Halálbüntetést kaphat a világ első génszerkesztett babáit világra segítő orvos

2019 Január 08.

Sok szakember szerint etikai hibát követett el ezzel az orvos, ezért ki is végezhetik az embriókkal kísérletező kínai tudóst.

A kínai kutató elsőként egy ikerpár születésénél segédkezett, és úgy tudni, már úton van pár további baba is. Sok szakember szerint etikai hibát követett el ezzel az orvos. A kínai tudományos világ nem nézte jó szemmel Csienkuj törekvéseit, így rövidesen megszüntették a férfi munkáját, később pedig a kínai kormány házi őrizetbe helyezte őt.

A kutató kollégáival olyan génmódosítást hajtott végre az embriókon, amellyel a HIV-vel szembeni ellenállásukat akarták növelni. A tudós szerint két gyermek született a kísérlet végén, az egyikükben pedig valóban sikerült kialakítani a védelmet. Az efféle génszerkesztéseket a legtöbb országban, így Kínában is tiltják. A kínai szakértők annak ellenére hajtották végre a kísérletet, hogy jól tudták, milyen következményekkel járhat.

 

 

A londoni Francis Crick intézet genetikusa, Robin Lovell-Badge arról beszélt, szerinte Ho korrupció és vesztegetés vádjával állhat majd bíróság elé, ezek pedig Kínában halálbüntetéssel sújthatóak.

Ho tavaly novemberben azon a Hongkongi Egyetemen tartott genetikai konferencián tette a nagy port kavaró bejelentést a kísérleti eredményéről, amit Robin Lovell-Badge szervezett. A londoni genetikus elmondása szerint azért hívta meg a kínai kutatót a konferenciára, hogy lehűtse a lelkesedését, miután meghallotta min dolgozik.

Egyes hírportálok szerint azonban az sem biztos, hogy Csienkuj valóban elvégezte a beavatkozást, ugyanis ígérete ellenére a mai napig nem hozta nyilvánosságra a kutatás adatait.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu