Almás pite (recept) - ahogy a nagymamám tanította

• Szerző: Cindúr

Sokféle almás pite recept kering a neten, de ennél jobbat, mint amit a nagymamám tanított meg nekem annak idején, egyszerűen nem találtam.

Az almás pitének sokféle változata ismert, nekem az alábbi, omlós, linzeres tészta jellegű, fahéjjal gazdagon ízesített, almás sütemény recept vált be a legjobban, amit még annak idején imádott nagymamám tanított meg nekem.

Arra ügyelj, hogy miután kisült a tészta, hagyd teljesen kihűlni, mert mint a többi sütemény, ez az almás pite is szétesik, ha forrón akarjuk szeletelni. Jó sok porcukorral, vanília pudinggal, vanília fagyival, mindenhogyan jó. (A képen látható almás süti glutén mentes változatban készült).

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
4 tojás
2-3 evőkanál tej

Hozzávalók a töltelékhez:

1 kiló hámozott alma
10 dkg dió (el is hagyható)
25 dkg porcukor
1 citrom leve (el is hagyható)
Fahéj

Kenéshez: 1 tojás sárgája

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és sima masszává dolgozzuk, félretesszük pihenni.
2. A megtisztított almákat lereszeljük, cukorral, fahéjjal, citrommal ízesítjük. A levét lecsorgatjuk.
3. A tésztát két pogácsára szedjük, és mind a kettőt kinyújtjuk.
4. Az első tésztalapot - sütőpapír nélkül - a tepsibe rendezzük.
5. Finoman rárendezgetjük a beízesített, lereszelt almahalmot.
6. A második tésztalappal óvatosan beterítjük.
7. A tetejét villával megszurkáljuk, esetleg berácsozzuk, és tojássárgájával megkenjük.
8. Előmelegített sütőben 200 fokon készre sütjük - sütőtől függően körülbelül 30-40 perc alatt.

Fázisfotók