Mit jelent az, ha valaki rosszul tűri a bezártságot? Mit tanít az egyénnek a bezártság?

2020 Április 27. • Szerző: Debreczeni Kinga

A bezártságra lehet fizikai és lelki értelemben tekinteni. Debreczeni Kinga önismereti coach cikkünkben a lelki oldalról közelíti meg a kérdést.

A bezártság szó szerinti jelentése: be vagyunk zárva valahová. Ez lehet fizikai bezártság, tehát beszorulunk a liftbe, betegség miatt korlátozott a mozgásunk, és lehet lelki értelemben bezárva valaki. A lelki bezártság az, amikor valaki nem nyitott a világra, ami nem is feltétlenül tudatos. Tehát önmagát egy nyitott embernek éli meg, csak kapcsolatai nincsenek vagy nagyon felületesek.

Kik viselik jól a bezártságot?

A bezártságra többféle képen reagálhatunk, két szélsőség:, hogy az illető vagy nagyon jól viseli, vagy nagyon rosszul. A bezártságot az viseli jól, aki jóban van önmagával, mivel a bezártság alatt össze vagyunk zárva önmagunkkal. Egy karantén idején is igaz ez, mert hiába vannak családtagjaink körülöttünk, a velük való viszonyunk attól függ, hogy miként viszonyulunk önmagunkhoz. Szeretjük-e önmagunkat eléggé?

EZ IS ÉRDEKELHET: 5 SZUPER BESZÉLGETŐS CSALÁDI JÁTÉK, AMIVEL ÉSZREVÉTLENÜL OLDÓNAK A CSALÁDI KONFLIKTUSOK »»

Miért "kapjuk” bezártságot?

A bezártságot azért kapjuk, mindegy, hogy fizikai vagy lelki értelemben következik be, hogy elgondolkodjunk a saját életünkről: mi a célja az életünknek? Mi felé tartunk? Hogyan viselkedem az életem bizonyos területein? Hogyan bánok másokkal?

A bezártság jó esetben nem örökre szól, hanem csak egy időre, mivel az ember alapvetően társas lény. Szüksége van az interakciókra, kommunikációra, visszajelzésekre.

A bezártságból jó esetben új gondolatokkal, más látásmóddal, szellemileg felfrissülve jövünk ki. Rosszabb esetben minden marad a régiben, de ezzel bebiztosítjuk magunknak a komolyabb megpróbáltatásokat, mert a bezártság mindig egy figyelmeztetés, hogy nem jó úton haladunk, változtatni kell!

Szerző: Debreczeni Kinga önismereti tanácsadó
Fotó: Freepik