4 trükk, amivel mindig te maradsz az irányító, ha a gyerek éppen kezelhetetlenné válik!

2018 Február 04. • Szerző: Plézer Panna

Hányszor de hányszor előfordul, hogy mondunk valamit a gyereknek, ő pedig pont az ellenkezőjét csinálja, mint amit kértünk tőle... Cikkünkben 4 bevált módszert mutatunk arra, hogyan veheted rá a gyereket trükkösen arra, hogy azt tegye, amit te szeretnél, és ne az történjen, amit ő akar.

Szeretnéd, hogy a gyermekkel könnyed és szórakoztató legyen a bevásárlás, és akár egy hosszabb autóút? Hogyan tudod megúszni a gyermek hisztijét és az azt követő szülői kiborulást az üzletben? Most 4 egyszerű trükköt mutatunk, amivel ez könnyen menni fog.

A trükkök lényege, amivel elérhetjük, hogy rosszcsontunk kezelhetővé váljon: a gyermeki egocentrizmus kielégítésében rejlik. Ha elhitetjük vele, hogy amit teszünk, azt az ő kérésére, tanácsára tesszük, illetve, hogy nagyon hasznos és fontos résztvevője a történésnek, akkor mintagyerekként fog viselkedni.

Jó szülőnek lenni annyit jelent, hogy szuper kreatívnak és spontán vagy
Például, ha magunkkal kell vinnünk a gyereket, vagy épp be kell ugranunk a munkahelyünkre, találjunk ki a gyereknek apró küldetéseket. Viheti a táskánkat vagy még annál is fontosabb eszközöket, rendbe teheti a gémkapocstartó dobozt vagy a fiókunkat, a bevásárlás során pedig elküldhetjük lisztért a szupermarketben.

Nagyon is téves az az elgondolás, hogy a kicsiket csak a gyerekes dolgok, játékot, mesék érdeklik. Minden izgalmas számukra, ami a felnőttek világában található, de igazság szerint, ami még ennél is fontosabb számukra, az a magától értetődő dolog, hogy együtt akarnak lenni a szüleikkel, hasznos kis segítőként társul szegődni a példaképük mellé!

4 tipp amivel te maradsz az irányító

1. Bízz rá apró feladatokat, lehetőleg olyasmit, amit nem nagyon tud elrontani (hozzon ide valamit, vigyázzon a kedvenc csavarhúzódra).

2. Kérj tőle tanácsot, hogy két nagyon hasonló – funkciójában azonos – szerszám, élelmiszer vagy egyéb eszköz közül melyiket válaszd.

3. Szórakoztasd: miközben elvégzel egy részfeladatot, hangosan kommentáld, hogy éppen mit csinálsz, mit miért teszel. Ezzel könnyebben elvonod a figyelmét arról, hogy ő akarja megcsinálni. Magyarázd el neki azt is közben, hogy „ez éles, ez veszélyes, ezért csak felnőttek kezébe való, de később majd ö is kipróbálhatja, ha nagyobb lesz”.

4. Emlékeztesd rá, hogy ez az ötlet az ő fejéből pattant ki, és nagyon büszke vagy rá e miatt! Dicsérd és jutalmazd meg. 

        
Minden szülő vágya, hogy a gyermekét boldognak lássa, azonban csak a gyerekek tudják igazán, mivel tehetjük azzá őket. Figyeld meg, milyen büszke magára a fiad, lányod, amikor nem tiltod le mindenről, hanem apró küldetéseket teljesíthet. Hazaérve pedig meséld el a párodnak – lehetőleg úgy, hogy a gyerek is hallja -, hogy „ezt a krumplit ő választotta” és „a munkahelyeden is mennyit segített”.

Fotó: Pixabay