Íme az ország, amely elsőként tiltaná be az eldobható pelenkákat – Az anyukák felzúdultak

2019 Június 25.

Betilthatják az eldobható pelenkákat egy szigetországban akár már az idén azzal az indoklással, hogy „már nincs választásunk”. Vajon mely államok követik majd a példáját?

Betiltaná az eldobható pelenkákat Vanuatu, egy kis csendes-óceáni szigetország. A trópusi államban tavaly már betiltották a műanyag szatyrokat, szívószálakat és polisztirol dobozokat, idén pedig a műanyag tányérokat, műanyag poharakat, evőeszközöket és művirágokat is.

Az eldobható pelenkák műanyagot tartalmaznak, és lebomlásuk több száz évig is eltarthat, ezért az eldobható pelenkák tilalmát az idei év végéig, fokozatosan vezetnék be.

A tervezett törvény komoly felzúdulást váltott ki a szigeten, ugyanis sokan úgy gondolják, hogy ez még inkább megnehezítené az anyukák dolgát.

Az ország kormánya azzal igyekszik meggyőzni a lakosságot, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk az éghajlatváltozás és az ökológiai katasztrófa okozta hatásokat illetően. Mike Masauvakalo külügyminiszter hozzátette: igyekeznek pamutból készülő alternatív pelenkákat felkínálni megoldásként az eldobható pelenkák helyett, amivel vélhetőleg az ország 20.000 csecsemőjének anyukái is elégedettek lesznek majd.

Kezdőfotó: Freepik
Külföld: Süddeutsche Zeitung, The Guardian