3 éves kislányt kellett újraéleszteni a váci strandon! A kislány már nem mutatott életjeleket

2018 Augusztus 10.

Egy négygyermekes család egyik gyermeke lett rosszul a váci strandon. Az anyuka már csak azt észlelete, hogy a kislány arccal lefelé lebeg a vízen. A fotó csak illusztráció!

Egy hároméves kislányt kellett újraéleszteni a váci strandon. A Híradó úgy tudja, egy négygyermekes család egyik gyermeke lett rosszul a kismedencében, az anya már csak azt észlelete, hogy a kislány arccal lefele lebeg egy ideje a vízen. A váci strand úszómesterei és a strandbüfé munkatársa azonnal nekiláttak az újraélesztéshez, mert a kislány nem mutatott életjeleket - írja a vac.hu.

2018. augusztus 7-én, kedden délután a rekkenő hőségben sokan kerestek enyhülést a váci strandon, köztük az a négygyermekes fiatal házaspár is, akiknek az élete kis híján tragikus fordulatot vett.

A segélykiáltásokat a strandbüfé munkatársa, Rusvay Gábor is meghallotta, aki addigra már a fűre kiterített kislányhoz sietett. A szintén a helyszínre érkező úszómesterrel, Tompos Zoltánnal tapasztalták, hogy a gyermek nem mutat életjeleket, ezért azonnal nekiláttak az újraélesztésnek. Az úszómesternek munkaköréhez tartozó ismeret a mellkas kompressziós technika alkalmazása, de a kislánynak szerencséje volt, mert a büfés is tudta, hogyan mit kell csinálni és azonnal nekilátott a légutak megtisztításának.

A mentők hamar helyszínre érkeztek, de addigra a három éves gyermek állapotát már a strand munkatársai, illetve a büfés stabilizálta.

A strand üzemeltetője az eset kapcsán is a fokozott gyermekfelügyeltre hívja fel a figyelmet. Mint mondja, a nyitvatartási időben több úszómester is jelen van a medencéknél, a legkisebbeket azonban így sem szabad felügyelet nélkül hagyni.
A kislányt Budapestre, a Bethesda Gyermekkórházba szállították megfigyelésre.

Nyári veszélyek gyerekeknél: strand, élményfürdő, vízi csúszda, vízi bicikli, kerti medence

Nyáron a gyerekek több időt töltenek a szabadban, vízparton, strandokon. Mindegy, hogy mennyi idős a gyermek, a víz közelében fokozottabb veszélynek vannak kitéve.  

Az egyik legfontosabb, hogy a szülő tudatosítsa magában, hogy folyamatosan figyelni kell a gyerekre, és tilos a gyereket egyedül engedni fürdeni - legyen szó tóról, csúszdaparkról vagy bármilyen élménymedencéről. Minden alkalommal, amikor vízparton vagy akár a kerti medence körül tartózkodunk, beszéljük át a gyerekkel, hogy mi minden jelenthet bajt. Szakértők szerint az 5-7 éves gyerekek még elfogadják a szüleik tanácsait, de 9 éves kor feletti kiskamaszoknál már elfordulhat, hogy könnyebben figyelmen kívül hagyják a szülői intelmeket, és egymást viszik a rosszba.

Az alapos, újraismételt szülői felvilágosításnak nagyon komoly megelőző szerepe van, fontos, hogy a gyerek megértse, mi miért lehet veszélyes strandokon, vízpartokon. A gyerek, természetéből adódóan szeret mindent megismerni, kipróbálni, ezért mindig a szülőnek kell figyelnie a gyerekre, ha strandon, tóparton pihenünk. A cikk további folytatását itt találod.

A fotó csak illusztráció, forrás: Freepik