Illatos svéd gyömbéres keksz - Így lesz igazán roppanós!

2019 December 06. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Isteni finom ünnepi recept, ne hagyd ki! A svéd gyömbéres kekszet a mézeskalács alternatívájaként sütheted adventi időszakban.

A pepparkakort, azaz a gyömbéres kekszet a svéd háziasszonyok karácsonyi aprósüteményként készítik. Jellegre nagyon hasonlít a mi mézeskalácsunkhoz, ám íze a markáns gyömbéres fűszerezéstől "csípősebb".

Apropó, gyömbér! A gyógyhatású fűszert legtöbbünk gyomornyugtató és emésztésjavító oldaláról ismeri, ám legfőképpen az immunrendszer felturbózásában lehet leginkább a segítségünkre - ezért hideg, téli megfázásos időszakban érdemes belőle naponta fogyasztani.

Az alábbi svéd gyömbéres receptet éppen csak egy kicsit változtattuk meg, íme.

Svéd gyömbéres keksz - hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 teáskanál frissen lereszelt gyömbér
  • 2 teáskanál fahéj
  • Fél teáskanál szegfűszeg
  • 30 dkg barna cukor
  • 10 evőkanál virágméz
  • 4 db tojás
  • 1 csomag sütőpor

Svéd gyömbéres keksz - elkészítése

1. Keverd, majd gyúrd össze alaposan a hozzávalókat úgy, hogy könnyen kezelhető, nyújtható tésztát kapj.

2. Ha van, türelmed pihentesd, ha nincs, máris dolgozhatsz vele tovább (nekünk nem volt). Nyújtsd ki minél vékonyabbra, körülbelül 1-2 milliméteresre.

3. Kiszúróval szúrd ki, és rendezgesd őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

4. Előmelegített sütőben 180 fokon 4-5 percig süsd. Akkor kész, ha a tetejét benyomva már nem érzed a tészta nyersességet, illetve a keksz alja még aranybarna (és nem odasült fekete).

Rafinériák:

Találkoztunk olyan svéd gyömbéres recepttel, ahol csak tojássárgáját írnak, de nekünk úgy nem állt össze, ezért 4 egész tojást használtunk fel, és így nagyon már kezessé vált a tészta.

Mindenkinek más a sütője, ezért érdemes a legelső sütésnél kitapasztalni, hogy valóban mennyi a megfelelő idő. Ha vastagabbra nyújtottad a tésztát, akkor 2-3 percet még rászámolhatsz nyugodtan.

Hogyan lesz roppanós a keksz?

A keksz attól keksz, hogy alapvetően vékonyra van nyújtva. Míg a mi mézeskalácsunk egy kicsit ducibb, puha, omlós, addig a gyömbéres keksz vékonyabb, roppanósabb, szárazabb.
Ne tedd dobozba, hanem hagyd kiszáradni egy tálcán. Ha dobozban melegen lezárod, akkor a kipárolgó nedvességet magába szívja, és attól puha lesz. Ha ez a változat a cél, akkor válassz a tároláshoz egy megfelelő fémdobozt.

Ám ha szívesen fogyasztod roppanósan, akkor csak hagyd a tálcán a gyömbéres csillagokat szikkadni.

Tipp:
Nem a sütés napján, hanem másnap a legfinomabb.

Svéd gyömbéres keksz - fázisfotók

Fotók: papasmamasmagazin.hu