A kevesebb játék jobb

2018 Február 15.

A kisbabák nagyon korán elkezdenek játszani. Kíváncsiak és vonzza őket minden fényes, színes játék és bármi, amit meglátnak és felkelti az érdeklődésüket. A babák a játékon keresztül tanulják meg értelmezni a világot, fejlesztik mentális, szociális, érzelmi és fizikai képességeiket.

Régi kérdés, hogy milyen játék a legjobb a gyermekeknek. Egy új kutatásban viszont azt vizsgálták, hogy a minőségi játékhoz a kevesebb, vagy a több játékszer visz közelebb.

A kutatásba 24 hónapos kor körüli totyogósokat vontak be, összesen 36-ot, nagyjából a felük egyke volt. A felmérésben 32 féle játékot használtak, köztük oktató jellegűeket, tematikus játékszcenáriókat sugallókat és akció típusúakat.

A kevesebb játék jobb

Kétféle helyzetben engedték játszani a kicsiket, az egyikben négy, a másikban 16 féle játék állt a rendelkezésükre. Minden típusú játékból véletlenszerűen válogattak.

A két helyzetben a játékok nem ismétlődtek. Ha az egyik helyzetben a gyermek valamelyik játékszer iránt különleges vonzalmat mutatott, azt a következő kísérleti szituációban kicserélték egy másikra.

A kutatók háromszor találkoztak a gyermekekkel. Első alkalommal kiválasztották a kísérletre alkalmas kicsiket, akik a szülőjükkel együtt játszhattak, a másik két alkalom már a kutatás volt.

„Szeretnél ma játszani?” - kérdezték minden alkalommal, majd elmondták neki, hogy a szobában lévő bármelyik játékkal játszhat. A kísérletvezető nem befolyásolta a gyermeket, de ha az be akarta őt vonni, nem állt ellen. Minden találkozást videóra rögzítettek és elemeztek.

A kutatókat 3 dolog érdekelte: Hány játékkal játszott a gyermek? Milyen hosszú ideig játszott az egyes játékokkal? Mennyi akció történt a játékkal, amíg azzal foglalkozott a gyermek?

Kiderült, hogy a játék minősége jobb lett, amikor a szobában kevesebb játékszer volt. A 16 játék esetében több eszközzel játszottak, de rövidebb ideig. A játék mélysége és hossza a négy játékos helyzetben volt a legjobb.

A gyermekek figyelme ebben a korban rövidebb ideig tartható fenn, ezért jobb, ha azt kevesebb játék között osztják meg. A kutatásban résztvevő szülők egyébként átlag 90 darab játékszert számoltak össze a gyermekük szobájában.

A nyugati háztartások túlcsordulnak a játékoktól. A szülők gyakran panaszkodnak amiatt, hogy már nem tudják mederbe terelni a házban a gyermekek holmijait.

Most bebizonyosodott: mindenkinek, gyermeknek, szülőnek is jobb lenne, ha nem vásárolnának össze ennyi felesleges játékszert. Ami viszont már összegyűlt, azt hetente rotálva és ne ömlesztve adjuk a gyermek kezébe!.

 

A cikk forrása: család.hu