Az ölelésnek óriási ereje van: minél többet ölelgeted a gyermekedet, annál fejlettebbé válik az agya

• Szerző: filantropikum.com

Ha te is azok közé a szülők közé tartozol, akik napi több alkalommal is megölelgetik és megszeretgetik gyerekeiket, akkor tudd, hogy sokkal többet teszel annál, mint hogy pusztán kinyilvánítod az irántuk érzett szeretetedet. A gyerekek számára az ölelés létfontosságú, ami nem is csoda, hiszen elképesztő hatással van a fejlődésükre - olvasható a filantropikum.com oldalán.

Az Ohaio-i Nationwide Children’s Kórház által indított felmérés eredménye egyöntetűen jelzi, hogy minél többször öleljük magunkhoz gyerekeinket, annál jobb hatást gyakorolunk a fejlődésükre. A felmérést közel 100 kisbaba részvételével végezték, melyek között voltak rendes időre születettek és koraszülöttek is - írta a filantropikum.com.

Noha az első eredmények alapján, a koraszülött kisbabák kevésbé reagáltak a szülőktől, gondozóktól, nővérektől kapott szeretetre, mint a teljes időre születettek, az összesített eredmények már egyértelműen jelezték, hogy a koraszülött kisbabák szempontjából a szeretet létfontosságú.

Mivel az újszülött kisbabák nagyrészt csupán az érintéseken keresztül léphetnek kapcsolatba a világgal, így a sok ölelés megtette hatását és a csecsemők agya sokkal gyorsabb fejlődést mutatott.

„A koraszülött kisbabák számára a gyengéd, gondoskodó és szerető érintések, a bőr a bőrrel való találkozások elengedhetetlenek ahhoz, hogy az agyuk ugyanolyan reakciókat produkáljon, mint a normális időre született kisbabáké, akiknek a terhesség ideje alatt, az anyaméhben volt idejük magukba szívni ezeket a szeretettel kapcsolatos tapasztalatokat” – mondta el Nathalie Maitre, a felmérést végző csapat egyik tagja.

„Amennyiben a szülők valamilyen oknál fogva nem képesek a csecsemők számára biztosítani ezt a fajta törődést, akkor már születtek alternatívák a kórházunk részéről a probléma megoldására: szakembereket alkalmaznánk, akik a nap 24 órájában foglalkoznának a kisbabákkal” – fogalmazott.

Visszatérve arra, hogy elsőre miért nem reagáltak a koraszülött kisbabák az érintésekre, a szakcsapat véleménye az, hogy mivel az újszülött babáknak erős fájdalmakat kell elszenvedniük életük első pár napjaiban, az agy reakciói megváltoznak és kell egy kis idő, amíg érzékelni tudják a gyengéd érintéseket.

„Természetesen reméljük, hogy a kórházunk által kínált lehetőségek segítenek az újszülött kisbabáknak és hazatérve is profitálhatnak a szeretet és az érintés erejéből.”

Ez a megfigyelés habár apróságnak tűnhet, mégis óriási eredményt ért el: felhívja az emberek figyelmét a szeretet erejére és arra, hogy egy kisbabának nincs is másra szüksége csak a szülei gondoskodására.

Forrás: filantropikum.com