Vigyázzunk a főtt rizzsel, különösen, ha babának, kisgyereknek készítjük - figyelmeztet a szakértő

2020 Szeptember 29. • Szerző: Varga Ferenc

Veszélyes is lehet, ha a főtt rizst nem megfelelően tároljuk, fogyasztjuk.

"Kezdjük azzal..." - cikksorozatunk előző részében Varga Ferenc élelmiszeripari mérnök segítségével a tojás eltarthatóságát jártuk körül, ezúttal a főtt rizs tárolhatóságával foglalkozunk.

Veszélyes lehet, ha nem jól tároljuk a főtt rizst

- Kezdjük azzal, hogy a rizs az egyik legfontosabb táplálék a világon, elkészítése módjának szinte csak a képzelet szab határt, mégis akár egészségre veszélyessé is válhat. De hogyan?

- A rizs nedvesség tartalma aratáskor 18-25% között mozog. Ahhoz, hogy nagyon sokáig (akár évekig) eltartható legyen, szárítani kell mindaddig, amíg a nedvesség tartalma 12% alá csökken.
A főzésnél pontosan az ellenkezőjét tesszük: a rizst ehető állapotba hozzuk (főzzük), azaz „vizezzük-nedvesítjük". Főzés során a rizs nedvesség tartalma 70% feletti lesz. A párolás vagy sütés során még egy fontos dolog történik: elpusztítjuk a kórokozók nagy részét - így már fogyaszthatjuk is a kedvelt tápanyagbombát.

A rizs kedvelt alapanyaga a háziasszonyoknak, amit rendszerint úgy készítenek el, hogy még maradjon belőle a következő étkezésre is. A maradék főtt rizst azonban megfelelően tárolni kell.

Ne hagyjuk a riszt túl sokáig szobahőmérsékleten

- A főzés, ahogy már említettük, elpusztítja a kórokozók nagy részét, de sajnos nem az egészet, így amikor végeztünk a főzéssel, és a rizs elkezd hűlni, a mikrobák szaporodásnak indulnak (4-75 fok között).

Főleg egy különösen veszélyes törzs van: a Bacillus Cereus, mert ennek a spórái még a hőkezelést is túlélhetik. Ha a főtt rizs túl sokáig marad szobahőmérsékleten, például kihűlés után még órákkal is a konyhapulton, akkor a szaporodás során ez a baktérium törzs toxikus, azaz élő szervezet számára veszélyes anyagokat termelhet.

A szervezetünkbe bejutott méreganyagok a következő fogyasztás alkalmával olyan tüneteket produkálhatnak, mint egy enyhébb ételmérgezés.

Mire ügyeljünk?

- Ahhoz, hogy ezeket a folyamatokat lassítsuk, gátoljuk, a kész rizst a lehető leghamarabb 4 fok alá kell hűtenünk, és ezen a hőmérsékleten hivatalosan 1, nem hivatalosan maximum 2 napig tárolhatjuk.

Hányszor lehet melegíteni a rizst?

- Fontos szabály, hogy hűtött riszt lehetőleg csak 1 alkalommal melegítsük vissza, és akkor is nagyon fontos, hogy az összes szem hőmérséklete - alapos kevergetés mellett - elérje a 85 fokos hőmérsékletet.

Ha ennek ellenére a fogyasztást követő 24 órán belül hasmenés vagy hányás jelentkezne, akkor forduljunk orvoshoz.

Szakértő: Varga Ferenc élelmiszeripari mérnök
Fotó: Freepik