"Sosem gondoltam volna, hogy ez velünk is megtörténhet" - Egy gyászoló anyuka üzenete minden kisbabás szülőnek

2019 Április 29. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Angela Bono las vegas-i anyuka nyilvános Facebook posztjában mesélte el élete legnagyobb tragédiáját. Csecsemője a kezei között halt meg. Azért írta ki a megrázó esetet a Facebookra, hogy ezzel figyelmeztesse szülőtársait a veszélyre.

 

- Ez a legnehezebb, amit életemben leírok, de muszáj megtennem, mert ha csak egy életet mentek meg, akkor már megérte - kezdi nehezen sorait Angela Bono nyilvános Facebook posztjában. Az anyuka elmeséli, hogy ő és párja Ryan mindent megtetettek, hogy a kisfiúkat a veszélyektől megóvják, de a legféltettebb gondoskodás ellenére, a tragédia mégis bekövetkezett. Amikor Angela egy alkalommal, a babával elaludt, a baba már nem ébredt fel többé.

A fiatal szülők a kisfiút mindig a hátára tették le aludni, és félóránként rá-ránéztek a babára, hogy rendben alszik-e. - Mindig is az volt a legnagyobb félelmem, hogy egy éjszaka, amikor felé hajolok, Everett nem fog lélegezni - mesélte az anyuka. - Ezért nézegettem gyakrabban, mielőtt elkezdett volna magától átfordulni - írja.

„Elkezdtem a babát újraéleszteni, de már késő volt”

- Everett imádta, ha ölbe lehetett, imádta, ha dédelgettük. Mindig a karjaimban altattam, és énekeltem neki a közös altatódalunkat - emlékszik vissza Angela. - Amikor velünk aludt el, akkor is ügyeltem rá, hogy nehogy lecsússzon az ágyról, és hogy biztonságosan aludjon.

Egyik éjszaka, amikor Ryan hazaért, a babát és anyukát együtt találta az ágyon, ám a baba nem lélegzett. - Azonnal, ahogy felriadtam, elkezdtem a babát újraéleszteni, és hívtuk a mentőket. De már túl késő volt hozzá. Elveszítettük - írja az anyuka. Vannak csecsemők, akik a hasukon fekve, nem tudnak levegőt venni, és többek között ők azok, akiket érint a bölcsőhalál.

"Túl sokszor megtörténik"

Egy szociális munkás a kétségbeesett szülőknek úgy magyarázta a bölcsőhalált, hogy csupán az elmúlt évben Michigan-ben 550 alkalommal fordult elő hasonló eset. - Csak ezekről nem hallunk a hírekben, mert ezek nem bűnesetek - írja Angela.

Az édesanyának azóta is nehéz elfogadnia a történteket.
- Kérek mindenkit, akinek kisbabája van! Ne vegyétek magatokhoz az ágyba a babát! Annyi mindent történhet véletlenül. Sosem gondoltam volna, hogy velünk ez előfordulhat - figyelmeztet mindenkit a gyászoló édesanya.

- Elveszítettem életem szerelmét. Az angyalomat. A kisfiamat. Ezért írom le ezeket a sorokat, hogy minél több emberhez eljusson a figyelmeztetésem, mert ez igenis megtörténhet. És sokszor meg is történik - írja.

Az anyuka figyelmeztetése tehát az: bármennyire is szeretünk a babával együtt aludni, bármennyire is vágyunk a közelségére, ne vegyük magunkhoz a családi ágyba. - Mindegy, milyen nehéz is megállni, de akkor is hagyjátok a babát a saját ágyában egyedül aludni, és ezzel elkerülitek a legnagyobb fájdalmat, amit egy ember érezhet - írja.

EZ IS ÉRDEKELHET: HOGYAN TÁMOGASSAM A BABÁM IMMUNRENDSZERÉT? VÉDŐNŐ TANÁCSAI! »»

Bölcsőhalál (SIDS)

A bölcsőhalál vagy hirtelen csecsemőhalál szindróma az 1 évnél fiatalabb csecsemőknél fordul elő. Ma sem ismert, hogy mi a pontos oka annak, hogy látszólag egészséges csecsemők, előzetes betegség vagy bármiféle tünetek nélkül hirtelen meghalnak. A bölcsőhalálban meghalt csecsemők 60 százaléka fiú. A tragédiák leggyakrabban a 2-4 hónapos csecsemőkkel történnek, általában az éjszakai órákban. A csecsemőknél 4 hónapos korukig a legnagyobb SIDS kockázat: a puha ágyneműk használata.

Bölcsőhalál feltételezett okai

 •     Alvás-ébrenlét szabályozási problémák szervi alapon. Az ilyen babáknál az agyban a légzésért felelős központ fejletlenebb.
 •     Hason vagy oldalt fekvő (alvó) baba.
 •     Dohányzás és drog hatások. Ide tartozik, mind a baba passzív dohányzása, mind pedig a terhesség és szoptatás alatti anya dohányzása, alkohol, drog fogyasztása, amely hat a magzatra.
 •     Túlöltöztetés.
 •     Puha matrac vagy a baba takaróba, illetve paplanba csavarása.
 •     A baba együtt alvása a szülőkkel. Az együtt alváskor előfordulhat, hogy a szülők véletlenül ráfekszenek a babára, vagy a gyermek a helyzetből adódóan túl sok a szülő által kilélegzett és koncentrálódott szén-dioxidot lélegez be.
 •     Szülési tényezők. Iker és kora szülés valamint alacsony szülési súly.
 •     Túl fiatal vagy idős anya.
 •     Szociális tényezők, Ellátottsági problémák szegénység vagy hanyagság miatt.
 •     Nem megfelelő szobahőmérséklet.
 •     Ismeretlen genetikai tényezők vagy testi elváltozások.
 •     A családban korábbi bölcsőhalál eset.

EZ IS ÉRDEKELHET: HOGYAN TÁMOGASSAM A BABÁM IMMUNRENDSZERÉT? VÉDŐNŐ TANÁCSAI! »»

Így kerülheted el a bölcsőhalált - óvintézkedések

Az AAP (USA Gyermekgyógyászati Társaság) olyan ajánlást készített, ami a szülőknek és a gyermekgondozóknak segít abban, hogy minél biztonságosabb feltételeket biztosíthassanak a csecsemők alvásához.

1. A gyermeket hanyatt fekvő pozícióban kell a szilárd, ugyanakkor sima felületű fekvőfelületre helyezni. Autós gyerekülést altatáshoz kerüljük - ezért!

2. A fekvőfelületet befedő lepedő vagy pléd feszesen legyen rögzítve, hogy az ne gyűrődhessen meg a baba alatt.

3. Az alváshoz használt kiságy üres legyen, kerülendő annak puha párnákkal, paplanokkal, puha, szőrös játékokkal, puha kiságyszél-borítókkal való telerakása.

4. A csecsemőt tilos alkohol, dohányzás vagy tiltott drogok hatásának kitenni.

5. Nyugodtan lehet cumit adni a csecsemőnek napközben vagy lefekvéskor.

6. Gondoskodni kell arról, hogy a gyermek minden kötelező védőoltást megkapjon.

7. A gyermek egészséges fejlődésének biztosítása érdekében napközben hason fekve is töltsön időt a csecsemő - ezt felnőtt felügyelje.

8. A csecsemő lehetőleg aludjon ugyanabban a szobában, mint a szülei, de külön ágyban.

9. Sose fektessük a csecsemőt párnázott fotelba vagy kanapéra aludni, sem egyedül, sem felnőttel együtt. Ezek a módszerek nagyon veszélyesek lehetnek, mert a felnőtt gyermekre való rágördülése is fulladásos halált okozhat.

10. A szoptatás védelmet nyújt a SIDS-szel szemben. Javasolt azonban a szoptatás befejezése után a csecsemőt a saját fekhelyére helyezni.

Forrás: FocusOnline, AllmyFamilyCare, Wikipedia, AAP
Fotó: Facebook / Angela Bono