"Én nem vigyázok a gyerekeimre, hanem én vagyok az apukájuk" - Vallomás, amiről minden anyuka álmodik

2019 Június 07. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Nagyon fontos a szóhasználat a gyereknevelés terén is - vallja János, aki olyan kedveset írt ki a közösségi oldalára, amit bármelyik anyuka szívesen hallana gyakran a férje szájából. Célja nem az volt, hogy bezzeg apukaként tüntesse fel magát, hanem hogy véleményével ismét csavarjon egy leheletnyit az apák gondolkodásmódján.

Vadas János, nem teketóriázott sokáig, hanem őszintén és lényegre törően kiírta magából a közösségi oldalán: mit jelent szerinte vigyázni a gyerekekre, amikor a felesége elfoglalt.

Az apák nem "bébiszitterek", hanem gondoskodnak a gyerekeikről

"Meséltem a haverjaimnak, hogy a feleségem benne van egy munkában, és én leszek a gyerekkel, jöjjenek át egy borra.
Kérdezi az egyikük: "Hány órát kell vigyáznod a gyerekre?"

Őőőőő. Mi van? Én nem "vigyázok" a gyerekeimre, hanem én vagyok az apukájuk. Mellettem cseperednek föl. Nem bébiszittyó vagyok, hanem én fürdetem őket, etetem, és mesélek nekik. Az én gondozásaimra vannak bízva. Szükségük van rám. Még akkor is, ha az idegeimen táncolnak.

Fontosnak tartom, hogy a hétköznapi szóhasználatunkban is megváltoztassuk a beidegződéseket, mert a szó visszahat a gondolkodásunkra".
Szóval, mondjuk ki: az apák nem bébiszitterek, hanem gondoskodnak a gyerekeikről".

Vadas János gyakorló kispapa és coach, a "Faterok a flowban - füveskönyv fröccsözéshez" című ebook szerzője az Apa Közösséget azzal a céllal hozta létre, hogy a hozzá hasonló férfiak, apatársak, férjek, pasik "kiventilálhassák a családi gondjaikat", illetve meg tudják osztani egymással gyermekvállalással és házassággal kapcsolatos élményeiket, kérdéseiket, aggodalmaikat, tudásukat, örömüket.

Posztjait nem azért rögzíti a közösségi médiában, hogy bezzeg apukának tűnjön fel, hanem hogy kispapa coachként saját módszereivel készítse fel a férfiakat a modern apaszerepre. Vallja, hogy: "nem az a kérdés, lesznek-e nehéz pillanatok apaként, mert lesznek! Hanem az, hogy a férfiak mit kezdenek ezekkel a helyzetekkel."

A kispapacoaching miatt is foglalkozik párkapcsolati tanácsadással. Sok minden más mellett megtudhatjuk tőle, hogy vajon érdemes-e egy ember mellett elköteleződni egy életre, vagy azt is, hogy amikor megkapjuk az áhított "boldog párkapcsolatot", akkor miért romlik el mégis valami.

Fotó: KisPapa Coaching - az Apa Közösség