A Városliget óriási játszóterére egymilliárd forintért vásárolnak játékokat

2019 Március 01.

Európa legkomplexebb játszótere épül a Városligetben, amire egymilliárd forintot szánnak.

Mintegy egymilliárd forintot szánnak a Városligetben helyet kapó impozáns játszótér megépítésére - szúrta ki a Magyar Hang az Európai Közbeszerzési Értesító (TED) pénteki számában.

A park dél-keleti részén épülő, több mint 13 ezer négyzetméteres létesítményt „Európa legkomplexebb játszóterének” ígéri Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

A Városliget Zrt. korábbi közleménye alapján a Liget Budapest Projekt keretében összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben. A Nagyjátszótér a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, mely minden környező sétányról könnyen megközelíthető lesz, másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítésén pedig öt bejárat lesz.

A játszótér megtervezésében pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok, sőt gyerekek is közreműködtek. A legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak majd, a szülők pedig kényelmes ülőalkalmatosságokon figyelhetik őket.

A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált.

A nagyobb gyerekek egy úgynevezett Terepjátszón is tehetik próbára ügyességüket, ahol lesz itt: mászószikla, skateboard pálya, mászófal, illetve rollerezésre, görkorcsolyázásra és a kicsiknek motorozásra alkalmas terek is lesznek bőven.

A terület félkörívben zárt és védett lesz. Az úgynevezett Téöblözetben pedig a BMX-esek tekerhetnek egy pumptrack pályán.

A közbeszerzési értesítő alapján mindez 3,1 millió euróba, azaz 9,98 milliárd forintba kerül majd. A pályázatot a debreceni S-Tér Kft. nyerte, így ők szállíthatják le a kiírásban szereplő „egyedi Szinyei léghajót”, a mászóeszközöket, hintákat, trambulinokat, interaktív játékokat és alagutakat.