Meghalt a 16 hónapos kisbabám - Ma már más szemmel nézem a világot

2019 Február 11. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A veszteség arra ébresztett rá, hogy mindent kérdőjelezzek meg, amiben eddig hittem.

2015 decemberében kisfiúnkat Brody-t végre hazavihettük a kórház intenzív csecsemőosztályáról, ahol 3 hétig kezelték, miután az orvosok egy ritka genetikai betegséget fedeztek fel nála.

Ez életünk legnehezebb időszaka volt, olyan, dolgokat kellett átélnünk, amit eddig még soha. Már maga a diagnózis is elképesztő sokként ért minket, és éppen emiatt hihetetlen megkönnyebbülés volt számunkra, amikor az újszülött kisbabánkat végre hazavihettük az otthonunkba.

Eltelt egy év, a 2017-es évet nagy reményekkel indítottuk, pozitívak voltak a kilátások kisfiúnk fejlődését illetően, ő is jól érezte magát. De röviddel ezután Brody földi élete véget ért. 16 hónaposan eltávozott közülünk.

Ez a felfoghatatlan veszteség életem összes területére kihatott. A gyász arra kényszerített, hogy önvizsgálatot tartsak, hogy megkérdőjelezzem azt, amiben eddig hittem, és számba vegyem mindazt, mi az, ami igazán fontos az életben.
A fiam halála óta sok minden történt, ugyanakkor rádöbbentem néhány igazságra, ami nekem nagyon sokat segített.

Valódi értékek az életünkben

Nem a munkahelyi karrierünk, az egzisztenciánk, a családi állapotunk azok, amelyek boldoggá tesznek bennünket. Nem ezek határozzák meg, hogy kik vagyunk valójában. Ezek csupán olyan dolgok, amelyekre vágyunk. De ha nem vagyunk elégedettek, akkor az egész mit sem ér.

Fontos, hogy először a döntéseink mögötti motivációt vizsgáljuk meg, hogy aztán olyan értékekre építkezhessünk, mint a bátorság, szeretet, szerénység és elfogadás. Ezek a valódi értékek új utakat nyitnak meg számunkra, amihez az életünket igazítanunk kell.

Sokszor csak a kifogásokat keressük a változtatáshoz

Második leckeként rájöttem arra is, hogy csak a rövid távú megoldások soha nem fognak tartós sikert eredményezni. Ha például minden nap fáradt és kimerült vagy, akkor a problémádat egyetlen nyaralás nem fogja tudni orvosolni. Nem a nyaralás lesz az, ami változást hoz, hanem ha változtatsz az alvási szokásaidon, vagy elkezdesz sportolni.

Rádöbbentem, hogy sokszor csak a kifogásokat keressük, ahelyett, hogy őszintén magunkba néznék, és elkezdenénk a lelki nagytakarítást, amire szükségünk lenne ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk az életünkből.

Ne várd meg, míg drámaivá fokozódik egy olyan helyzet, amin nem mersz változtatni. Ne várd meg, hogy valami rossz dolog történjen ahhoz, hogy megváltozzon az eddigi rossz elképzelésed. Az én tragédiám arra döbbentett rá, hogy az egészségtelen és rossz hozzáállásomat újraértékeljem. Ehhez nem kell a tragédiát megvárni.
Amint készen állsz rá, kezd el te magad a saját belső átalakulásodat.

Ezentúl mindenre szeretettel reagálok

Amikor valaki elveszíti a gyermekét, akkor egyfajta biztonságot is elveszít. Brody halála után sokat gondolkodtam azon, hogy fogom-e tudni magamat valaha az életben még biztonságban érezni? Tudok-e tovább úgy élni, hogy ne folyton a következő tragédiától rettegjek?

Aztán megbékéltem a tudattal, hogy nem kerülhetek el minden rosszat, amit csak szeretnék. Úgy döntöttem, hogy ezentúl mindenre szeretettel reagálok. Már a 6 éves gyerekemnek is elmagyaráztam, hogy a szeretet az egyetlen igazi erőnk, ami valóban a mienk, ami fölött mi magunk rendelkezünk.

Annyi mindennek ki vagyunk szolgáltatva az életben. De ez az elhatározás, hogy szeretettel reagálok ezentúl arra is, ha valami rossz történik velem, reményt és bátorságot ad ahhoz, hogy ne kelljen életem végéig félelemben élnem.

2018-ban újra terhes lettem

Az élet legnagyobb jutalmai akkor érkeznek, amikor belevágunk az ismeretlenbe, és új dolgokat próbálunk ki.
2018-ban egészséges kisfiúval lettem várandós. És most, hogy ezeket a sorokat írom, egy videós babamonitor is itt van mellett, amin figyelhetem, hogy milyen édesdeden alszik a kisbabám.

Arra szeretnélek téged bátorítani, hogy alaposan gondold végig, hogy mi az, amit szeretnél megvalósítani ebben az évben vagy akár ebben az életben. Legyen egy célod, és haladj végig a saját értékeid mentén, vedd végre kezedbe az irányítást.

Forrás: Külföld
Fotó: Freepik