Bolhazsákok és könyvmolyok (x)

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket. (x)

Bolhazsákok és könyvmolyok (x)

Szülőként kihívást jelenthet olvasásra csábítani a gyerekünket. Van, akinek nincs türelme végighallgatni egy mesét, van, aki lassan tanul olvasni, és van, akinek nem elég fordulatosak a kötelező olvasmányok. Modern világunk felfokozott ingeráradata ráadásul folyamatos konkurenciát jelent a belemerülést igénylő tevékenységekkel szemben.

Balázs Ágnes jól ismeri az izgő-mozgó óvodás mesehallgatót, és az önállóan olvasó kis- és nagyiskolásokat is. Könyvein keresztül az olvasás szabadságáról, saját gyermekkora egyik alapélményéről is mesél. Színészi múltja is segíti a karakterei formálásában; olvasóként könnyű velük azonosulni, beleélni magunkat a letehetetlen történetekbe.

No, de ki mondta azt, hogy egy mesét csak szépen, csendben ülve lehet hallgatni? A Mesék örökmozgóknak sorozat kitágítja a mesélés határait. Legyen szó duzzogó kiselefántról vagy utánzó majmocskáról, a meséket mókás feladatok kísérik, így az a gyerek sem fog unatkozni, akinek különben hamar elkalandozik a figyelme. A könyvek játékosan segítik a koncentrációs képességek fejlődését. Keressétek a mesékben a színessel írt szavakat, tapsoljatok, ugráljatok, és fedezzétek fel a játékos mesélés örömét!

Később, ahogy megtanulunk olvasni, egy csodavilág kapuja nyílik ki előttünk. Történetek, hősök százai várják, hogy megismerjük őket. Az elején azonban jól jönnek a kezdő olvasót támogató, sikerélményt adó rövid történetek. Ilyen A csodagomb a Már tudok olvasni sorozatból, vagy éppen a Mesélő ABC, amelyben a magyar ábécé minden betűjéhez találunk egy-egy mesét. A történethez tartozó hangzó színes kiemelése segíti a kezdő olvasót a felismerésben, kiejtésben. A Menjünk világgá egy rövid és szívmelengető történet arról, hogy mindenkinek van helye a világban. Az Egy elsős varázsnaplója című kötet remek útitárs az iskolába lépőknek. Minden nap egy új kaland, amelyet a napló játékos feladatai segítenek feldolgozni – és megőrizni az emlékeitek között.

Az olvasás ízére egy jó sorozaton keresztül lehet a legjobban ráérezni. Kedvenc hőseink velünk együtt nőnek fel. Vagy mi növünk velük? Lufit az Egy elsős varázsnaplójából már ismerhetik a gyerekek, a regényekkel pedig egészen kamaszkoráig elkísérhetik. A vadóc, de csupa szív kislánnyal mindig történik valami, ám szerencsére mellette van barátja, a megfontolt Szamóca, és persze nagymama megértésére is mindig lehet számítani. A sorozat a gyerek- és kamaszkor valódi problémáit sem kerüli ki – a szerethető karakterek mellett ettől olyan magával ragadó a történet.

Balázs Ágnes történetei kedvesen és mókásan hívnak be kicsiket és nagyokat a mesék világába.