10 finom és tápláló étel, hogy jól fejlődjön a magzat idegrendszere

2019 Október 23. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Folsavban gazdag élelmiszerek: Már a gyermekvállalás előtt, de legkésőbb a terhesség folyamán fontos a megfelelő folsav bevitel a pocakban fejlődő baba számára. Mutatjuk, hogy a kismama helyes vitaminpótlása mellett milyen ételeket érdemes ehhez fogyasztani.

A folsav, más néven B9-vitamin vagy M-vitamin vízben oldódó vitamin, melynek megfelelő mennyiségű bevitelére mindig, de terhesség, babatervezés esetén különösen fontos.

Miért szükséges a folsav a magzatnak?

A folsav elengedhetetlen a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez. Az agy és a gerinc a velőlemezből alakul ki, mely a fejlődés során velőcsővé záródik. A záródás folyamatában kulcsszerepe van a folsavnak. Hiányában fejlődési problémák jelentkezhetnek a babánál, ilyen a velőcső-záródási rendellenesség, az agy- és koponyahiány, valamint a nyitott gerinc.

Mennyi folsavra van szüksége a szervezetnek?

Szükséges folsavmennyiség:

egy terhes nő esetében 0,4-0,8 milligramm naponta
1-3 éves gyerek esetében 0,05 milligramm naponta
4-6 évesen 0,075 milligramm naponta
7-10 évesen 0,1 milligramm naponta
11-14 évesen 0,15 milligramm naponta
15-18 éves és átlagos felnőttek esetén korban 0,2 milligramm naponta

Tudtad?

A folsav nevét a latin „folium” szóból kapta, melynek jelentése: levél. Ennek oka elsősorban, hogy a folsav elsődleges forrásai a leveles zöldségek.

Milyen ételekben van gazdagon folsav?

Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek, különösen a paraj, a narancs, grapefruit. A természetes úton, élelmiszerekkel bevitt folsav mennyisége biztonságosnak tekinthető, a magas bevitel ebben az esetben nem jelent kockázatot.

1. Máj
Legjobb folsavforrás. A legtöbb folsav az összes élelmiszer közül a marha- és sertésmájban található.

2. Lencse
Egy csésze lencse egy átlag felnőtt napi folsav igényének közel 90%-át biztosítja. 100 gramm főzött lencsében 0,2 milligramm folsav található.

3. Csicseriborsó
A főképpen előételként használt, kenhető ás ezerféleképpen ízesíthető hummusz alapja. Folsav tartalma hozzájárul a megfelelő vérkép eléréséhez, emellett magnéziumot, vasat és cinket is szállít. 100 gramm főzött csicseriborsóban 0,15 milligramm folsav található.

4. Frissen facsart narancslé
Egy pohár frissen facsart narancslé 2 dl frissen 0,15 milligramm folsavat tartalmaz.

5. Brokkoli
Fél csésze párolt brokkoliban 0,084 milligramm folsav található, ami az áltagos napi felnőtt szükséglet csaknem egynegyede.

6. Spárga
Egy csomag spárgában körülbelül 0,075 milligramm folsav található benne.

7. Spenót
Egy csésze nyers spenót 0,058 milligramm folsavat tartalmaz.

8. Avokadó
Egy darabban 0,054 milligramm folsav található. Mikortól adhatod a babának? 5 könnyen elkészíthető recept - ebben a cikkben.

9. Chiamag
Látványa a mákhoz hasonló - az egyik legtrendibb szuperfood, melynek közkedvelt elkészítési módja a puding. További előnye, hogy pillanatok alatt készíthető belőle ízletes, egészséges reggeli. 100 gramm chiamagban 0,049 milligramm folsav található.

10. Tojás
Darabonként 0,024 milligramm folsavat tartalmaz. Hogyan vezesd be a tojást a babáknál? Védőnő válaszol - ebben a cikkben.

Forrás: Belföld és Külföld
Képek a cikkben: Freepik