Magyarországon több szupermarketben és bioboltban arzénnal szennyezett rizst és puffasztott rizst árulnak

2018 Április 17. • Szerző: MTI

A Tudatos Vásárlók Egyesülete arzénnal szenyezett rizst és puffasztott rizst talált több magyarországi szupermarketben és bioboltban. Az egyesület 23 különféle rizst és 10 különböző puffasztott rizst vizsgáltatott meg laboratóriumban. 

Magyarországon is egyre elterjedtebb az egészséges táplálkozás, különösképpen a gluténmentes étkezés, melynek egyik fontos étkezési eleme a rizs, de olyan mérgező anyagok lehetnek ezekben, mint példul az arzén, az ólom, a higany és a kadmium. Ezek a nehézfémek a szervezetbe kerülve és ott felhalmozódva vese- és hormonrendszert károsító, illetve rákkeltő hatásúak lehetnek. 


Az MTI-hez elküldött nyilatkozatuk alapján a következőket írják a mérgező rizsről

a Goodfood Bio puffasztott rizsszelet tengeri sóval elnevezésű terméknél az arzénszennyezettség megközelítette a kilogrammonkénti 0,3 milligrammos határértéket, valamint, hogy a Tesco Rice Cakes (Natur puffasztott rizsszelet) esetében is az átlagnál magasabb arzén- és a kadmium szennyezettséget mutattak ki a vizsgálatok, amelyek szerint a szennyezőanyagok mértéke. Ezek az értékek az unió által megszabott határérték felét érték el.
    
A vizsgált elemek közül az arzént minden termékben kimutatták, de az Olaszországból származó Riso scotti "A" minőségű hosszúszemű rizsnél és a Goodfood Bio puffasztott rizsszeletnél az arzén mennyisége megközelítette az európai unióban meghatározott határértéket. Az egyesület ezért kikérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakvéleményét ezekről a termékekről. Az ő álláspontjuk alapján a két terméknél még magas rizsfogyasztás esetén sem tekinthető az arzén szervezetre gyakorolt káros hatása kiemelkedőnek.

További eredmények a mérgezett rizsről 

Az egyesület vizsgálata a Müller Bio Gourmet basmati rizs, a Müller Alnatura basmati rizs, valamint a Tesco value "B" minőségű hosszúszemű rizs, az S-Budget "B" minőségű rizs, a Tesco basmati "A" minőségű rizs és a Lidl sajátmárkás Golden Sun basmati rizs esetében megállapította, hogy nagyon kicsi a termékek arzén szennyezettsége, higanyt, kadmium és ólom pedig nem tartalmaztak, vagy csak elenyésző mértékben találtak bennük. 
A puffasztott rizstermékek közül a Ham-let és a DmBio terméke kerül a lista élén, mivel mindkettőnél alacsony volt az arzén és kadmium szennyezettség, higanyt és ólmot pedig egyáltalán nem mutattak ki a vizsgálatok. 

A szakértők tájékoztatása alapján termékek nagy részében nem találtak higanyt, ólmot nagyon kis mennyiségben, csak a minták negyedében találtak, és bár a kadmiumot a legtöbb termékből kimutatták, az egyesület felmérése szerint ennek az anyagnak a koncentrációja sem tekinthető lényeges kockázatnak - olvasható a szervezet közleményében. 

Forrás: MTI 2018. április 17.