Mézes sült sütőtök kakukkfűvel (recept) - Így a gyerekek is szeretni fogják!

2019 December 01. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A sütőtök legismertebb elkészítési módja, a sült sütőtök, amit kis rafiréniával még ízletesebbé lehet tenni, ráadásul ez a változat a bölcsődei, óvodai vírusfertőzések időszakában az egyik legkiválóbb recept, ami létezhet.

Gyerekeink egészségével csak jót tehetünk, ha a laktató sütőtököt beépítjük a heti étrendjükbe. 20 deka sütőtök napi A-vitamin szükségletünk dupláját tartalmazza, ami javítja a látást és segít a fertőző betegségek, különösen a vírusinfekciók leküzdésében. Gazdag béta-karotin tartalma egészségvédő, rákmegelőző hatással bír.

Erre erősít rá a kakukkfű fertőtlenítő hatása, amely szó szerint fertőtlenít, gátolja a baktériumok szaporodását, csökkenti a gyulladást és még köptető hatással is bír.

Sült sütőtök recept - mézzel

Gyerekekkel a mézes sütőtök változatot lehet a legkönnyebben megkedveltetni. Bár a sütőtök önmagában is finom édes, de ezáltal még ízletesebb csemegét kapunk.

Válasszunk szép egészséges kanadai sütőtököt vagy a szürke héjú, labda formájú nagydobosi sütőtököt.
A kettő között bőven van különbség. Az előbbi kellemesen édeskés, a nagydobosi pedig kevésbé édes, ami inkább a piros burgonya jellegére hajaz, és állagra gesztenyésebb, krémesebb a húsa. Attól függően, hogy sós vagy édes fogás lesz a végcél, válasszunk ennek megfelelően.

Sült sütőtök elkészítése

A tököt vágjuk fel egyenlő nagyságú cikkekre, kanállal távolítsuk el a magokat.
A tepsibe tegyünk sütőpapírt, helyezzük rá a sütőtök szeleteket, amiket locsoljunk meg kevés mézzel, szórjunk meg kakukkfűvel vagy ízlés szerint más fűszerekkel (rozmaringgal, ánizzsal, gyömbérrel).

A sütési idő a cikkek vastagságától függ, ami körülbelül 1 óra. Ha már könnyedén át lehet szúrni villával a leghúsosabb részeket is, és a teteje is egy kissé megbarnult, akkor már biztosan ehető.

A sütőtököt önmagában is fogyaszthatjuk, vagy kitűnő alapja lehet további fogásoknak, leveseknek, köreteknek, töltelékeknek, desszerteknek.

Gyömbéres sütőtökpüréleves - recept ITT!

Mézes-fahéjsas sütőtökös muffin - recept ITT!

Sütőtökös kókuszgolyó keksz nélkül - recept ITT!

Fotó: papasmamasmagazin.hu