Miért nem akarnak több gyereket azok az apák, aki már voltak gyesen?

2019 Augusztus 21.

A babával otthon maradó apák kisebb valószínűséggel vállalnak további gyereket egy új külföldi elemzés szerint.

Miután bevezették Spanyolországban az apai gyest, az újszülött-szabadságot igénybe vevő férfiak további gyermekvállalási kedve esni kezdett - írja az Index.

Tizenkét évvel ezelőtt a spanyol parlament elfogadta az apáknak is elérhető, fizetett szülési szabadság bevezetéséről szóló törvényt, tudniillik korábban szinte nem is voltak apák, akik az anya helyett maradtak volna otthon a babával. A következmény nem várt eredményeket hozott.

Az apasági szabadsága egyértelmű sikere az volt, hogy kevesebb anya karrierje lehetetlenült el a gyermekvállalás miatt. Ugyanakkor a Barcelonai Egyetem közgazdászai úgy találták, hogy azok a családok, amelyek jogosultak az apai gyesre, kisebb eséllyel vállalnak gyereket a jövőben.

Inkább egyetlen gyerekre fókuszálnak a szülők

A számítások szerint azon apáknak, akik igénybe vették a szabadságot, két évvel később 7-15 százalékkal kisebb valószínűséggel született újabb gyerekük. Sőt, az érintett családok csökkent gyermekvállalási kedve még hat évvel később is érezhető maradt. Ezek a párok jellemzően később vállaltak újabb gyereket (ha egyáltalán vállaltak).

A kutatók szerint ennek oka: a babával otthon maradó apák pontosabb képet kapnak arról, hogy milyen nehéz és milyen nagy költségekkel jár a gyerek gondozása, és egyszerűen elmegy a kedvük az újabbtól.

A cikk teljes terjedelemben az index.hu-n olvasható tovább.

Gyermeknevelés férj nélkül - a másik véglet

- Világszerte leírt jelenség, hogy a gyermek megszületése előtti időszakban a párok többsége emancipált, modern párkapcsolatban gondolkodik, a mai fiatal férfiak aktív apai szerepre készülnek, de sajnos a párok hamarosan visszacsúsznak a hagyományos és többnyire nem működőképes apai- és anyai szerepkörbe - mondja Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója a papasmamasmagazin.hu-nak.

- A fiatal apáknak a munkahelyükön kell többet teljesíteniük a kieső anyai jövedelem ellensúlyozása miatt, így „kikapcsolt”, „offline” apaként fokozatosan eltávolodnak a családjaiktól, az anyákat pedig gyakran fenyegeti az az úgynevezett „zöld özvegység” jelensége: a férj nélküli gyermeknevelés és háztartásmenedzsment mókuskereke - magyarázza a szakember.

Sok, jobb sorsra érdemes párkapcsolat bukik meg a gyermekek megszületését követő pár évben – véli Léder László, a családi élet és gyermekvállalás mellett elkötelezett szakértő, ami megelőzhető és kezelhető lenne.

Fotó: Freepik