhatja a szülők közötti intimitást, és veszélyes lehet a babára nézve is például úgy, hogy a babára véletlenül rákerül a takaró, ami fulladásveszéllyel jár. Ha mégis a családi együtt alvás mellett döntötök, akkor tartsátok be azt a pár biztonsági előírást, ami ezzel jár.

A Co-Sleeping, azaz együtt alvás egyáltalán nem hiba. Mégis egyszer eljön az idő, amikor úgy döntesz, hogy a közös alvás helyett az önálló kiságyat választod.
Az átállási időszak pedig alvászavarral járhat, ami a csecsemő szempontjából teljesen érthető. Eddig megszokta anya és apa közelségét, és most nem érzi őket magához közel, a környezet idegennek, szokatlannak, bizonytalannak hat. Ez az diszkomfort érzet, ami az alvásritmust is megzavarja.

Tanács:
A babaöböl egy kiváló megoldás erre - együtt, de mégis külön lehet a család, a baba számára megnyugtató a szülők közelsége.

6. Egyet nem értés a szülők között

Gyakran előfordul, hogy apa és anya másképpen kezeli az altatást, ami miatt a baba kiesik az alvási ritmusából. Ez nem azt jelenti, hogy apának tilos másképpen altatni a babát altatni, hanem azt hogy az alapvető dolgoknak mindig meg kell egyezniük, például a fix alvási időpontnak. Ha az alvási időpontokat a szülők, nagyszülők közösen betartják, akkor nem tud rossz szokás kialakulni, lásd 4. pont.

7. Mindenhol alvás a programok idején

Egy intenzív nap után a baba, kisgyerek bárhol, szinte bármilyen pozícióban el tud aludni, ami a vicces fotókhoz ad bő forrásanyagot. Ám a kényelmetlenség közel sem kedvező a babának. Ne gondoljuk azt, hogy a baba jót alszik az autósülésben, mert a nyugodt alváshoz a kiságy a megfelelő. Gyerekortopéd orvosok azt ajánlják, hogy akkor is, amikor utazunk, a babákat, kisgyerekeket két óra utazás után vegyük ki a gyerekülésből, hogy mozogjanak egy kicsit, mert ennél több egy helyben ülés ártalmas a gerincnek.

A babának meg kell tanulnia azt, hogy "ha kiságy, akkor az alvást jelent". Sokan mozgással fárasztják le a babát, kisgyereket, amivel el lehet érni, hogy a baba azonnal elaludjon. Ám ha ezt túlzásba visszük, és mindig így altatjuk a babát, akkor a kicsi könnyen hozzászokik ehhez is, és ha egyszer nem lesz mozgás az alvás előtt, például mert a nagyszülőknél van a baba, akkor nem fog tudni elaludni, mert nem így szokta meg.

Tanács:
Törekedj rá, hogy amikor a baba alvási ideje elérkezett, addigra már otthon legyetek. Ehhez természetesen nem szabad görcsösen ragaszkodni, és nyilván vannak kivételek, amikor ez nem megoldható, mindenesetre a hozzáállás nagyban hozzájárul a baba nyugodt alvásához.
Legfőképpen az első pár hónapban nagyon fontos, hogy a babának kialakítsuk az alvási szokásait. A baba jobbat alszik akkor, ha a besötétített szobában, megszokott hálózsákjában a kiságyában pihen, mint amikor világosban, menetközben, autóban, összegörnyedten kénytelen aludni.

8. Időhúzás, hátha később ébred a baba

A legtöbb friss szülőpár tévesen azt gondolja, hogy ha később fekteti le a babát este, akkor hétvégén reggel a baba majd később fog kelni, tehát ők tovább alhatnak.
Nem így van.

A baba biológiai órája pontosan úgy ketyeg másnak, ahogyan előző nap is, és mindennek csak az lesz a következménye, hogy másnap a túlfáradt babával nehezebben lehet bírni. Arról nem szólva, hogy a babának kényelmetlen tovább fennmaradnia akkor, amikor fáradt, ingerült.

Tanács:
Te ismered a babádat a legjobban, van olyan baba, akit egy picivel később le lehet tenni, vagy egy picivel korábban fel lehet kelteni, hogy ha szükséges megtörni a napi rutint. Arra ügyeljünk mindössze, hogy ez nem legyen több +/- 30 percnél.

9. Az elvek idő előtti feladása

Az egyik legnagyobb hiba, amit újdonsült szülők elkövetnek, hogy idő előtt feladják a próbálkozást, nincs türelmük kivárni a végeredményt, ami az altatási szokásokat illeti.

Tanács:
A legjobb tanács, hogy ha a szülők maradjanak konzekvensek, még akkor is, amikor vannak nehezebb napok, tartsanak ki az alvási szokásrend kialakítása mellett.

10. Kiságy csere

Nagy lépés a család számára, amikor elhatározzák, hogy a kisgyerek már nem alszik többet a rácsos ágyában, hanem kap egy szép, nagy biztonságos gyerekágyat. A kezdeti időszak itt is nehéz lehet. 3 éves kor alatt a gyerekek nem is értik meg, hogy mit jelent ágyban maradni, és végül éjszakai bolyongásba torkollik az átszoktatás.

Tanács:
Semmi esetre sem szabad siettetni az átállást. Ha teheted, akkor kezd a nagy ágy érzetéhez szoktatni a gyerekedet, például úgy, hogy pár botot kiveszel a rácsok közül - így a kisgyerek is biztonságban marad, de már hozzászokik a nagyágy nyitottságához.

Forrás: Külföld
Fotó: Freepik