Megmentette újszülött kisfia életét a győri apuka

2019 Augusztus 27.

Az apa segítette világra az újszülött kisbabát, ráadásul a nyaka köré tekeredett köldökzsinórtól is megszabadította.

Olyan gyorsan indult meg a szülés hétfőn egy győri családban, hogy a mentők kiérkezése előtt – a mentésirányító telefonos segítségével – az apának kellett levezetnie a szülést. Még azt is sikerült megoldania, hogy a baba nyakára csavarodó köldökzsinór ne okozzon bajt - írja a kisalfold.hu

Teljesen kimaradtak az ötperces fájások

- Vasárnap este tíz óra körül már jöttek a fájások, de nem voltak olyan rendszeresek, hogy be kellett volna jönnöm a kórházba. Hajnalra aztán el is múltak, úgyhogy egy kicsit aludni is tudtam. A babával erre a hétre voltam kiírva, és ezek után azért sejtettük, hogy hétfőn megszületik. Reggel még volt egy vagy két erősebb fájás, a harmadiknál pedig már éreztem, hogy tolófájás. Az ötperces fájások teljesen kimaradtak – mesélte a portálnak az előzményeket a háromgyermekes édesanya.

Az apuka még otthon vezette le a szülést

Reggel fél nyolckor az anyuka már tolófájást érzett, mire az apa gyorsan hívta a 112-t, ahonnan átkapcsolták a mentésirányítóhoz. A vonal végén lévő szakember elmagyarázta, hogy mit kell pontosan tennie az apának. A baba erre rá néhány perc alatt megszületett.

Megcsavarodott a köldökzsinór

- Hamar kibújt a feje, a kezei, sírt is egy kicsit és látszott, hogy rendben van. Viszont nem akart tovább jönni. Kérdeztem, hogy kell-e óvatosan húznom, de azt a választ kaptam, hogy nem, nem. Egy-másfél percig nem történt semmi, és akkor vettem észre, hogy megcsavarodott a köldökzsinór a nyaka körül. Mondták, hogy óvatosan meg lehet egy kicsit húzni. De nem szabad erőltetni. Alátettem az ujjamat, hogy kapjon levegőt, szerencsére nem volt szoros - idézi fel a történteket az apa.

"Nem volt időm megijedni"

Az apa hozzátette, nem volt ideje megijedni, és utána a történteket felfogva sem izzadt le, pedig rosszabbul is elsülhetett volna a szülés. A szülés levezetését megkönnyítette, hogy öt és fél és hároméves lányaik nem voltak otthon, a papánál aludtak.

A kisalfold.hu kérdésére, hogy megmentette-e gyermeke életét, az apa azt válaszolta, lehet, mert a köldökzsinór valószínű rászorult volna a kicsi nyakára.

"A komplikáció csaknem a baba életébe került"

Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán ennél egyértelműbben fogalmazott: a komplikáció „csaknem a baba életébe került. A vonal végén lévő szakember lépésenként magyarázta, mi ilyenkor a teendő, az apuka pedig elképesztő lélekjelenléttel és nyugalommal szabadította ki gyermekét a szorult helyzetből. A kiérkező mentők végül az egészséges újszülöttet és anyukáját is stabil állapotban szállíthatták kórházba. Gratulálunk!"