Gyermeked nemrég kapott autizmus diagnózist? 18 dolog, amit már most tudnod kell - egy autista felnőtt szerint

2020 Január 27.

Gyermekedet frissen diagnosztizálták autizmus spektrum zavarral? Akkor feltétlenül olvasd el egy autizmusban érintett felnőtt fontos tanácsait.

Egy 37 éves édesanya 1 évvel ezelőtt indította el a Szivárványszemüveg - autizmusról autista szemmel elnevezésű Facebook oldalát azzal a céllal, hogy autisták tapasztalatait ossza meg sorstárs szülőkkel, szakemberekkel, érdeklődőkkel, hogy ezáltal pozitív szemléletet közvetítsen a sokak által félreértett autizmusról.

Ahogy portálunk kérdésére az édesanya fogalmaz: "Világéletemben ufónak éreztem magam ebben a világban, aztán 3 éve a kislányom autizmus diagnózisa után én is diagnosztizáltattam magam, és így kiderült, hogy miért. A saját életemben és a lányommal való kapcsolatban is nagy változást hozott, amikor felnőtt autisták beszámolóit olvastam. Azt gondolom, hogy a szakemberek segítsége mellett az autisták tapasztalatainak megismerése is elengedhetetlen. Mivel mindkét csapatban játszom, azaz tudom, milyen az autizmus belülről és milyen autista gyereket nevelni, remélem, hogy tudok segíteni a nézőpontok közelítésében".

Az édesanya év eleji bejegyzésében összegyűjtötte, hogy saját és más felnőtt autisták tapasztalata szerint mi az, amiről egy szülőnek friss diagnózissal a kezében feltétlenül tudnia szükséges.

18 dolog, amit friss diagnózissal a kezedben tudnod kell

1. A gyermeked pont ugyanaz, aki eddig is volt, a diagnózisra pedig tekints úgy, hogy kaptál a gyermekedhez egy kulcsot.

2. Rendben van, ha a diagnózis szomorúan érint, de azt tartsd szem előtt, hogy ha a gyermeked szeme láttára gyászolsz, szomorkodsz folyamatosan, az autizmust hibáztatod, azzal azt tanítod meg a gyermekednek, hogy az autizmus egy átok, egy rossz dolog. Éreztesd vele azt, hogy ő úgy tökéletes, ahogyan van, fedezzétek fel együtt agyának szépségeit, pozitív tulajdonságait, állj mellette a nehézségekben.

3. Hallgasd meg a felnőtt autisták tapasztalatait.

4. Az autizmus diagnózis nem jelenti azt, hogy a gyermekednek nincs jövője, hogy sohasem lehet boldog. Próbáld a világot az ő szemén keresztül nézni, meglátni azokat az apró dolgokat, amik földöntúli boldogsággal töltik el, ezeket élvezd ki és raktározd el, teremts minél több lehetőséget az ilyen pillanatokra. Ne feledd, nem biztos, hogy egy autista számára ugyanaz jelenti a megelégedettséget, a boldogságot, mint a te számodra.

5. Attól, hogy a gyermeked autista, ő is fejlődik (fejlesztés nélkül, természetesen is, mint minden gyermek), csak épp a saját tempójában.

6. Az autizmus nem csak a negatív dolgokat jelenti. Vedd észre azokat a pozitív tulajdonságokat, amik szintén az autizmusból fakadnak.

7. Senki, semmilyen szakember nem tudja előre megmondani a gyermeked jövőjét. Az, hogy milyen három évesen nem jelent semmit arra vonatkozóan, hogy milyen lesz 13, 23, 33 évesen.

8. Az autizmus nem lopja el a gyerekedet, nincs valahol az autizmus alatt egy "normális" gyermek. Ha erre fókuszálsz és teljesen meg akarod változtatni, NT-vé akarod nevelni (neurotipikussá - a szerk.), azzal valóban elveszíted a gyermekedet, elveszíted a bizalmát, ellököd őt magadtól.

9. Az, hogy valamire még nem képes a gyermeked, nem azt jelenti, hogy soha nem is lesz képes rá.

10. A viselkedésnek mindig oka van, a viselkedés kommunikáció.

11. A meltdown nem hiszti, nem manipulál vele a gyerek, nem direkt csinálja, nem tudja kontrollálni. (A meltdown egy olyan állapot, amelyet nagy mennyiségű kezeletlen stressz vagy érzékszervi túlterhelődés vált ki. Sokan összetévesztik a szándékos, manipulatív hisztivel - a szerk.).

12. A megkapott diagnózist olvasd el, aztán tedd el és koncentrálj arra, amit te látsz a gyermekedből.

13. Ha a gyermek nonverbális/preverbális, nem azt jelenti, hogy semmit sem ért, nem azt jelenti, hogy az intelligenciája alacsony.

14. A funkcionálási címkék csak annyit mutathatnak, mi látszik elsőre egy NT szemével az autistából. A "magasan funkcionáló" autistának is vannak nehézségei, szüksége van támogatásra és ő is ugyanúgy autista. Az "alacsonyan funkcionáló" autistának is vannak erősségei, nem lehet leírni és azt mondani, semmire se lehet képes, egy nem létező kategóriába sorolás miatt.

15. A szemkontaktus nem a legfontosabb dolog. Lehet, hogy te azt gondolod, ha nem néz a szemedbe, azt jelenti, hogy nem is figyel, de közben, lehet, hogy pont akkor nem is tudna figyelni.

16. Tudd, hogy ha éppen nagyon nehéz neked a gyermeked viselkedése miatt, az azt jelenti, hogy neki éppen nehézsége van, nem azt, hogy neked akar rosszat.

17. Ne panaszkodj az autista gyermekedről, főleg ne ha ő is ott van és ne nyilvánosan, például a Facebookon. Ne oszd meg képeken, videókon a legnehezebb pillanatait, ne közvetítsd az egész világnak, hogy látjátok, így teszi tönkre az életemet az autizmus.

18. A legfontosabb: szeresd, nagyon, és ugyanúgy, mint a diagnózis előtt.

A fenti írás a Szivárványszemüveg - autizmusról autista szemmel elnevezésű Facebook oldal engedélyével jelenik meg.
Fotó: Freepik