Rákkeltő víz folyik a csapból 85 magyar településen - kisgyerekekre, várandós kismamákra különösen veszélyes!

2019 Október 21.

Az arzéntartalmú víz fogyasztása évtizedes távlatban növelheti néhány ráktípus kialakulásának kockázatát.

Az elmúlt években rengeteg uniós forrást költöttek arra, hogy minél kevesebb magyarnak kelljen rákkeltő vizet innia, de a fejlesztések nem mindig jártak sikerrel - írja a G7 hozzátéve, hogy a KHS adatai szerint 85 magyar településen haladja meg a víz arzéntartalma a határértéket.

Az arzéntartalmú víz fogyasztása évtizedes távlatban növelheti néhány ráktípus (bőr-, hólyag-, tüdő- és veserák) kialakulásának kockázatát. A várandós nőkre és a kisgyermekekre pedig rövidebb időtávon is veszélyes, például spontán vetélést okozhat, valamint károsíthatja a fejlődő idegrendszert.

KSH közelmúltban jelentette meg a Környezeti helyzetkép, 2018 című kiadványát, ezen látható, hogy 85 olyan település van, ahol a víz arzéntartalma még mindig meghaladja az egészségügyi határértéket. Az aggasztóan magas szám még nem minden: a 85-ből 70 olyan település van, ahol már régen befejeződött a fejlesztés, ám az arzéntartalom még mindig nincs a határérték alatt.

A kevés érintett nagyobb város egyike Szentes, ahol egy közel 1,8 milliárdos beruházás ellenére kell a 27 ezer lakosnak esetenként még mindig arzénes vizet innia.

Itt látható a KSH által készített térkép:

A cikk teljes terjedelemben a g7.hu-n olvasható tovább.