Szülés 40 felett? A kitolódott szülési életkornak előnyei is vannak

2018 Október 24. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Szülni 40 felett - Tény, hogy a későn szülés magasabb egészségügyi kockázattal jár, ugyanakkor a késői gyerekvállalásnak előnyei is vannak.

Janet Jackson, Susan Sarandon, Céline Dion - néhány az ismert nevek közül, akik 40 éves koruk felett vállaltak gyereket. A hírre ma már azért sem kapjuk fel a fejünket, mert természetesnek vesszük, hogy a szülési életkor az utóbbi években kitolódott.

- Néhány nőnél annyira erős a gyerek iránti vágy, hogy nem veszi figyelembe, mit jelent a gyerek számára, ha a szülei "idősen" nevelik őt - mondja Julianne Zweifel amerikai pszichológus.
A szakértő szerint, ha egy nő későn szül, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a gyereknek korán kell a felelősségvállalással szembenéznie, hamarabb kell az egyre gyengülő szüleiről gondoskodnia, és nagyobb az esélye annak, hogy korán elveszíti őket.A szakorvosok véleménye szerint továbbra is egészségügyi kockázattal jár, ha egy nő későn szül: a petesejtek minősége 40 éves kor fölött már rohamosan romlik, emellett a terhesség ideje alatt, illetve a szüléskor is komplikációk léphetnek fel, több a terhességi cukorbeteg, illetve fokozottabb a trombózis-veszély. 

Kétségtelen, hogy emellett előnyökkel is jár, ha egy nő 40 éves kora után szül. Az egyik ilyen például, hogy ezek a nők több élettapasztalattal rendelkeznek ebben a korban, érzelmileg érettebbek és egzisztenciájuk is stabilabb, mint a fiatal szülőknek.
A University of Utah tanulmánya pedig arra jutott, hogy akik természetes módon esnek teherbe 40 éves koruk fölött, négyszer olyan esélyesek arra, hogy megéljék a százéves kort, mint a kortársaik. A meghosszabbodott termékenység ugyanis együtt jár a hosszú élet genetikájával.

Átlagosan 28 évesen szülnek először a magyar nők

Magyarországon az első gyermek vállalásának az átlagos életkora a rendszerváltást követően jelentősen kitolódott. 2011-et követően azonban ez a kitolódás lassulni, sőt megállni látszik. Magyarországon az átlagos életkor az első gyermek születésekor 27,7. 
A 2011-es mélyponthoz képest 2018-ban 20 százalékkal magasabb a gyermekvállalási kedv Magyarországon, illetve húsz éve nem volt olyan magas, mint most.

Anyagi biztonság egyike azon előnyöknek, ami a késői gyerekvállalással jár

Amikor a kis Gyuri megszületett, az apukája még csak 45 éves volt, az anyukája pedig 30, ami semmi különöset nem jelentett a számára egy jó darabig.
- Akkoriban még ők is dolgoztak, pont ugyanúgy, mint az osztálytársam szülei, akiket én egyformán ’öregnek’ láttam - meséli Gyuri, aki ma már maga is felnőtt fiatalember. - Egészen addig, amíg jó kapcsolatot ápolsz a szüleiddel teljesen mindegy, hogy hány évesek - véli.

- Az apám ma is jól tartja magát, fitten néz ki, és senki nem gondolná róla, hogy nyugdíjas korú.
A fiatalember szerint az egyik előnye annak, hogy valaki idősen lesz szülővé, hogy könnyebben tud anyagi biztonságot teremteni a családja számára, ami szerinte komoly szerepet játszik abban, hogy ki milyen gyerekkort, neveltetést tud gyermeke számára biztosítani.

- Soha nem volt anyagi gondunk, és mindent meg tudtak venni nekem a szüleim, amiről úgy gondolták, hogy szükséges. Ugyanakkor egy ideje el kezdtem aggódni a szüleim miatt, mert már abba a korba léptek, amikor kisebb-nagyobb betegségek kezdenek a mindennapok részévé válni - mondja.

- Kifejezetten hálás vagyok édesanyáméknak, hogy későn érkeztem, mert mindent elő tudtak teremteni számomra, tehát nem biztos, hogy rossz, ha idősebb szülei vannak az embernek - mondja egy másik fiatalember, Bence, aki szerint, nincs olyan, hogy valaki későn vállal gyereket.

Forrás: Népességtudományi Kutatóintézet, 2012., Emmi, 2018., HuffPost UK
Fotó: Freepik