3 mennyei farsangi fánk receptje - Hogyan süthetünk isteni finom szalagos fánkot?

Ki ne szeretné a finom farsangi fánkot? Sokszor nézted irigykedve a barátnődet, anyukádat, hogy milyen fantasztikus fánkot tudnak sütni? A látszat ellenére elkészítése nem nagy ördöngősség. Ezúttal három fánkreceptet is mutatunk.

Most megosztjuk azokat a recepteket, amelyek segítségével te is könnyedén tudsz friss farsangi fánkot készíteni. Részletes leírással, fotókkal és rövid, pár perces videóval segítünk.
A három recept: szalagos fánk, csörögefánk és a hagyományos farsangi fánk. 

Szalagos farsangi fánk

Hozzávalók - körülbelül 21 fánkra

A fánkhoz:
500 g búzaliszt (BL55)
220 ml 2,8%-os tej
40 g élesztő (friss)
50 g porcukor
60 g vaj
5 db tojássárgája
1 csipet só
 
A sütéshez:
étolaj
A díszítéshez
sárgabarack dzsem
porcukor
 
Elkészítés:
100 perc
 
1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
 
Szalagos farsangi fánk A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
 
szalagos farsangi fánk A lisztet egy edénybe tesszük. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a puha vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
 
szalagos farsangi fánk Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
 
szalagos farsangi fánk Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ki, majd hajtsuk félbe, és nyújtsuk bő másfél ujjnyi vastagságúra (minimum 1,5 cm - 2 cm), és egy 6-8 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
 
szalagos farsangi fánk Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. A lyukkal lefelé fordítjuk az asztalon, és letakarjuk egy konyharuhával. Ezután
 
szalagos farsangi fánk Szépen megkeltek.
 
szalagos farsangi fánk Kis adagokban kisütjük őket a nem túl forró olajban. Ha az olaj túl forró, akkor a fánk nagyon sötét lesz, és nem tud a szalag sem kialakulni szépen. Az első oldalukat kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk.
 
szalagos farsangi fánk Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
 
szalagos farsangi fánk Az elkészült szalagos, farsangi fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük. Porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
 

A recept forrása: Cookpad

Csörögefánk, azaz forgácsfánk

A fánkok közül egy méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk, másik nevén - alakja miatt - forgácsfánk.

Hozzávalók - körülbelül. 30 fánkra

A fánkhoz:
250 g búzaliszt (BL55)
150 ml tejföl (20%-os)
2 g porcukor
50 g vaj
3 db tojássárgája
1 csipet só
 
A sütéshez:
étolaj
 
A díszítéshez
150 g porcukor
 
Elkészítés:
 
csörögefánk Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
 
Csörögefánk Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát - könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki a tésztát.
 
Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe. Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe.
 
csörögefánk A tésztát vékony liszten kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk rádlival, és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk.
 
csörögefánk Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.
 
csörögefánk Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket.
 
csörögefánk A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.
 
csörögefánk A kész csörögefánkokat barackízzel kínáljuk.
 

A recept forrása: Cookpad 

Hagyományos farsangi fánk:

Hozzávalók:

  • 600 gramm finomliszt
  • 8 db tojás sárgája
  • 100 gramm teavaj
  • 30 gramm élesztő
  • 3 dl tej
  • 50 gramm porcukor
  • 0.5 dl rum (lehet aroma)
  • 1 csipetnyi 
  • 1 db citrom
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 liter olaj
  • sárgabarack lekvár

Elkészítés:

  1. Egy kerámia bögrébe öntjük a 3 dl tejet, mikro sütőben meglangyosítjuk 60 mp alatt.
  2. Egy másik bögrébe morzsoljuk a 3 dkg élesztőt, hozzáöntjük az 1 dl tejet, 80 gramm lisztet, 1 evőkanál porcukrot, összekeverjük, majd meleg helyen kelesztjük (ez a kovász).
  3. Egy keverőtálban 30 gramm porcukorral kikeverjük a 8 db tojás sárgáját, hozzáadjuk a 0.5 dl rumot és a reszelt citrom héját.
  4. A másik keverőtálba beleöntjük a megmaradt 520 gramm lisztet és a 2 dl langyos tejet, ebből közép keménységű tésztát gyúrunk, hozzáadjuk a tojás sárgáját, 1 csipetnyi sót és a kovászt.
  5. Fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tésztát alaposan kidolgozzuk.
  6. A tészta akkor jó, amikor már a kezünkről elválik (picit közben lehet lisztezni).
  7. Lisztezett deszkára rakjuk, konyharuhával letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  8. Lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságura nyújtjuk. Nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
  9. A kiszaggatott fánkokat ismét kelesztjük addig, amíg egy kicsit megemelkednek.
  10. Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne túl forróra, mert akkor megégnek a fánkok), először fedő alatt sütjük, majd megforgatjuk őket, és a másik felét fedő nélkül pirosra sütjük.
  11. Egy tepsi tetejére rakjuk a rácsot, és rászedjük a fánkokat, így a zsiradék lecsepeg.
  12. Még forrón vaníliás porcukorral meghintjük és sárgabaracklekvárral tálaljuk.

 

A recept forrása: Segítünk főzni