Kegyetlenül bánt a gyermekével a magyar anya, ezért a baba életveszélyes állapotba került, vízfejű lett

2018 Szeptember 18.

Magyarország - Többszörösen kegyetlenkedett saját gyermekével az anya, míg a baba maradandó agyi károsodást szenvedett. Figyelem: a nyugalom megzavarására alkalmas tartalom.

Az anya 2011 szeptemberében szülte meg kisbabáját, akit a férjével vártak, kialakították számára a megfelelő környezetet a családban. A baba a 31. héten koraszülöttként jött világra, kórházi ellátásra szorult, az anya naponta bejárt hozzá, gondozta, ellátta. Ez idő alatt az anya a pszichológusánál a korábbi elítéléséhez kapcsolódóan megkezdett kezelését folytatta, próbálta kezelni azt a pszichés feszültséget, amelyet az újszülött csecsemő hazaengedése körüli bizonytalan helyzet teremtett benne.

A két kisgyeremek körüli teendők és újbóli terhessége miatt az anya egyre ingerültebbé vált
Az újszülött hazakerülését követően az anya egyedül próbált helytállni otthon a másik gyermekük nevelésével is. Házastársa hét közben nem tartózkodott otthon. A szülés után a nő hamarosan újra terhes lett. A korai terhességgel járó hormonális és pszichés változások, valamint a két kisgyermek körüli teendők miatt egyre fáradtabb, ingerültebb lett. Férje távollétében ismerős falubeli fiatalok délutánonként segítettek neki.

Ágyra dobta a babát, mert ő egyfolytában sírt
2011 vége felé az anya gyermek sírása miatt olyan ideges állapotba került, hogy a babát körülbelül fél méter magasságból hanyatt fekvő testhelyzetben az ágyra dobta. Egy másik alkalommal, amikor az anya a babét levegőzni vitte, bekötötte a bébihordozóba, de a babakocsihoz a hordozót nem rögzítette. Hazafelé a bébihordozó a babával együtt a földre esett, de a karfa felfogta az ütést, így a babának sérülése szerencsére nem keletkezett.

Többször erősen megrázta a babát, mert nem tudott megnyugodni, majd rácsukta az ajtót
A vádlott 2012. január 13-át megelőzően próbálta csitítani a síró babát, aki 10-15 perc után sem csendesedett el. Ekkor az anya két kézzel a hónaljánál fogva a levegőbe emelte és legalább közepes erővel megrázta a  védtelen gyermeket. Miután a kicsi tovább sírt, az anya betette a kiságyba és rácsukta az ajtót. 2012. január 13-15. között az anya ismételten elkövette ugyanezt.

A baba életveszélyes, eszméletlen állapotba került
2012. január 18-án éjjel a gyereket a nő megetette, majd hason fekve a kiságyba tette, a fejét oldalra fordítva egy 4 cm vastagságú tömör állagú párnára. Reggel az anya észlelte, hogy a kisbaba arccal a párnába fúródva mozdulatlanul fekszik. Felkapta a babát, levetkőztette, testét hideg vizes ruhával dörzsölte, majd hívta a nagynénjét, hogy nagy baj van, jöjjön át, akinek az érkezése után az anya mentőt hívott.

A baba rángatózásban, eszméletvesztésben és elégtelen légzésben megnyilvánuló görcsrohamot kapott, súlyos oxigénhiányos, életveszélyes állapotba került. A koponyaűri sérülések agyállomány-vesztést, vízfejűséget okoztak, amely maradandó fogyatékosságnak felel meg.

Így ítélt a bíróság

A fenti tényállás alapján az Veszprémi Törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Elrendelte továbbá a Veszprémi Városi Bíróság korábbi ítéletével kiszabott 2 év börtönbüntetés utólagos végrehajtását, valamint a vádlott szülői felügyeleti jogát a sértett vonatkozásában megszüntette.  

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Egyetértett a törvényszék azon álláspontjával a másodfokú bíróság, hogy a bizonyítékok alapján nem foghatott helyt a vádlott azon védekezése, hogy nem tett olyat, amivel a sértettet bántalmazta volna. Az első fokon megállapított tényállás a másodfokú bíróság álláspontja szerint helytálló. Az ítélőtábla egyetértett a törvényszékkel abban, hogy nyomatékos enyhítő körülménynek számít az eljárás elhúzódása, amely nem írható a vádlott terhére. Súlyosító körülmény viszont, hogy a vádlott a gyermeke sérelmére, maradandó fogyatékosságot okozva követett el bűncselekményt, illetve ez már a második gyermeke terhére elkövetett tette volt. A büntetés kiszabása körében az ítélőtábla sem talált olyan további enyhítő vagy súlyosító körülményt, amely a kiszabott szabadságvesztés enyhítésére vagy súlyosítására adott volna okot.

Forrás: Győri Ítélőtábla, 2018. szeptember 18.
A fotó csak illusztráció, forrás: Freepik.